Російський слід чи провал зовнішньої політики?

ОКРЕМА ДУМКА 22.02.2024 Коментарі 0

Ситуація на україно-польському кордоні не може не непокоїти. Пояснення на кшталт «це внутрішньополітичні польські розбірки», чи «активізація російських шпигунів» видаються сьогодні примітивними і розраховані відвертанням уваги українців від внутрішньої напруги в державі.

На жаль, правда в тому, що українська аграрна продукція реально обвалила ціни в Польщі. Чому так сталося? Чому транзит обривається у Польщі? Який з українських трейдерів грає не за правилами Європи? Хто стоїть за фактичною контрабандою, якщо вона є? Чому влада Польщі не вжила заходів щодо прокруток хитрих українських ділків раніше, а довела до критичного накалювання ситуації?

Польща прихистила у перший рік війни сотні тисяч українців, мільйони транзитом їхали через Польщу і очевидці розповідали про самовідданих польських волонтерів, які допомагали українським біженцям. Сьогодні ситуація протилежна. Від теплих рукостискань і обіймів Зеленського і Дуди – до небезпечних погроз симетричних відповідей.

Суспільство має знати причини, бо всі відчувають небезпечні наслідки: і українці, і поляки. А якщо врахувати транзит зброї через Польщу, й поготів.

І якби тільки одна Польща висловлювала претензії. Згадаймо протести аграріїв-словаків. Претензії угорців, які вважають, що Україна порушує базові принципи Європейської хартії регіональних мов, яку ми підписали і ратифікували. І ще море претензій наших сусідів через двояку політику України. У такій ситуації, хай як би це було прикро, хочеться вірити що до ситуації в Польщі дійсно причетна рука кремля, а не диверсія ще вчорашніх друзів, щоб підштовхнути Україну до «непопулярних рішень».

Та хоч там як, Україна, зважаючи на життєву потребу у співпраці з Європою, в жодному випадку не мала б допускати приводів для подібних ситуацій. У цьому контексті хотілося б бачити ефективну роботу міністерства закордонних справ, у сфері якого перебуває забезпечення дружніх стосунків з нашими європейськими сусідами. Бо з такими темпами ми все далі будемо від конституційної вимоги вступу в ЄС та НАТО і ближчими до втрати державності.

Перефразовуючи народну мудрість: курити сигари – не мішки носити. Жаль.

   Роман ТЕРЛЕЦЬКИЙ, правник, аналітик

(Головна світлина – 17 лютого на українському телебаченні в телемарафоні показали курйозне відео, пов'язане із главою Міністерства закордонних справ України Дмитром Кулебою. На той час дипломат перебуває в Німеччині на Мюнхенській конференції безпеки, і він вийшов на зв'язок з українськими журналістами, щоб розповісти про ситуацію щодо блокади українсько-польського кордону. В один момент зв'язок перервався, і Дмитро Кулеба, подумавши, що він поза ефіром, закурив сигару. Але зйомка тривала і глядачі побачили Кулебу із сигарою в прямому ефірі. Інтернет відреагував на це вибухом знущальних мемів).

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: