Розділяй і володарюй: погляд на російську діяльність у сфері інформаційної війни

ПЕРЕКЛАДИ 28.07.2020 Коментарі 0

Оскільки США намагаються стримувати не лише поширення коронавірусу, але й врегулювати насильство, у яке переросли мирні протести, деякі підозрюють, що підкидає дров у полум'я саме Росія. Зважаючи на втручання Росії у президентські вибори 2016 року та інші зусилля, спрямовані на посів розбрату в США та багатьох інших країнах, це насправді є реальним. Щоразу будь-де, коли Росія відчуває можливості поглибити існуючі поділи, вона включається. У Польщі це також мало місце.

Після останніх заворушень у деяких американських містах окремі діючі та колишні чиновники США (в тому числі вищі) та експерти з безпеки наголошували, хоча й не прямо, що Росія могла сприяти посилення насильства. Москва миттєво відкинула звинувачення і, перекрутивши проблему, використала своїх високопоставлених чиновників, щоб просунути наратив про те, мовляв влада США повинна, насамперед, забезпечити дотримання прав людини в своїй країні.

У травні 2019 року NBC News повідомили, що вони переглянули документи, які дозволяють припустити можливість пошуку Росією способів використання расового невдоволення в Америці. Документи, якими поділився з NBC News Центр Досьє (Dossier Center) - група журналістів-розслідувачів, які фінансуються колишнім нафтовим магнатом Михайлом Ходорковським - включали комунікації між Євгеном Пригожиним (т.зв. «шеф-кухарем Путіна») та його відомими однодумцями. Пригожин - один із 13 громадян Росії, яких Міністерство юстиції США звинуватило у втручанні в президентські вибори 2016 року.

За інформацією NBC News, досьє включало (серед інших ідей зі створення проблем) план дестабілізації США через домашнє насилля, яке мали виконувати завербовані та підготовлені афроамериканці,пов'язані з криміналом або радикальними рухами.

Все це може звучати як зізнання божевільного і, можливо, слід до цього ставитися відповідно. І можна би було, якби йшлося не про Росію. Ми занадто часто бачили, на що здатний Кремль, щоб просто ігнорувати такі сенсаційні повідомлення.

21 листопада 2019 року El Pais - одна з найбільш тиражованих щоденних газет Іспанії - повідомила, що Audiencia Nacional (Вищий суд Іспанії) розпочав перевірку щодо можливого російського сліду у незаконному референдумі про незалежність Каталонії у 2017 року. Конфіденційне розслідування стосувалося ролі «військової частини 29155» - підрозділу ГРУ, управління військової розвідки Росії - у сепаратистському русі у Каталонії.

Її назва вперше з'явилося в статті, опублікованій в The New York Times минулого жовтня під заголовком «Найпотаємніший російський підрозділ прагне дестабілізації Європи, повідомляють співробітники служби безпеки». (переклад матеріалу доступний на за посиланням Надсекретний російський підрозділ прагне дестабілізувати Європу). В пізніших розслідування, зокрема від Bellingcat, припускалося, що члени підрозділу були причетні до анексії Криму; кампанії з дестабілізації в Молдові в 2014 році; спроби отруєння болгарського виробника зброї Еміліана Гебрева у 2015 році; і невдалого перевороту у Чорногорії у 2016 році.

Що стосується передбачуваного втручання Росії в Каталонії, East StratCom Task Force - Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій, підрозділ Європейського Союзу, створений для протидії дезінформаційним зусиллям Кремля, зафіксувала сплеск неправдивої інформації, опублікованої як російською, так і іспанською мовами до і після референдуму.

Аналогічні висновки були представлені щодо руху «протестів жовтих жилетів» у Франції. Альянс за забезпечення демократії German Marshall Fund встановив, що в грудні 2019 року в акаунтах Twitter, пов’язаних з Росією, використовували хештеги, пов’язані з рухом, щоб нав’язати наратив про розбрат і хаос та принизити Захід.

На початку цього року Avaaz - неприбуткова організація, що базується в США, опублікувала дослідження, в якому висловилося припущення, що Росія використовувала акції протесту «жовтих жилетів», щоб значно розширити свою французькомовну аудиторію. Дійсно, згідно з дослідженням, між початком заворушень наприкінці 2018 року та весною 2019 року, RT France - рупор Кремля у Франції - розмістило в YouTube вдвічі більше контенту, ніж усі основні французькі випуски новин разом узяті.

Але найгірше, як виявив Avaaz, фальшиві новини, пов'язані з рухом «жовтих жилетів», охопили приблизно 105 мільйонів переглядів лише у Фейсбук. Недарма в грудні 2018 року міністр закордонних справ Франції заявив, що французькі спецслужби розглядають ситуацію як частину розслідування можливого втручання з боку Росії.

Надалі відбувається Брекзит і референдум про незалежність Шотландії. Комітет з питань розвідки та безпеки (КРБ) [статутний комітет парламенту Сполученого Королівства, призначений для нагляду за роботою розвідувальної спільноти Великобританії – ред. ІА «ЗІФ»] парламенту нещодавно оприлюднив доповідь під назвою «Росія», яку він підготував більше року тому. Перший пункт прес-релізу КРБ щодо розслідування гласить: «Російський вплив у Великобританії - це нова норма». Комітет остаточно встановив, що Росія намагалася вплинути на референдум про незалежність Шотландії 18 вересня 2014 року. Що стосується голосування за Брекзит, проведеного через два роки, комітет не отримав достатніх доказів російського сліду від компетентних служб. Однак закликав британську розвідувальну спільноту підготувати власну оцінку можливого втручання Росії в референдум у ЄС та опублікувати нетаємний звіт з цього питання.

Деякі британські ЗМІ, знайомі з його висновками, припускають, що КРБ, який вивчав можливе втручання Росії в демократичні процеси в Сполученому Королівстві протягом 18 місяців, не зміг виключити слід Кремля під час голосування за Брекзит 2016 року.

Повертаючись до поточних заворушень у США, в своєму нещодавньому аналізі, розміщеному в EUvsDISINFO, Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій написала: «Прокремлівська дезінформаційна екосистема намагається всіляко використати протести - висловлюючи співчуття протестуючим, а також підтримуючи відкрито расистські настрої». Аналіз закінчується наступним висловом: «Будь-що може трапитись, коли Кремль відчайдушно шукає аудиторію».

Але чому Росія мала б хотіти дестабілізувати внутрішню ситуацію в таких віддалених (з точки зору Росії) країнах, як Іспанія чи США?

Найпростіша відповідь: розділяти і володарювати або ділити і правити. Чим більш суспільство поляризоване, тим вразливішим воно стає. Більш глибокі вразливості можна згодом використовувати. Інша можливість полягає в тому, що втручання ворожих акторів у внутрішні справи країни служить для перевірки того, як далеко іноземний гравець може зайти до того, як його викриють. Крім того, втручання може використовуватися як засіб залякування або повідомлення, наприклад: «Не варто нас недооцінювати або ж ...».

У Польщі, також спостерігались спроби Росії поляризувати суспільство. Після виборів президента, які відбулися 28 червня, російська пропаганда активізує свої зусилля для поглиблення існуючих поділів серед поляків та просуває свою програму порядку денного. Наприклад, проросійські ЗМІ виступають за тих кандидатів, які відкрито критикують будівництво корабельного каналу через Віслинську косу та придбання польськими збройними силами американських винищувачів F-35. Обидві інвестиції є серйозним болем для Москви, оскільки вони посилюють національну безпеку Польщі та є подальшим кроком до розриву зв’язків з Росією.

Кремль також робить повторювані спроби налаштувати місцеві громади у Польщі проти військ США та їхніх союзників у місцях, де вони здійснюють навчання чи розміщуються. Зовсім недавно проросійський веб-сайт використовував побоювання про COVID-19, проштовхуючи наратив про те, що американсько-польські військові навчання «Defender Europe 20 Plus» (нещодавно закінчилися) призведуть до збільшення кількості випадків коронавірусу.

Якщо говорити про пандемію, то в останні місяці проросійські установи виробили нескінченну кількість контенту, що підсилює теорії змови щодо вірусу, і веде до підживлення руху проти вакцинації. Наприклад, існує хибна заява про те, що технологія 5G має роль в активізації або загостренні захворювання.

У 2018 році група поляків підпалила офіс Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді. Їх було затримано польською контррозвідувальною та антитерористичною службою - Агенцією внутрішньої безпеки. Під час судового розгляду один із затриманих заявив, що всіх трьох підпалювачів було найнято німецьким журналістом, пов’язаним із Альтернативою для Німеччини, крайнєправою партією Німеччини, відомою своєю проросійською позицією. Ще один затриманий зізнався, що метою цього складного та ретельно спланованого нападу було «спустошити будівлю та підірвати відносини між угорською меншиною та Україною». Однак операція також ризикувала погіршити польсько-українські відносини, які не є повністю вільними від турбулентності. Кремль знає це і використовує це питання регулярно (Зараз, за різними даними, у Польщі живе і працює 1,4 мільйона українців).

Ужгородський інцидент мав усі ознаки операції впливу, яку російські спецслужби могли легко здійснити з метою дестабілізації країни, яку вони обрали.

У інтерв’ю польському тижневику Do Rzeczy Ганс-Георг Маассен, колишній голова розвідувального агентства Німеччини, зазначив: «Ми не можемо закривати очі на той факт, що Росія, використовуючи різноманітні заходи, і не лише розвідувальну діяльність, прагне дестабілізувати Європу. І ми повинні протидіяти».

Насправді, це підтверджується нещодавніми заявами російського політолога та академічного викладача: «Відносно Заходу Росія повинна перейти до активних наступальних дій в стилі тієї самої гібридної війни, яку Захід з успіхом випробував на нас. Росії не потрібен Захід як такий. Все, що нам потрібно, це щоб Захід залишив нас у спокої. Для того щоб це відбулося, Захід повинен мати справу з серією внутрішніх проблем, які суттєво послаблять його зовнішню активність. Ці проблеми вже існують, а їх масштаби ростуть. У цій ситуації не варто заважати західному суспільству займатися самознищенням. Більш того, якщо в цьому суспільстві з'являться сили, програма яких матиме для Західної цивілізації відверто суїцидальні наслідки, Росія повинна надати їм підтримку».

Можливо, наведений уривок - це просто думка, суб’єктивна точка зору. Однак, схоже, це точно відображає російський режим роботи. Тож якщо ви помітили насування кризи в західній країні, російська пропагандистська кампанія може чекати своєї години.

Станіслав Жарин, речник міністра-координатора спеціальних служб Польщі
Оригінальний текст доступний за посиланням c4isrnet.com
Українська версія підготовлена Павло Лодиним

ілюстративне фото: ispionline.it

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: