Росія посилює кібератаки: від Львова до США

НОВИНИ 16.05.2022 Коментарі 0

За останні дні у Європі й Україні зафіксовано низку потужних кібератак з боку російський кібер-злочинців. Повідомляють, що італійцям довелося навіть відбивати декілька нападів на пісенний конкурс «Євробачення», що приймав Турін. Поліція Італії підозрює російське угруповання Killnet та його підрозділ Legion.

Італія відбилася від кібернападів, хоча низка урядових сайтів мала клопоти із функціонуванням. За інформацією DW, веб-сайти міністерства оборони, сенату Італії та Національного інституту охорони здоров’я не функціонували.

У міністерстві оборони Італії сповістили, що їх сайт «на технічному обслуговуванні». Поліція у своєму повідомленні лише пояснила, що слідство триває.

Низки кібератак від проросійської групи Killnet зазнали урядові установи Німеччини. Речник німецького міністерства внутрішніх справ розповів, що жодних витоків даних не сталося, атаки успішно відбиті. Атак зазнали міністерство оборони, Бундестаг, федеральна поліція.

Перед тим, як пише німецьке видання DW, румунські розвідслужби заявили, що Killnet націлився на веб-сайти румунського уряду у відповідь на підтримку Бухарестом України.

Ця хакерська група також атакувала офіційні веб-сайти США, Польщі, Чехії, Естонії та НАТО.

Killnet спеціалізується на так званих DDoS-атаках, під час яких хакери спрямовують величезний потік запитів на певний сайт, унаслідок чого він не витримує навантаження і «лягає», тобто стає дуже повільним чи взагалі перестає функціонувати.

В Україні теж щодня великі організації та органи влади зазнають нападів російських кібер-злочинців. Днями не функціонував сайт «ПриватБанку», який був на «плановому обслуговуванні». Міністерство оборони України й «Ощадбанк» теж заявляли про кібер-напади.

Не оминули зловмисники і Львів. Для нападу символічно обрали п’ятницю, 13 травня.

«Хакери атакували інтернет-мережі та сервіси міської ради. Такі спроби відбуваються щодня. Але наші фахівці кажуть, що ця атака – наймасштабніша з тих, які відбувались за останні роки. З ладу виведено невелику частину сервісів та комп’ютерів працівників міської ради.

Зараз роботу більшості онлайн-послуг вже відновлено. Сайт мерії працює. 

Дякуємо за швидку реакцію та допомогу колегам з кіберполіції, Служби безпеки та нашим IT-компаніям», – цитує міського голову Львова Андрія Садового сайт ЛМР.

Щоправда, у львівській мерії повідомили, що внаслідок російської кібератаки викрадено частину робочих файлів міста, які поширили на ворожих телеграм-каналах.

Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко закликав бути «дуже обережними – як в офлайні, так і онлайн».

За його словами, росія застосовує проти України не лише зброю, але воює й на ІТ-фронті.

«Окрім руйнування системи управління містом, ворог ставив за мету отримання даних. Частина робочих файлів міста, попри всі системи захисту, викрадена й опублікована на ворожих телеграм-каналах. Працюємо разом з СБУ та Кіберполіцією над подоланням наслідків», – сказав Андрій Москаленко.

Із 24 лютого цього року ІТ-фахівці відбили понад 100 хакерських атак на Львівську міську раду.

Як писав ЗІФ, російська пропагандистська машина цинічно бреше про непричетність росії до кібератак у світі. Після таких заяв зазвичай якраз і відбувається нова хвиля нападів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: