Західна броня – вже у ЗСУ: світ готується до великого протистояння  

АНАЛІТИКА 28.03.2023 Коментарі 0

Збройні Сили України поповнилися обіцяними країнами Заходу бронемашинами різних видів. Хоча їхня кількість не задовольняє цілковито потреби української армії, проте слугує потужним інформаційним сигналом: у російських пабліках палає від факту передачі Україні західного озброєння, в українських – відчутне піднесення.

Потуги роспропаганди, спрямованої на руйнування підтримки України в західних суспільствах  фактично розбилося о броньований кулак. У понеділок, 27 березня, міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про оглядини британських танків Challenger, американських колісних броньованих машин Stryker і Cougar та німецьких гусеничних Marder.

«Сьогодні мав за честь спільно з командувачем ДШВ ЗСУ генерал-майором Максимом «Майком» Миргородським і нашими десантниками обкатати нове поповнення в наших армованих підрозділах... Іще рік тому ніхто би не міг подумати, що підтримка партнерів буде такою потужною. Що увесь цивілізований світ перезавантажиться і врешті дасть опір кривавому агресору, країні-терористу рф. За цей рік усе змінилося. Україна змінила світ. Стійкість українського народу та майстерність нашої армії переконали, що Україна переможе», - написав на своїй сторінці у FB Олексій Резніков.

За його словами, в головах росіян уже відбулася зміна парадигми із «другої армії світу» й «завоюємо Україну за 2-3 дні» до «треба переходити в оборону».

«Спецоперація» орків іде «за планом» - вони риють окопи та намагаються укріплюватись. Так, пройдено великий шлях. І багато ще попереду. Всі наші міста будуть звільнені і ми вийдемо на кордони, міжнародно визнані у 1991 році. А ця нова техніка складе добру компанію своїм «побратимам» на полі бою. Невдовзі її переваги завдяки нашим військовим відчують на собі російські окупанти», - вважає міністр.

Військовий експерт Іґаль Левін також у своєму ТГ-каналі оприлюднив відео з міністром оборони України Олексієм Резніковим, який осідлав англійського «слона».

«До речі, після особистого «пілотування» Challenger‘ом, як учасник трофі-рейдів можу сказати, що навіть водій Rolls Royce не буде в такому комфорті, як екіпаж цього витвору бойового мистецтва на бездоріжжі. Тож, у сухому залишку: наш «військовий зоопарк» розширюється. А до «бойових кицьок» долучився «слон». Саме так прозвали Challenger наші десантники», - поділився враженнями пан Резніков.

До слова, німецьке видання Spiegel повідомило, що обіцяні танки Leopard також уже в Україні. Побоювання, що Німеччина затягуватиме з передачею озброєння, на щастя, не справдилися.

Більше того, тамтешня влада має на меті у декілька разів збільшити витрати на військову допомогу Україні протягом найближчих років. Цього року вона зросте від 2,2 до 5,4 мільярда євро, а в майбутньому обіцяють іще 8,8 мільярда євро. Максимальна сума може сягнути 15-ти мільярдів. Такі цифри фігурують у конфіденційному листі від міністерства фінансів до бюджетного комітету Бундестагу, доступ до якого отримав Spiegel. У листі йдеться про забезпечення ЗСУ протиповітряними засобами оборони, броньованою гусеничною технікою, артилерією та боєприпасами. Аналітик Олександр Фрідман у своєму ТГ-каналі повідомив, що уряд ФРН збільшує обсяги допомоги тому, що там прогнозують затягування війни.

Франція хоча і не серед країн-лідерів, що допомагають Україні, проте і тамтешній уряд вирішив удвічі – до 2-ох тисяч одиниць на місяць – збільшити передачу Україні 155-мм снарядів. Окрім того, французи допомагають бронетехнікою, засобами протиповітряної оборони та навіть, подейкують, готують літаки. Щодо останніх, то інформація суперечлива, що не повинно дивувати в умовах війни. Зрештою, багато озброєння потрапляє в Україну тишком-нишком і не потрапляє у відкритий інфопростір, як і реальна його кількість.

Свою лепту у перемогу над російським Злом докладають і менш скромні економічно країни. Словаччина нарощує виготовлення 155-мм снарядів «натовського» калібру. У планах уп'ятеро збільшити виробництво – із 30-ти до 150-ти тисяч на рік.

Приємні звістки є і з Болгарії – країна планує передати на потреби ЗСУ велику кількість боєприпасів радянських калібрів.  

Тим часом у Японії парламент сьогодні, 28 березня, ухвалив рекордний бюджет на новий фінансовий рік – понад 114 трильйонів єн (приблизно 870 мільярдів доларів). Як пише видання Kyodo News, щоби зміцнити обороноздатність через потенційні загрози з боку сусідів і підтримати економіку, що бореться з інфляцією.

«Оборонний бюджет досягне 6,82 трильйона єн (приблизно 52 млрд. дол.), що стане найбільшим за всю історію спостережень. Фінансовий 2023 рік знаменує собою початок п’ятирічного періоду, спрямованого на докорінну реконструкцію оборонної позиції країни, витративши 43 трильйони єн на боротьбу зі все більш наполегливим Китаєм, поряд із ядерною Північною Кореєю та нестабільною Росією», - йдеться у тексті.

Уряд прем’єр-міністра Фуміо Кісіди, який нещодавно відвідував Україну,  прагне подвоїти свій річний бюджет на оборону до приблизно 2 відсотків валового внутрішнього продукту з поточного 1 відсотка.

Наприкінці минулого року, як повідомляла агенція Reuters, японський уряд ухвалив план зі збільшення витрат на оборону на 320 мільярдів доларів США. У країні сонця, що сходить, вирішили довести їх до 2% ВВП на рік. Хоча із 1976 року там діяв ліміт – 1% ВВП.

Про серйозність ситуації в азійсько-тихоокеанському регіоні свідчить той факт, що японський парламент пішов на такі великі витрати в умовах, коли країна перебуває серед лідерів за борговими зобов’язаннями. Базова споживча інфляція вже сягнула максимуму за чотири десятиліття головно через підвищення вартості енергії та сировини на тлі ослабленням японської єни.

Як бачимо, світ готується до великого протистояння, ознак зупинення якого наразі не видно. Російська агресія в Україні, розмахування ядерною дубиною із кремля, агресивна поведінка Ірану, активізація Китаю тощо не вселяють оптимізму з огляду на глобальні тенденції у світі. Гаряча фаза війни, яку розпочала росія в Україні, може перекинутися в інші регіони планети. Щоби цього не сталося, колективний Захід мав би бути зацікавленим активніше допомагати Києву погасити полум’я, що розпалили рашисти.

Також читайте:
Війна в Україні та «вісь Зла»: чи зірветься планета у Третю світову?

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: