Росіянська пропаганда ліпить з Польщі нового ворога

АНАЛІТИКА 20.09.2022 Коментарі 0

Вимоги Польщею репарацій від росії – «оґолтєлая русофобія» та нездоровий «політичний екстремізм», заявив речник путіна.

«Заява президента Польщі реабілітує фашизм, ображає пам'ять наших дідів та прадідів, які віддали життя за свободу та незалежність польського народу», – сказав спікер держдуми в’ячеслав володін.

«Можливо, нашим історикам треба покопатися у XVI столітті, може, теж щось знайдемо, що можна з поляків запитати», – зробили вигляд, що пожартували, вуса пєскова. Але це більше схоже на «жартик» крізь зціплені зуби.

Увесь цей нездоровий ажіотаж росіянці здійняли не просто так. Їм страшенно не подобається потужна польська підтримка України. А їхні спроби розсварити наші країни через провокації останнім часом не мають жодного ефекту.

Тож тепер, схоже, вони вирішили зробити з поляків злобних ворогів московії. Які вже «дістали» не лише росіянців, але і європейців (зокрема, німців).

«Невдячні врятовані»

Минулого тижня московити «розкручували» тему нібито неправомірних вимог Польщі повернути їй сім картин з Пушкінського музею, які вивезли під час ІІ світової війни.

Росіянські посадовці голосно обурювалися цією вимогою. Мовляв, офіційно до них ніхто не звертався (хоча польський мінкульт направив владі рф заяву про реституцію 7 творів мистецтва). І що полотна привезли до СРСР під час «реалізації процесу компенсаторної реституції за дії нацистської Німеччини та її союзників» у ході ІІ світової війни. Отже, це питання потребує рішення в особливому порядку.

  • Ці вимоги не є правомірними. Ми маємо спеціальний закон про реституцію: кому і в якому разі ми повертаємо трофеї та що вони повинні довести. Польща не підпадає під норми цього закону, - заявила перший заступник голови комітету держдуми з культури єлєна драпеко у коментарі RT.

Вона також зазначила, що росія «вже не раз» повертала і Польщі, і Німеччині низку предметів. Але, за словами депутатки, «це було в хороші роки нашої дружби з Європою». Очевидно, що зараз настали інші часи, тож повертати «трофеї» тепер не обов’язково.

  • Польське керівництво не має права нічого вимагати у росії. Особливо що стосується підсумків ІІ світової. Уряд Радянського Союзу зробив усе можливе, аби у Польщі з’явилася нова територія за рахунок східнонімецьких земель, - заявив сенатор ради федерації ігорь морозов.

Та додав, що СРСР «буквально врятував Польщу від голоду, відправивши туди ешелони з провізією». А ще у Польщі «повинні бути вдячні на віки» за те, що «Краків нацистами, яких сьогодні підтримують поляки», повинен був бути підірваний і зрівняний із землею. Але вибух не відбувся завдяки «радянським спецслужбам».

Проте і цього рашистам здалося замало. Тож вони вирішили ще й гарненько обіграти тему репарацій.

Рахунок для німців

Останнім часом польська влада розкручує тему нових репарацій, які вона сподівається отримати з Німеччини за ІІ світову. 1 вересня у Варшаві презентували звіт про втрати внаслідок німецької агресії та окупації, де загальна сума збитків перевищує 6 трлн 220 млрд злотих (близько 1,3 трлн доларів). Цю доповідь передали німецькій стороні та згодом підкріпили її відповідним рішенням Сейму про вимогу компенсацій за «численні людські та матеріальні втрати».

Німці, звісно, були трохи заскочені. Але заявили, що не мають наміру нічого платити: мовляв, отримані раніше Варшавою репарації достатні, і що немає підстав ставити під сумнів відмову Польщі від них у 1953 році.

Але тут до справи підключились росіяни. Для початку вони вирішили підлити традиційного масла у вогонь «обговорень».

«Поверніть наші землі. Німці запропонували полякам вирішити питання щодо репарацій» - із такими заголовками пропагандистські ЗМІ рф поширили черговий огляд коментарів анонімних користувачів Twitter.

Невідомі (та й чи взагалі реальні) коментатори (у версії раша-пропагандистів – німці) нібито обурюються вимогами поляків та пропонують повернути «усі німецькі землі».

«Ой, а це вони порахували вже без «орендної плати» за Сілезію, Померанію та Західну Пруссію?», - нібито зіронізував інший коментатор. І таких анонімів там з десяток. Мабуть, російського читача це «масове обурення німців» мало б переконати, от тільки в чому?

Про терорашу не забули

Далі рашистські медіа майже одночасно опублікували новину під заголовком «Качинський визнає, що отримати «компенсацію» від росії за ІІ світову зараз нереально». Там цитується відповідь очільника PiS на питання, чому вони хочуть репарацій від Німеччини, але не від Росії. Ярослав Качинський, зокрема, сказав, що питання репарацій з Росії можна поставити «як реальне» тільки тоді, коли «Росія приєднається до кола цивілізованих країн»

Щодо Німеччини це складна справа, але вона реальна. З іншого боку, у випадку з Росією – такою, якою вона є сьогодні – ні, - зазначив Качинський.

Оскільки ця тема у Польщі суперактуальна, не оминули її і в останньому інтерв’ю з президентом Анджеєм Дудою, яке він дав виданню Wprost. Кілька цитат з нього поширила агенція PAP. Зокрема, пан Дуда зазначив, що це Німеччина розпочала ІІ світову і напала на Польщу. «Звичайно, росія пізніше приєдналася до цієї війни, тому я думаю, що ми також повинні вимагати від росії репарацій», - зазначив він.

Цього було досить, щоби рашисти пішли в інформаційну атаку і взялися коментувати «польські претензії» хто як може. При чому, вони навіть не образились за те, що їх країну віднесли до групи нецивілізованих.

Заявочки «вусів пєскова» щодо русофобії та екстремізму ми вже цитували на початку. Але вони ще й діагнози полюбляють ставити.

  • У Варшаві, на жаль, ціла низка політиків заходиться у якомусь нездоровому політичному екстремізмі, інакше це навряд чи можна назвати, вони шкодять престижу своєї країни і суттєво ускладнюють контакти своєї країни не лише з росією - там уже важко щось ускладнити, там усе гранично ускладнилося - але й ускладнюють свої інтереси зі своїми союзниками, я маю на увазі ситуацію з Німеччиною, - зазначив речник путлєра.

Речниця рашаМЗС імені сумної коняки маша захарова суворо висварила польський істеблішмент: мовляв, неприпустимо фальшувати історію ІІ світової, переглядати її підсумки і роль радянського народу в боротьбі з фашизмом. Тож польські заяви, що Варшава має право на репарації з росії – «вигадка».

І це ж іще поляки не робили жодних офіційних підрахунків та обґрунтувань, ніяких цифр росіянам ще не називали. А виття на болотах вже здійнялося на найвищому рівні.

Розмови чи прецеденти

Московити в цій ситуації вирішуть щонайменше дві задачі: по-перше, ліплять з поляків образ нового ворога (при чому не лише для росіян, але і для європейців), у якого купа претензій до сусідів. І по-друге, намагаються не лише пересварити поляків зі всіма, але й вбити таким чином клин в досить хитку конструкцію ЄС, яка тріщить по швах.

Для цього навздогін «репараційним новинам» росіяни згадали ще й 368 га території, які Варшава хоче отримати від Праги. Щоправда, ця історія про поділ кордону між Польщею і Чехословаччиною у 50-х роках минулого століття вже мала продовження і в 90-х (створили двосторонню спецкомісію), і в «нульових» - коли чехи пропонували вирішити питання територій фінансовою компенсацією. Наразі вони кінцево не домовилися.

У Польщі до цих питань ставлення також неоднозначне. Поміркована частина суспільства вважає, що під час великої війни у Європі піднімати такі питання трохи не на часі. Але представники партії влади кажуть, що для подібних позовів ніколи не буде сприятливого часу.

На наступний рік у Польщі заплановані вибори, тож цей фактор варто враховувати при оцінці гучних заяв політиків. Як пише Філіп Фріц, варшавський кореспондент Die Welt, претензії, які зараз висуваються, служать для мобілізації електорату PiS. При цьому антиросійська кампанія не матиме сенсу через одностайність серед усіх польських політсил щодо санкцій проти москви та допомоги Україні. «Електорат не можна розділити у цьому питанні, і тому неможливо мобілізувати його частину», - пояснює німецький журналіст.

Натомість уся ця ситуація може негативно позначитись на Україні: якщо почнеться вал подібних претензій щодо репарацій та відшкодувань, під сумнів може бути поставлена вся система повоєнної архітектури Європи, у тому числі й держкордонів.

При вирішенні польсько-німецької ситуації Євросоюзом можуть бути вироблені нові принципи, які пізніше можуть бути застосовані й щодо українських вимог до рф. А це все час, тож відшкодування воєнних збитків Україні також може затягнутися.

«За будь-яких обставин головним короткостроковим бенефіціаром є РФ. Потенційний, хай і надуманий конфлікт між союзниками України в умовах економічної кризи однозначно зіграє їй на руку. І створить можливості, щоб віддалити перспективу виплати відшкодування Україні за наслідки російської агресії», - вважає кандидат юридичних наук Іван Городиський.

А тому росіяни не стримуються ані в словах, ані у фантазіях, і продовжують продукувати фантастичну маячню.

  • Будь-які заяви нинішньої проамериканської польської адміністрації, яка продала за 30 срібняків незалежність Польщі англоамериканцям, грубо суперечать інтересам самих поляків та історичній правді, створюючи загрози непотрібного нашим народам штучного протистояння, - заявила членкиня комітету ради федерації з конституційного законодавства і державного будівництва Ольга Ковітіді.

А потім ці хворобливі істоти будуть скаржитися на тотальну та «оґолтєлую русофобію»…

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: