Російська ядерна зброя у Білорусі: блеф чи реальність?

ОКРЕМА ДУМКА 28.03.2023 Коментарі 0

Щодо планів РФ поставити ядерну зброю в Білорусь картина виглядає так: на білоруській території ще є «залишки» від радянської інфраструктури, на основі яких у теорії можна відновити сховище для атомних боєзарядів. Мова про об’єкт «Гомель-30», і центральні бази зберігання (рос. абревіатура – ЦБХ) при аеродромах у Барановичах і Мачулищах.

Проектна документація на ці «ЦБХ» має бути в росіян, бо за радянських часів ці об’єкти були підпорядковані 12-му ГУ міноборони в Москві. Але питання, чи здатні росіяни провести усі необхідні роботи саме в заявлений термін до 1 липня 2023, бо цілком можуть і «запізнитися».

Так, тут мова про ті самі Мачулищі, з яких злітають рашистські МиГ-31К із «Кинжалами». Там просто в радянські часи базувався полк бомбардувальників Ту-22К під ракети Х-22, тому залишилась злітно-посадкова смуга, здатна приймати важкі літаки.

«ЦБХ» у Мачулищах більш-менш уціліла, бо її приміщення використовував білоруський Центробанк для зберігання цінностей, і місцеві колгоспи для вирощування «продуктів білоруської якості».

А приміщення «ЦБХ» в «Гомель-30» для «побутових потреб» взагалі використовує місцева жіноча колонія.

«Бетонні коробки» в «ЦБХ» при аеродромі в Барановічах наче як вцілілі також, не розграбовані, але в усіх трьох об’єктах очевидно треба міняти внутрішнє обладнання – гермодвері, системи вентиляції та сигналізації тощо.

Якщо рашисти таки відновлять якесь із цих сховищ під атомні боєзаряди на білоруській території, там можна навіть і не сподіватись на «високі стандарти радіаційної безпеки». Хоча би тому, як окупанти себе вели та ведуть на ЧАЕС і Запорізькій АЕС.

І що у них самих на зберіганні лежить 1 500 ядерних боєзарядів із вичерпаним терміном служби, кожного з яких цілком достатньо для нового «Чорнобиля» на території РФ.

Якщо міркувати про те, які саме білоруські літаки могла адаптувати росія під застосування тактичної зброї, то це скоріш за все саме Су-24М та Су-27 зі складу білоруських ВПС, які у 2012 році поставили на зберігання, а в жовтні 2022 року (за деякими даними) зняли з консервації.

Нюанс у тому, що зняттям із консервації білоруських Су-24М та Су-27 осінню минулого року займалися саме росіяни, після чого «слід» цих «бортів» кудись зникає.

Якщо міркувати про те, яка саме «тактична ядерна зброя» росіян може бути розміщена на білоруській території, то це скоріше «спецБЧ» до ракет комплексів «Искандер» і до «Кинжалів».

Але не варто виключати, що орки спробують реанімувати й вільнопадаючі атомні бомби, які за радянських часів виготовляли під літаки тактичної авіації.

Відсилка слів путіна про те, що ядерна зброя в білорусі начебто не порушує норми угоди СНВ стосується хіба того, що МиГ-31К з «Кинжалом» по суті є стратегічною зброєю, але під жодні міжнародні договори не підпадає.

Але от далі починаються свої нюанси. Схоже, до цього моменту російські військові на практиці взагалі не займались облаштуванням сховищ у білорусі під «спецБЧ», інакше би така інженерна активність була помічена. Армія РФ має не тільки справжні атомні боєзаряди, але й і їх макети також, для проведення різного роду навчань.

Тому, схоже, що в цій історії Кремль сподівається на «ядерний шантаж» у новому форматі, де відновлення «ЦБХ» і розгортання атомної зброї на білоруській території відбуватиметься максимально публічно, із максимальною демонстрацією для цивілізованого світу.

В росіян за «контррозвідувальне забезпечення» зберігання ядерної зброї відповідає ФСБ, що заодно показує, що новим витком «ядерного шантажу» від росіян займатимуться саме спецслужби, і навіть активніше ніж минулого разу.

Але США мають декілька літаків радіаційного моніторингу на базі «бортів» радіоелектронної розвідки EC-135RW. І тут уже бортова апаратура покаже – так чи справді «фонить», чи це росіяни просто блефують і «беруть на понт».

А ще Польща у жовтні 2022 року зробила офіційну заявку приєднатись до програми Nuclear Sharing, за якою декілька країн НАТО зберігають «у співкористуванні» ядерну зброю США. І якщо виявиться, що росіяни таки повезли ядерні боєголовки на територію білорусі, то слідом за цим Польща цілком може набути свій гібридний «ядерний статус».

Ну а нашій країні слід взяти «планку вище» і створити умови, за яких на озброєнні ЗСУ з’являться американські протиракетні комплекси THAAD. Які зараз, окрім США, має лише Південна Корея, саме для відбиття можливої атаки від Північної Кореї з її атомним арсеналом.

На фото: армія РФ десь у 2000-их роках відпрацьовує застосування ОТРК «Точка-У», де до ракети «прикрутили» імітатор «ядерної боєголовки».

Іван Киричевський, журналіст, (сторінка у FB)

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: