Російська посудина «судного дня»: чи аж так небезпечні «посейдони»

АНАЛІТИКА 20.01.2023 Коментарі 0

Російська пропаганда розганяє інформацію про чергову зброю зі серії «аналоговнєт». Буцім атомна субмарина «Бєлгород» отримала на партію ядерних торпед «посейдон». Зброєю масового знищення кремлівські пропагандисти погрожують ворогам – надто тим країнам, що підтримують Україну. Та чи насправді варто сприймати всерйоз вісті з-за «порєбріка»?

Відповідь на це запитання намагалися знайти експерти Центру протидії дезінформації (ЦПД) при Раді національної безпеки й оборони України. Найперше, зазначено у викладі ЦПД на сторінці у FB, офіційного підтвердження про передачу «посейдонів» ніде нема. Як і нема інформації про характеристики цих торпед. Щоправда, в американських джерелах є дані про «посейдони», здатні нести як звичайні, так і ядерні боєприпаси потужністю до 2 мегатонн зі швидкістю понад 200 км/год під водою на максимальній глибині занурення 1 км.

Торпеда путіна

Як зазначає Reuters, путін нещодавно відкрито назвав колективний Захід ворогом росії та дав зрозуміти, що не відступить від свої планів. А вперше він згадав про цю зброю (гібрид торпеди та безпілотника) у 2018 році. Тоді він заявив, що це буде принципово новий тип стратегічної ядерної зброї, яка матиме власне джерело атомної енергії.

У статті йдеться, що «торпеда путіна» своїм корінням сягає радянських планів Сталіна створити ядерну торпеду, здатну спустошити береги Сполучених Штатів.

У своїй промові 2018 року Путін сказав, що радіус дії торпеди буде необмеженим, і працюватиме вона на екстремальних глибинах зі швидкістю, яка у багато разів перевищує швидкість будь-якого підводного човна чи інших торпед.

«Вони дуже малошумні, мають високу маневреність і практично не піддаються ураженню противника. Сьогодні у світі немає зброї, що могла би їм протистояти», - цитує путіна Reuters.

Блеф чи реальність?

У ЦПД нагадують, що про випробування цієї зброї російські пропагандисти розповідали на початку листопада 2022 року. І хоча розвідка США зафіксувала вихід підводного човна «Бєлгород» з полігону в Північному Льодовитому океані, але він повернувся у місце дислокації без проведення випробувань через технічні складнощі.

З іншого боку, розмови про створення «посейдонів» з росії лунали протягом стількох років (розпочинаючи з 2015-го), що в деяких західних країнах перестали вірити в їх наявність.

За «порєбріком» стверджували, що після вдосконалення підводний човен із «посейдонами», який російська пропаганда назвала «зброєю судного дня», може працювати на глибинах, непідвладних човнам НАТО, з можливістю перебування під водою 120 днів.

Експерти ЦПД акцентують увагу на тому, що із 2015 року, коли пролунали перші заяви про розробку «посейдонів», внаслідок агресії проти України росія вже перебувала під значними санкціями. Відтак, у виробництві торпеди використовувала власні технології і комплектуючі. Це вже породжує сумніви, що торпеда на 100 відсотків відповідає заявленим характеристикам.

Навіть якщо припустити, що росіянам удалося створити «посейдон», її кожен крок відслідковують провідні світові розвідки. Особливо щодо ядерної зброї. З огляду на це, передовсім їх носій – атомний підводний човен – перебуває постійно «під ковпаком».

У ЦПД із посиланням на американського видання The Drive також вказують на такий факт: у міністерстві оборони рф неофіційно визнали, що отримані у січні 2023 року «посейдони» були без ядерних боєголовок. Відео у відкритому доступі про тестування торпеди свідчить лише про перевірку певних вузлів під час дослідно-конструкторських робіт. Тобто зараз «суперторпеди» можуть використовувати лише для чергової серії випробувань.

Інформаційне цунамі

Одним із компонентів у агресивних діях проти цивілізованого світу росії є залякування. Ядерна зброя – чудовий і вагомий для цього «аргумент». Про стерти у ядерний попіл США і змити в океан острівну Великобританію кремлівські пропагандисти лякають давно.

От і цього разу російські геббельси яскраво обмальовують руйнівну силу «посейдонів», здатних утворювати штучні мегацунамі з висотою хвилі 500 метрів і заходити на 500 кілометрів углиб материків.

Офіційне дослідження Пентагону спростовує ці цифри: підводні ядерні вибухи не спричиняють цунамі. А через розсіювання енергії хвилі на відносно невеликих глибинах на континентальному шельфі збитки від такої хвилі для узбережжя можна порівняти зі збитками від сильного шторму.

Приблизно такі ж висновки випливають і з радянських досліджень 1960-их років щодо наслідків підводних вибухів на берегові споруди з використанням макетів. Тоді вчені з'ясували, що незалежно від потужності підводного вибуху, реально хвиля могла би зайти углиб атлантичного узбережжя США максимум на 5 кілометрів від берегової лінії. Іншими словами – знищити увесь флот США й об’єкти на атлантичному узбережжі не вдасться.

Висновки

  • жодного «посейдона», готового до застосування носія ядерної зброї, на сьогодні нема;
  • окремі взірці такої зброї дотепер не пройшли апробації, тому її характеристики підтвердити неможливо;
  • заяви про здатність ракети подолати в автономному режимі весь Атлантичний океан і доправити до цілі потужну боєголовку – не більше, ніж мрії кремлівських пропагандистів;
  • сумнівними заявами про створення новітньої ядерної зброї путін повертається до тактики «ядерного шантажу» та намагань запевнити Захід застосувати ядерну зброю у випадку загрози цілісності росії;
  • з офіційних заяв генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга випливає, що Захід не сприймає шантаж, а у випадку використання кремлем ядерної зброї на росію чекатимуть «серйозні наслідки».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: