Рашисти розкручують американський фейк про касетні бомби для України

РОЗСЛІДУВАННЯ 12.01.2023 Коментарі 0

Американське видання Foreign Policy із посиланням на анонімні джерела у США та Європі поширило фейк, який одразу ж радо підхопили рашаЗМІ. У статті FP йшлося про нібито постачання Туреччиною касетних боєприпасів часів холодної війни в Україну.

«Після того, як США відмовили у доступі до касетних боєприпасів, Туреччина стала єдиним місцем, де вони (українська влада, - ЗІФ) могли їх отримати», - заявляють автори статті «Туреччина відправляє в Україну касетні бомби часів холодної війни».

Звісно, що жодних подробиць, а тим більше доказів американське видання не навело. Але це не завадило великій кількості російських медіа (РІА «Новасті», «Коммерсантъ», РГ, «Інтерфакс» тощо) зробити новину на основі цього фейку із посиланням на FP.

У цій статті Foreign Policy містяться оціночні судження без конкретних доказів, наданих свідками чи учасниками таких поставок, наголошують фахівці міжнародного проєкту StopFake. А посилаються її автори на анонімні джерела серед офіційних осіб США та ЄС.

На думку американських журналістів, на користь необхідності отримання Україною касетних снарядів свідчить... той факт, що це «найбільш ефективний спосіб ліквідації неприкритих російських траншей на Донбасі». «Потреба посилюється тим, що запаси осколково-фугасних артилерійських снарядів у США вже вичерпуються», - цитують автори статті неназвані джерела в США.

Тут варто нагадати, що касетну зброю у світі заборонено з 2010 року. Касетні бомби складаються з контейнерів, які розкидають суббоєприпаси на великій території, що призводить до жертв як серед цивільного населення, так і серед військових. А найбільша їхня небезпека у тому, що багато суббоєприпасів не вибухають і стають наземними мінами, які вбивають і калічать людей ще тривалий час після закінчення бойових дій.

«Новина про нібито постачання Туреччиною касетних боєприпасів Україні навмисно створена для того, щоб підірвати українсько-турецькі відносини та створити поганий імідж Україні та Туреччині у світі», - заявив у своєму Twitter український посол у Туреччині Василь Бондар.

До слова, російська армія у 2022 році сотні разів використовувала касетні снаряди у 10 регіонах України – такі дані наводить міжнародна група боротьби із використанням касетних боєприпасів Cluster Munition Coalition.

Прикметно, що кремль у цьому випадку вирішив зробити традиційний вигляд, що «не все так однозначно».

- Тут складного говорити про достовірність цих повідомлень. Ви знаєте, що фейків більше, ніж правдивих повідомлень. Безумовно, ми це все уважно відстежуємо, - викручувався вужем речник бункерного діда на прохання рашистських медійників прокоментувати інформацію FP.

«Вуса пєскова» натякнули, що про постачання турецьких «Байрактарів» та боєприпасів до них в Україну усім добре відомо. Але при цьому, мовляв, Туреччина має свої зобов’язання і як країна-член НАТО, і свої двосторонні відносини.

«Але водночас нас із Туреччиною об'єднують все-таки дуже і дуже партнерські відносини, які ґрунтуються на взаємній вигоді, взаємному розумінні, повазі та взаємній готовності обговорювати найскладніші проблеми», - підкреслили вуса, попри все не маючи на меті розривати дружні стосунки з Анкарою. Навіть попри її одночасну торгівлю із обома сторонами нинішньої війни.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: