Російський полон – це тортури

АНАЛІТИКА 04.06.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

Відбувся черговий 52-ий обмін військовополоненими між Україною та Росією. Процес 52-го обміну супроводжувався шквалом дезінформації з боку Росії. Позитивний результат вдалося забезпечити завдяки майстерності, яку проявила українська переговорна група Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. З російської неволі вдалося визволити 71 військовослужбовця та 4 цивільних.

Визволення військовополонених і цивільних заручників - один з пріоритетів Української держави у війні. Над цим триває щоденна важка і непублічна робота. Україні важливі кожен і кожна, хто опинилися в російському полоні. Офіційний Київ продовжує наполягати на формулі обміну “всіх на всіх”, але Росія навмисно гальмує обміни, при цьому цинічно намагаючись перекласти провину на Україну.

Попередній обмін був цілих 4 місяці тому. Для поповнення обмінного фонду російські людолови беруть цивільних заручників з тимчасово окупованих територій України, що є кричущим порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

Російський полон – це тортури. Третина обміняних 31 травня мають поранення, тяжкі захворювання або інвалідність. Київ вимагає від російської сторони дотримання елементарних людських прав військовополонених та такого ж паритетного ставлення до українців в полоні, як ставляться в Україні до російських військовополонених.

З російського полону вдалося повернути Мар'яну Чечелюк — 24-річну слідчу з поліції Маріуполя. Мар’яна з сестрою переховувались на "Азовсталі", і їх відправили на "фільтрацію" під час вивезення цивільних з території заводу в травні 2022-го року. Під час евакуації зі сховищ "Азовсталі", Мар'яну та її молодшу сестру депортували. Молодшу доньку вдалося визволити батькам. З фільтраційного пункту Мар'яну помістили в СІЗО у Донецьку, два місяці її тримали в одиночній камері. Згодом  росіяни утримували поліцейську в Оленівській колонії, в'язниці в Маріуполі й Таганрозі. Що важливо знати, що Мар'яна опинилася в полоні через дії Товариства Червоного хреста. Представники ООН та Червоного Хреста пообіцяли дівчатам, що вивезуть їх до Запоріжжя, а натомість вивезли на "фільтрацію". Мар’яна два роки провела в російських концтаборах.

Зовсім дивно звучить те, що Уповноважена з прав людини в РФ Москалькова звинуватила Україну в призупиненні на кілька місяців процесу обміну полоненими. Закиди на адресу української сторони у “надуманих вимогах”, які, нібито, “постійно змінюються” - незрозумілі та безпідставні. Україна була завжди готова до обміну як у форматі “всіх на всіх”, так і до інших варіантів.

Київ постійно ініціює обміни полоненими: пропозиції надходили 10 квітня з нагоди Великодня, та з нагоди заклику Папи Римського, однак Москва ігнорувала українські ініціативи. Саме Росія блокувала процес обмінів полоненими, останній з яких відбувся 8 лютого цього року. Аналогічно Москва блокувала цей процес і раніше у другому півріччі 2023-го, при цьому вже традиційно намагаючись перекласти провину на Україну.

Блокування Москвою процесу обмінів відбувається на тлі чисельних порушень: росіяни вдаються до катувань і страт полонених, використовують їх у якості “живого щита”, утримують у полоні цивільних заручників. РФ досі не надала ані доказів загибелі українських військовополонених, які 24 січня ц. р. нібито перебували на борту збитого українським ППО російського літака Іл-76, а ні представила тіла начебто загиблих.

Радник мера українського Маріуполя Петро Андрющенко розповів, хто насправді блокує обмін військовополоненими. Він заявив, що закиди на українську адресу у "надуманих вимогах", які нібито "постійно змінюються" просто брехня, тому що українські вимоги жодного разу не змінювались. Київ постійно ініціює обміни, однак Путін ігнорує всі українські ініціативи. Тому хто і блокує обміни, так це саме Росія.

При цьому Прокуратура України розпочала провадження за фактом жорстокого поводження з українськими військовополоненими на Харківському напрямку після опублікованого в соцмережах відео зі знущаннями з полонених бійців. Прокурори виявили відео, на якому зафіксовано жорстоке поводження з українськими військовими з боку окупантів на Харківському напрямку. На відео видно, як російські військові завдають українським бійцям тілесних ушкоджень, а також імітують страту шляхом пострілу з автоматичної зброї біля голови одного з військовополонених.

Крім того, на відеоролику окупанти застосовують до українських оборонців психологічний тиск, змушуючи співати гімн СРСР. Такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення. 

Наразі вживаються заходи, спрямовані на встановлення потерпілих та зловмисників з лав військовослужбовців Росії. Український омбудсман Дмитро Лубінець зазначає, що таке поводження з українськими військовополоненими, на жаль, є звичною тактикою для окупантів.

Омбудсман звернувся до МКЧХ та ООН, щоб вони задокументували цей черговий доказ порушення міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією. Це стане черговим доповненням доказової бази для майбутнього трибуналу над злочинцями.

Росія не дотримується жодних правил ведення війни й абсолютно не соромиться демонструвати свої жорстокі й антилюдяні дії. Світ має реагувати, щоб притягнути Росію до відповідальності, інакше право сили переможе силу права.

Фото – з російського полону вдалося повернути Мар'яну Чечелюк — 24-річну слідчу з поліції Маріуполя, у центрі фото/mrpl.city

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: