Цивілізаційна кібервійна: росія проти світу

НОВИНИ 12.05.2022 Коментарі 1

«Наша країна ніколи не займалася кіберагресією. Це суперечить принциповій позиції росії». Може ця цитата спочатку викличе у когось подив чи обурення. Дарма. Нею розродилося посольство росії у США. А підданним сєрґєя лаврова брехати – як дихати.

Заява росіян стала відповіддю на звинувачення Держдепартаменту США у причетності кремля до кібератак на об’єкти критичної інфраструктури України.

У вівторок, 10 травня, російське посольство у Вашингтоні, як повідомляє ТАСС, назвало абсурдними.

«Звернули увагу на заяву Держдепартаменту про нібито причетність росії до кібератаків на об'єкти критичної інфраструктури України. Подібні твердження абсурдні та відірвані від реального стану справ… Ми віддані використанню інформаційно-комунікаційних технологій виключно на благо розвитку світової спільноти», - брешуть рашистські дипломати.

Вони також наголосили, що росія готова «до рівноправного, професійного та неполітизованого діалогу зі США із широкого кола актуальних питань інформаційної безпеки».

Російська пропагандистська контора, що діє під прикриттям дипмісії, не забула «вколоти» візаві, зазначивши, що саме США є основним джерелом кіберзагроз.

«У Держдепартаменті не хочуть визнавати, що США є одним із головних джерел глобальних кіберзагроз. Саме з американської території проводять найбільше комп'ютерних атак на об'єкти критичної інфраструктури в інших країнах, у тому числі росії. Тільки за останні півроку наші компетентні відомства направили близько 500 повідомлень про шкідливу активність з юрисдикції Сполучених Штатів», - йдеться у заяві.

Коментар російської дипмісії у США фактично відбувся на тлі чергової атаки на сайти українських телеком-операторів.

10-го травня підприємство Держспецзв’язок повідомило у телеграм про масштабну DDoS-атаку російських хакерів.

«Агресор продовжує атакувати українську інфраструктуру не тільки снарядами та ракетами, а й за допомогою кібератак. У День перемоги над фашизмом ворожі хакери почали масштабну DDoS-атаку на сайти провідних телекомунікаційних компаній України.

Росіяни вже навіть не намагаються приховати свої дії та викладають повідомлення про атаки в інтернет. Ховатися немає сенсу – весь світ знає, хто весь цей час маскувався за анонімними кіберзловмисниками», - йдеться у повідомленні Держспецзв’язку.

Попри часткову недоступність сайтів деяких українських компаній, їхні мережі працюють без перебоїв. Загалом російська атака на роботу компаній російська DDoS-атака не вплинула. Що ще раз свідчить про ефективні системи кіберзахисту, які вдалося побудувати українським представникам телеком-бізнесу.

Імовірною метою кібератаки є використання її для проведення чергової інформаційно-психологічної операції проти мешканців України. Російські злочинці вкотре намагаються позбавити українців доступу до інтернету та до правдивої інформації, посіяти панічні настрої.

Наразі фахівці вживають усіх заходів для зменшення впливу ворожої DDoS-атаки.

Про зростання кількості кібератак з боку росії повідомляє й Ілон Маск. Ціллю хакерів є його супутникова система доступу до Всесвітньої мережі Starlink, яку в Україні використовують на фронті. Як пише телеграм-канал UkrainaOnline, Starlink поки що відбиває атаки росіян, що спрямовані на приглушення і злам супутникового інтернету в Україні. Хоча рф нарощує зусилля.

А от російському відеосервісу RuTube устояти від атаки децентралізованої мережі міжнародних хакерів Anonymous не вдалося. Російський відеосервіс, який мав за задумом кремля замінити YouTube, «приліг». Символічно, що атаку здійснили 9-го травня. У своєму Twitter група Anonimus повідомила, що зі серверів удалося видалити 75% баз даних і знищити 90% резервної копії.

Україна, яка славиться своїми ІТ-фахівцями, загалом непогано почувається у цій кібервійні попри постійні атаки росії. На захист українських інтересів стало чимало «айтішників» й у світі.

Є чимало приватних ініціатив, що спрямовані на боротьбу з російською пропагандою. Як приклад, ідея співзасновника ІТ-компанії Data Science Ua Олега Богуславського. Він започаткував проєкт із розповсюдження правдивої інформації про війну в Україні та розвінчування російських фейків.

Як писав ЗІФ, у цифровому світі сховатися важко. Тому кожного російського окупанта притягнуть до відповідальності - від путіна до останнього російського солдата, котрий ступив на святу для кожного українця землю. Геолокація, соцмережі, метадані, смартфони і платіжні картки, камери спостереження – цифровий слід зараз має кожен.

Довідково з Вікіпедії     

Основні види кібервійни: наступальна та захисна.

Спеціалісти виокремлюють такі види атак в інтернеті:

Вандалізм - використання хакерами інтернету для паплюження інтернет сторінок, заміни змісту образливими чи пропагандистськими зображеннями.

Пропаганда - розсилка звернень пропагандистського характеру, або вставка пропаганди в зміст інших інтернет сторінок.

Збір інформації - зламування приватних сторінок чи серверів для збору секретної інформації чи її заміни на фальшиву, корисну іншій державі.

Відмова сервісу - атаки з різних комп'ютерів для унеможливлення функціонування сайтів чи комп'ютерних систем.

Втручання в роботу обладнання - атаки на комп'ютери, які займаються контролем над роботою цивільного чи військового обладнання, що призводить до його відключення чи поломки.

Атаки на об'єкти критичної інфраструктури - атаки на комп'ютери, які забезпечують життєдіяльність міст, їх інфраструктури, таких як телефонні системи, водопостачання, електроенергії, пожежної охорони, транспорту тощо.

Російські кібервійни включають DoS-атаки, хакерські атаки, розповсюдження дезінформації та пропаганди, участь спонсорованих державою команд у політичних блогах, спостереження в Інтернеті за допомогою технології СОРМ, переслідування кібердисидентів та інші активні заходи. За словами журналіста-розслідувача Андрія Солдатова, частина цих заходів координувалась російською розвідувальною службою, яка входила до ФСБ, а раніше входила до 16-го управління КДБ. Аналіз Розвідувального управління Міноборони у 2017 році окреслює російську точку зору на «Інформаційні контрзаходи» або ІПб (інформаційне протиборство) як на «стратегічно вирішальне і критично важливе для контролю над своїм внутрішнім населенням та впливу на держави-супротивники», розділивши «Інформаційні контрзаходи» на дві категорії Групи «Інформаційно-технічна» та «Інформаційно-психологічна». Перша охоплює мережеві операції, пов'язані з обороною, нападами та експлуатацією, а друга — «спробами змінити поведінку людей або їхні переконання на користь цілей російського уряду».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Teknik Informatika
2024-02-19 13:16:18

What significant cyber attack occurred on May 10th, as reported by the State Special Communications Company, and what was the presumed goal of this attack? regard Telkom University s1sisteminformasi.id/2021/07/27/pelatihan-pembelajaran-secara-online-untuk-sma-smk-telkom/

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: