СБУ виклала аудіо про пів мільйона доларів з хабарником з міненерго: та не все так однозначно

РОЗСЛІДУВАННЯ 13.08.2024 Коментарі 0

Служба безпеки України опублікувала нові докази у справі про «півмільйонний хабар» заступника міністра енергетики. Нагадаємо, йдеться про Олександра Хейла, якого затримала СБУ.

"За матеріалами справи, в обмін на хабар у 500 тис. доларів США чиновник, користуючись своїми повноваженнями, пообіцяв керівникам держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну безперешкодно передати у користування гірничо-видобувне обладнання із шахт прифронтового району Донеччини", - йдеться у повідомленні пресслужби відомства.

Ішлося про унікальне та дефіцитне устаткування однієї з державних вугільних компаній, яка розташована у межах найгарячішого напрямку східного фронту – Покровському.

Наразі всім чотирьом фігурантам провадження обрано запобіжні заходи.

Цікаво, що в СБУ нагадали, що відповідно до ст. 62 Конституції України особу вважають невинуватою у вчиненні злочину до рішення суду.

Згідно з повідомленням «Суспільного», суд обрав запобіжний захід уже ексзаступникові міністра енергетики Хайлу у вигляді тримання під вартою до 8 жовтня із правом внесення  заставу 25 мільйонів гривень 

Проте не все так однозначно із цим затриманням. Голова правління Центру протидії корупції (ЦПД) Віталій Шабунін стверджує, що СБУ ввело в оману журналістів, аби відбілити міністра енергетики Галущенка.

За його словами, в повідомленні НАБУ  та САП немає жодного слова про сприяння міністром енергетики в затриманні свого заступника на хабарі 500 тисяч доларів США.

«Шановні журналісти, будь ласка, зверніть на це увагу. Про таке сприяння пишуть лише СБУ та прокуратура, які, нагадаю, є політично залежними від Офісу президента», - написав антикорупціонер і дав посилання на опублікований у ТГ-каналі ЦПД матеріал.

Також у матеріалі йдеться: 

 - За даними джерел журналіста Юрія Ніколова, затримання Хейла відбулось в суботу (10 серпня, - ред.). І саме в суботу в Міненерго і дізнались про цей факт. Тобто все «сприяння міністра» звелась до того, щоб у понеділок поставити питання про звільнення Хейла. Коли той вже був затриманий. 

Також викликає багато запитань те, яким чином чиновник такого рангу пройшов усі щаблі перевірки. Адже свого часу він заявляв, що «государства Украіна нєт і нєбило нікогда».

Інформацію про минуле Хейла виклала у FB голова Антикорупційного центру МЕЖА, членкиня член Громадської ради доброчесності (ГРД) Мартина Богуславець. Також вона написала про дружину заступника міністра – суддю апеляційного суду Донецької області Яну Валеріївну, яка у 2018 році, відповідно до висновку ГРД, не відповідала критеріям доброчесності. Її, щоправда,у серпні 2023 року Вища рада правосуддя звільнила з посади судді на підставі поданої нею заяви).

За інформацією видання«Главком», затриманий Хейло працював при будь-якій владі у «цікавих» справах – що за Януковича, що за Порошенка, та, відповідно, Зеленського. 

У публікації також наведено цікаву віху з біографії уже ексзаступника міністра, який є кумомо одіозного бізнесмена Сергія Кузяри. Останній разом із експрезидентом Петром Порошенком, екснардепом і кумом путіна віктором медведчуком і колишнім міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиним проходять підозрюваними у так званій «вугільній» справі.

«За версією слідства, ці особи «умисними діями здійснили сприяння діяльності терористичних організацій «Л/ДНР» шляхом організації та придбання вугілля у підконтрольних їм підприємств за державні кошти України, поставивши енергетичну сферу України в залежність від Росії та терористичних організацій «Л/ДНР», чим підірвали економічну безпеку держави в 2014-2015 роках, позбавивши її можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів», - сказано в публікації.

Журналісти «Главкому» також проаналізували декларації подружжя за минулий рік. Минулого року він задекларував 1,49 млн грн повернення позики від громадянки Марії Хейло (ймовірно, сестри). А в  розпал війни Олександр Хейло купив у кредит квартиру площею понад 130 кв. м. у Києві за 4 млн грн. Нерухомість і земельну ділянку оперативно арештовано за клопотанням Національного антикорупційного бюро. 

Дружина Хейла задекларувала 2,9 млн грн сукупного доходу. І, вишенькою на торті, що свідчить про «обліко морале» цього подружжя, є її судова справа з Головним управлінням Пенсійного фонду Києва. Яна Хейло вимагає, щоби їй перерахували суму довічного грошового утримання судді у відставці. На момент звільнення вона мала отримувати 201,7 тис. грн щомісячно, але наполягає, що ця сума має бути більшою...

На фото glavcom.ua – Олександр Хейло під час затримання

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: