Саміт сюрпризів. НАТО ще може приємно дивувати

НОВИНИ 29.06.2022 Коментарі 0

Знято усі перепони для вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, їх прийматимуть за прискореною процедурою. Двері Альянсу залишають відкритими (чи не для Києва?), сили швидкого реагування планують збільшити з 40 до 300 тис. вояків, а статус росії збираються змінити зі «стратегічного партнера» на «головну загрозу». Щоправда, в останньому пункті «не все так однозначно».

Вже на старті мадридського саміту Північноатлантичного альянсу генсек Єнс Столтенберг приємно заскочив усіх заявою, що Туреччина зняла усі свої претензії щодо вступу до НАТО Швеції та Фінляндії.

Ці три країни на полях саміту (фактично ще до офіційного відкриття) підписали меморандум, де пішли на поступки. Зокрема, скандинавські країни взяли зобов’язання взаємодіяти у протидії тероризму (у т.ч. обмінюватись розвідданими), розглядати заявки Анкари про депортацію чи екстрадицію (з урахуванням інформації з Туреччини), а також розслідувати і запобігати вербовці членів Робітничої партії Курдистану (визнана турками терористичною) та їй подібних. Також Хельсінкі й Стокгольм скасують усі обмеження щодо експорту зброї до Туреччини.

Турецький мін’юст вирішив не відкладати справи надовго, і вже наступного дня після укладення меморандуму надіслав Швеції та Фінляндії запит про екстрадицію 33 людей, яких Анкара вважає «терористами» (пов’язаними з Курдистаном або рухом Фетхуллаха Гюлена).

«Положення меморандуму є достатніми для того, щоби кожна зі сторін оголосила для власного виборця про свою перемогу. Хоча за фактом більшість вимог Анкари прописані суто декларативно – по жодному зі спірних питань фіни та шведи не пішли на поступки», - пише редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко з Мадрида.

  • Ми запросимо Фінляндію і Швецію приєднатися до НАТО. Це демонструє, що двері НАТО відчинені. Це свідчить, що ціль… зачинити двері НАТО не була досягнута, це демонструє зворотнє – що двері Альянсу залишаються відчиненими, - заявив Єнс Столтенберг.

Звісно, генсек мав на увазі московію, яка мала на меті зменшити присутність НАТО. Натомість досягла прямо протилежного результату – фактично тепер кордон рашастану із країнами Альянсу «легким порухом руки» збільшиться із нинішніх 1200 км більш ніж удвічі – на понад 1300 км.

Ну й те, що двері НАТО поки не зачинятимуть, дає певну надію в майбутньому і для України.

Звісно, що рашистів новини з Мадрида буквально вибісили. Тож їм не залишилось більше нічого, окрім традиційно перевернути усе догори дригом.

  • Демонстративна єдність лав і подальше розширення НАТО стали не просто самоціллю, але й, схоже, єдиним способом протистояти зростанню самоізоляції Альянсу від решти світу. Досвідчений Ердоган чудово це розумів, тому як завжди (наприклад, як у ситуації з біженцями до Європи) використав ситуацію на свою користь: фіннів та шведів просто змусили прийняти його вимоги, - розфантазувався віце-спікер ради федерації костянтин косачов.

За його словами, коли Вашингтону дуже треба, то тоді вже не до принципів. Тож косачову в «добровільному розширенні» НАТО вважаються «потужний пресинг, шантаж та підкуп задля потрібної картинки». А один із заступників «сумної коняки» лаврова також розповідав, що терораша обов’язково вживатиме «компенсуючі заходи» щодо Альянсу.

Натомість російські ЗМІ намагаються представити ситуацію так, ніби між трьома десятками членів НАТО зараз немає єдності. Зокрема, вони активно шерили повідомлення німецької Die Welt про те, що канцлер Шольц запропонував залишити основні сили нових бригад НАТО для країн Балтії та Польщі на території рідних держав. А ще любителі «зберігання облич» Шольц і Макрон нібито збираються наполягати на збереженні ще й базового акту росія-НАТО 1997 року. І це навіть попри багаторазове порушення його положень з боку ліліпутіна…

Безумовно важливою подією саміту став виступ Володимира Зеленського. Перед тим від отримав недвозначні сигнали: конфлікт в Україні повинен бути вирішений військовим шляхом, зазначив прем’єр Бельгії Олександр де Кро, при цьому Альянс продовжить допомагати Києву.

А міністерка закордонних справ Великобритані Ліз Трасс заявила, що надзвичайно важливо забезпечити поразку росії в Україні – бо це єдиний шлях для досягнення тривалого миру у Європі. І поки російські війська тут, переговори можуть дати оманливий мир і призведе до подальшої агресії в майбутньому.

  • Політика відкритих дверей НАТО не повинна нагадувати старі турнікети київського метро: вони відкриті, а коли підходиш – турнікети закриваються, поки не заплатиш… Хіба наш внесок у захист Європи і всієї цивілізації недостатній? Так що ж іще потрібно? - надто метафорично й емоційно змалював ситуацію у своєму виступі Президент Зеленський.

Він також зазначив, що НАТО має знайти місце для України у спільному безпековому просторі і допомогти виграти війну, в іншому разі на Альянс чекає відкладена війна з Росією.

Невдовзі після цього виступу Альянс таки затвердив нову стратегічну концепцію, де Росія була названа головною загрозою безпеці. При цьому НАТО зазначило, що не шукає конфронтації з рф та розраховує зберегти канали зв’язку з москвою.

Також НАТО продовжить поглиблювати діалог з країнами, які прагнуть стати членами, та розвиватиме партнерство з Україною та Грузією. Як запевнив пан Столтенберг, НАТО постачатиме військову і фінансову допомогу Україні так довго, як буде потрібно.

Також саміт ухвалив рішення збільшити батальйонні групи на сході до бригад, а сили швидкого реагування зі 40 до 300 тисяч. Країни-члени домовились нарощувати власні військові бюджети та загальний бюджет Альянсу.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: