«Реєстрових» волонтерів в Україні лише п’ять тисяч, реальних – у декілька разів більше

Економіка 26.06.2023 Коментарі 1

Цього року кількість волонтерів, які внесені у спеціальний Реєстр, зросла майже удвічі й практично сягнула п’яти тисяч осіб. Насправді ж збором коштів на різноманітні військові та гуманітарні потреби займається в рази більше небайдужих українців.

Станом на середину червня в Україні налічується майже 5 тис. офіційних волонтерів. За 2023 рік до спеціального Реєстру волонтерів було внесено 2 294 людини – майже стільки ж внесли за весь минулий рік (2383 людини). Такі дані наводить Опендатабот.

Торік сплеск реєстрацій волонтерів у Реєстрі припадав на грудень – тоді лише протягом цього місяця до переліку внесли 69% від загальної кількості осіб. При цьому за увесь 2022 рік з Реєстру волонтерів було виключено 4 особи.

Проте реальна кількість людей, що збирає кошти на власні картки та волонтерить, не повідомляючи про це державу і з різних причин не набуває статусу волонтера, значно більша. Збір на «банки» – один з найбільш поширених способів для волонтерів акумулювати пожертви, адже за посиланням перерахувати гроші можуть клієнти будь-якого банку.

За даними Монобанку, станом на початок травня поточного року 38 963 українці відкрили «банки» для збору коштів. Це майже у 8 разів більше за кількість «рєстрових» волонтерів. 

Цікаво, що від початку повномасштабного вторгнення власників банок побільшало майже у 21 раз. Так, станом на початок торішнього березня власні «банки» для збору коштів мали лише 1872 особи. Відтоді щомісяця збирачів коштів більшало в середньому на 2,8 тисяч. Пік припав на травень та червень 2022 року – тоді почали збирати кошти відповідно 5620 та 5435 українців.

Тоді ж (у травні) був зафіксований і сплеск донатів – кількість поповнень «банок» зросла у сім разів. І якщо у березні-22 відбувалося 158 тис. поповнень на місяць, то у 2023 р. їх кількість зросла в середньому до 3,1 млн транзакцій на місяць. У середньому, в одну «банку» «скидається» близько 70 людей. 

Який же сенс ставати офіційним, «реєстровим» волонтером?

Основна перевага внесення до Реєстру – можливість для волонтерів не сплачувати податки з отриманих донатів.

Натомість на початку червня 2023 року з допису волонтерки Dignitas Fund Любові Шипович стало відомо, що навіть включені до Реєстру волонтери мають сплачувати податки з донатів – у випадку, якщо придбана ними допомога не включена до переліку 112-ї постанови Кабміну. 

При цьому перелік «дозволених» предметів уклали ще в 2016 році, тому значної кількості актуальних під час великої війни речей та озброєнь, як-от дронів, БПЛа, турнікетів тощо там не було. Зазначалося, що з допомоги, витраченої на такі товари, волонтери мали сплатити податок. 

Скандал набирав обертів, але після втручання міністра фінансів Сергія Марченка за кілька днів перелік дозволеної допомоги було розширено. Водночас було призначено спецпредставника від уряду – для співпраці з волонтерами і фондами й оперативного вирішення важливих оборонних питань на бюрократичному рівні.

Наразі волонтери спільно з нардепами працюють над законопроєктом, який би скасував потребу переліків та зафіксував дату 24 лютого 2022 року як початок неоподаткованих волонтерських зборів. А українці продовжують донатити, наближаючи перемогу.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

whydonate
2024-04-12 15:24:49

Ваша ініціатива зі збору коштів надзвичайно важлива. Я готовий долучитися та підтримати вашу справу. Нехай кожен внесок принесе значний внесок у досягнення поставлених цілей. Разом ми сильніше! ! Збором Коштів

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: