Нічна атака російських терористів: підсумки

НОВИНИ 09.03.2023 Коментарі 0

Уночі, 9 березня, у 209-ту річницю від дня народження українського генія Тараса Шевченка, країна-терорист завдала масованого ракетного удару по Україні. Уперше рашисти випустили одразу 6 ракет «Кинджал». Загалом здійснено 81 пуск смертоносних боєприпасів різного базування по об‘єктах критичної інфраструктури. На жаль, загинули мирні люди.

За повідомленням Генерального штабу Збройних Сил України на офіційній сторінці у FB, ворог здійснив:

- 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;

- 20 пусків крилатих ракет морського базування «Калібр»;

- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування X-22;

- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 «Кинджал»;

- 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;

-13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

Окрім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА «Shahed-136/131».

«Силами та засобами Повітряних Сил 3С України, у взаємодії з підрозділами інших Складових cил оборони України, із 48-ми крилатих ракет Х-101/Х-555 і «Калібр» знищено 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА «Shahed-136/131».

Внаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягнули своїх цілей», - йдеться й повідомленні.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття потерпілим і родинам загиблих.

«Тяжка ніч. Масована ракетна атака по всій країні. Київ, Кіровоградщина, Дніпропетровщина, Одещина, Харківщина, Запоріжжя, Львівщина, Івано-Франківщина, Житомирщина, Вінниччина. Атаки на об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки. На жаль, є постраждалі і загиблі. Мої співчуття рідним», - йдеться у тексті.

У Золочівському районі Львівщини внаслідок падіння російської ракети загинуло п’ятеро людей. Спочатку було відомо про чотирьох загиблих. Згодом під завалами виявили тіло чоловіка 1963 року народження

Про це у ТГ-каналі повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

- Жителі Львівщини, упродовж чотирьох годин цієї ночі тривала повітряна тривога. На жаль, є важкі наслідки у різних областях нашої держави. На Львівщині – також. У Золочівському районі ворожа ракета впала у житловій зоні. Почалася пожежа. Її уже загасили.

На цей момент відомо про чотирьох загиблих. Це четверо дорослих людей. Двоє чоловіків та двоє жінок. В момент падіння ракети вони перебували у себе вдома. Завали ще розбирають. Під ними можуть бути інші люди.

Пожежа знищила три житлові будинки. Три автомобілі, гараж і кілька господарських будівель.

Вічна пам‘ять тим, кого цієї ночі ми втратили назавжди. Це дуже боляче. Співчуття рідним загиблих.

Я просив і продовжую просити: не ігноруйте повітряну тривогу! - написав у ТГ-каналі керівник ЛОВА.

Максим Козицький також оприлюднив відео з дрона, що відзняв зруйновані будинки на Золочівщині.

У Києві повітряна тривога тривала майже 7 годин. Протягом цього часу, повідомив у ТГ-каналі начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко, рашисти випустили майже всі типи ракет.

«Завдяки роботі нашої ППО, ударів крилатими ракетами та БПЛА по столиці не допущено. Але, на жаль, аеробалістична ракета типу «Кинджал» (попередня інформація) влучила в обʼєкт інфраструктури. Усі служби працюють на місці. Ліквідація наслідків триває. У столиці задіяні часткові екстрені відключення електроенергії», - йдеться у повідомленні.

У Святошинському районі столиці уламки ракети поранили дві людини, їм надали медичну допомогу. Також рештки ракети пошкодили автомобілі.

Внаслідок влучання у підстанцію в Житомирі місто зазнало перебоїв з постачанням електроенергії та води. Про це у відеозверненні, викладеному у FB, розповів міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

На Одещині ракета влучила в об’єкт енергетичної інфраструктури. Пошкоджено житлові будинки.

В Івано-Франківській області, за словами начальниці тамтешньої ОВА Світлани Онищук у ТГ-каналі, є приліт по об’єкту енергетики.

Атаки зазнала енергетична інфраструктура Харкова. Вибухи також лунали в Запоріжжі

За інформацією ДТЕК, екстрені вимкнення світла відбулися в Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях.

Загалом від обстрілів постраждали три теплоелектростанції ДТЕК Енерго. Минулося без людських жертв.

«Унаслідок обстрілу було серйозно пошкоджено обладнання ТЕС. Після закінчення атаки енергетики оперативно почали ліквідацію наслідків. З вересня минулого року ТЕС ДТЕК атаковані вже 29 разів. Через це 3 енергетиків загинули, 28 були поранені», - йдеться у повідомленні ДТЕК.

Експерт Олександр Коваленко у своєму ТГ-каналі детально проаналізував нічну ракетну атаку росіян і наголосив на декількох моментах.

Його насторожила пауза – без доби місяць – відколи ворог не  завдавав масованого ракетного удару. Було багато версій та трактувань такої затяжної паузи. У підсумку, рашисти знову продемонстрували свій примітивізм.

Також Олександр Коваленко підкреслив, що росіяни застосували 68 крилатих ракет. Решту 13 випустили із зенітно-ракетного комплексу С-300, який перепрограмували з режиму «земля-повітря» на «земля-земля». Дальність польоту таких ракет становить до 200 кілометрів, проте через їх високу швидкість українські системи протиповітряної оборони не можуть їм протидіяти.

«Так, зараз почую хвилю критики, як же так, написано ж 81 ракета і таке інше! Для вас, можливо, і 81 ракета, а ось особисто для мене 13 ЗУР С-300 до категорії поповнюваного БК не належать, це складський запас, який обчислюється тисячами», - пояснив експерт.

За його словами, найвизначнішим моментом стало застосування шести ракет Х-47М2 «Кинджал» - за один раз їх випустили стільки, скільки за весь 2022 рік.

Експерт констатує:

- Нинішній обстріл не є більш масштабним, аніж середньостатистичний з 10 жовтня 2022 року - 70 ракет, не дивлячись на явну наявність більшого боєкомплекту. Було застосовано більше унікальних і дуже для РОВ (російських окупаційних військ – ЗІФ) дорогих ракет, які не збиває наше ППО.

Так само, ми можемо говорити про те, що командування РОВ не відмовилося від планів завдавати ударів по нашій критичній інфраструктурі, при цьому маючи явні складнощі із застосуванням носіїв ракет на повну потужність через їх очевидний знос на рівні... критичного?

Власне, висновки? Насамперед Молдова може спати спокійно, з чим молдован вітаю. Далі – за навіть максимального накопичення БК можливості носіїв не дозволяють РОВ здійснювати більш середньостатистичного пуску ракет. Пуски ще будуть, оскільки БК не вичерпано.

Тактика ударів по енергетичній інфраструктурі у РВВ незмінна, хоча з жовтня 2022 року мало стати зрозумілим для них, що вона безглузда, особливо з урахуванням того, що ми до таких умов адаптувалися... Що тут скажеш. Багато хто з нас дійсно їх переоцінюють, а вони просто дебіли.

Оптимістичні висновки з нічної атаки росіян робить у своєму ТГ-каналі і Віктор Андрусів:  

- В орків усе навіть гірше, ніж я думав. Більшість ракет полетіла в енергетичну інфраструктуру. Хоча це вже не має абсолютно жодного смислу для бойових дій – ворог таки випустив свій запас ракет саме по енергетиці. Тут є два пояснення:

1. або більшість цих ракет були ще в лютому націлені на об'єкти енергетики, і їх не перенацілювали

2. або російський генштаб такий тупий, що просто не придумав куди ще стріляти.

Обидві версії хороші для нас. Те, що вони не спроможні перебудовуватись, міняти підходи, свідчить, що війна цього року буде йти за сценарієм минулого. Спочатку вони виснажаться і втратять ініціативу під Бахмутом, а тоді будуть показувати багато жестів доброї волі. Все це буде супроводжуватись нещадними втратами і поповненням наших сил трофеями. Всі системні проблеми російської армії з моменту вторгнення залишаються на своїх місцях.

 

Як зазначає ТГ-канал UA War Infographics, нічна ракетна атака на Україну стала однією з найбільших. Проте, «попри велику кількість ракет, комбінацію різних типів ракет -  блекауту не сталося». 

На завершення нагадаємо слова Великого Кобзаря: «І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі». У чому не доводиться сумніватися - на те він і Пророк.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: