Російська пропаганда проникла у західноукраїнські соцмережі

РОЗСЛІДУВАННЯ 03.08.2022 Коментарі 0

Радехівський телеграм-канал «Барахолка Радехів» із 10 червня 2022 року чи не щодня публікує дикий треш російської пропаганди. Канал охоплює невелику аудиторію – неповних півтори сотні осіб. Перша публікація на ньому стоїть за 6 вересня 2021 року – повідомлення про продаж дисків з резиною. Суто тематичне оголошення для тг-каналу, який якраз і для цього створили, якщо брати до уваги назву.

Проте із 10 червня цього року на каналі з’явився допис від судячи з усього якогось бот-акаунта із фото хлопчини на ім’я Святослав. Останній поширив повідомлення телеграм-каналу «огоньок донбасса лнд днр» про колишню українську омбудсменку Людмилу Денісову. Суть повідомлення зводилася до тези, що вона вигадувала фейки про зґвалтування заради України. І навіть наведено її цитату з поясненнями такої поведінки.

Перелічувати усі перепощені на сторінку радехівського телеграм-каналу дописи не будемо. Згадаємо хіба наймерзенніші. Зрештою, можна ще навести низку проросійських телеграм-каналів, з яких брехня легко перекочувала на західноукраїнський  ресурс. Як от «мой донбасс», «русскій папа жаріт», «первомайск ґород ґєрой», «трєуґольнік сєвєродонєцк, лісічанск, рубєжноє», «ґрємучая журналістіка» і багато, багато інших.

Російські телеграм-помийки настільки різножанрові, масові й активні, якщо взяти їх контент і кількість тільки у стрічці «Барахолка Радехів», що підсвідомо складається враження про недопрацювання з українського боку.

Окремий розділ становить боротьба з фейками. От тільки читач потрапляє у задзеркалля дезінформації. Росіяни пишуть про подану українськими медіа інформацію, називають її фейками і подають свою, «правильну» версію.

Візьмімо, до прикладу, трагедію, внаслідок якої загинуло декілька десятків українців, які перебували у торгівельному центрі «Амстор» у Кременчуці. ЗІФ писав про маніпуляції російської пропаганди довкола цього теракту.

Так от, у стрічці «Барахолки Радехів» є репост із тг-каналу «проZрєл», у якому російський ракетний удар від вкс рф по торгівельному центру «Амстор» у Кременчуці названо фейком, а нижче подана «правда». Дозволимо собі процитувати цю маячню:

«‼️Правда: Удар був нанесений по Кременчуцькому заводу дорожніх машин. На цьому підприємстві ремонтують техніку для потреб ЗСУ. Це твердження підтверджує відео із квадрокоптера, де видно, що горить сусідній від ТЦ об'єкт. Отже, найімовірніше пожежу в торговому центрі викликала детонація боєприпасів, що зберігалися в ангарі».

Цікавим є питання щодо адміністратора (власника) радехівського телеграм-каналу, який дозволяє російській пропаганді почуватися як у себе вдома. Можна, звісно припустити, що російська пропагандистська машина заздалегідь створила цей ресурс під виглядом місцевого та з метою залучення до нього активної частини населення, яке продає та купує всяку всячину. Але ця версія є хибною бодай тому, що російське інфолайно появилося тут тільки 10 червня – через 3 з половиною місяця після початку повномасштабних бойових дій.

Цікава деталь, 3 липня читач радехівського тг-каналу Андрій Пеньковський (Andrii Penkovskiy) поцікавився, чому у групі, створеній для полегшення продажу речей у Радехові та районі, з різних пабліків «різні боти репостять свинособачу дурню? Адмін є???» Через 2 дні хтось тричі перепостив його запитання.

Запитання залишилися без відповіді дотепер. А от російський контент нікуди не щезнув.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: