Рада безпеки ООН підтримала проросійського Гутерреша

НОВИНИ 04.10.2024 Коментарі 0

Радбез Організації об'єднаних націй (ООН) у четвер, 3 жовтня, висловив повну підтримку генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу. Сталося це після того, як останнього Ізраїль визнав персоною non grata на своїй території.

«Будь-яке рішення відмовитися від взаємодії з генеральним секретарем ООН або самою організацією є контрпродуктивним, особливо в умовах напруги, що наростає на Близькому Сході», - подає цитату DW із поширеної заяви, під якою підписалися 15 членів Радбезу.

У документі також наголошено на необхідності всіх країн вибудовувати продуктивні й ефективні відносини з головою Генеральної асамблеї ООН та утримуватися від будь-яких дій, що підривають його роботу, а також роботу його офісу. Щоправда, про Ізраїль у заяві дипломатично не згадали.

Як відомо, у середу, 2 жовтня, міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац оголосив генсека ООН небажаною особою на території своєї країни, площа якої становить трохи більше 22 тисячі квадратних кілометрів. Причиною такого кроку з боку Тель-Авіва стало те, що Гутерреш не засудив масований ракетний удар Ірану по Ізраїлю, що стався напередодні.

«Сьогодні я оголосив Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша персоною нон-ґрата в Ізраїлі і заборонив йому в'їзд до країни. Той, хто не може однозначно засудити огидний напад Ірану на Ізраїль, як це зробили майже всі країни світу, не заслуговує на те, щоби ступити на ізраїльську землю», - пояснив позицію Тель-Авіва очільник ізраїльського МЗС у соцмережі Х

Також Ісраель Кац дорікнув Гутеррешу за те, що той дотепер не засудив напад радикального руху ісламізму ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року і не спробував оголосити ХАМАС терористичною організацією.

Натомість постійний представник генсека ООН Стефан Дюжжарик у розмові з журналістами заперечив Кацу, наголосивши, що Гутерреш неодноразово засуджував дії ХАМАСу. Дюжжарик також прокоментував заяву глави МЗС Ізраїлю як «черговий напад на співробітників ООН з боку ізраїльського уряду». Але не зважаючи на це ООН, за його словами, продовжить співпрацю з Ізраїлем на всіх рівнях.

Прикметно, що на полях нещодавньої 79-ої сесії Генасамблеї ООН міністр закордонних справ росфедерації сєргєй лавров зустрівся з Гутеррешем (на фото з відкритих джерел). Більше того, у притаманній нахабній манері лавров з позиції «начальника» закликав Гутерреша не допускати втягування представників оонівських структур у псевдомирні ініціативи щодо України та неухильно дотримуватися керівництвом та всіма працівниками секретаріату ООН принципів неупередженості та рівновіддаленості, у тому числі щодо «злочинів київського режиму». Більше того, лавров вимагав від Гуттереша якнайшвидше запустити процедуру арбітражу щодо США.

Цікаво, що у вересні минулого року видання Bild оприлюднило листування очільників ООН та російського МЗС  про скасування санкцій ЄС проти «Россільгоспбанку». Для цього Гутерреш буцім пропонував створити банк-«прокладку» для обходу міжнародних санкцій. Щоправда, в ООН потім спростували публікацію в німецькому виданні, пояснивши некоректною інтерпретацією інформації.

Після такого вищезгадана заява 15-ох членів Радбезу не виглядає дивною – схоже, на оонівські структури росія має потужний вплив і фактично керує процесами за підтримки інших країн.

Нагадаємо, Радбез ООН складається із 5-ти постійних членів, які мають право ветувати будь-які резолюції, окрім процедурних. Цю групу представляють Китай, росія, Франція, Велика Британія і США.

Інші 10 членів – непостійні. Їх обирають на Генасамблеї ООН на два роки. У 2024-2025 роках у цю групу входять Алжир, Сьєрра-Леоне, Південна Корея,  Південна Корея, Гаяна, Словенія, Сомалі, Пакистан, Панама, Данія і Греція.

Також читайте: ООН розписалася в імпотенції щодо рашистів. Але пробувала їх налякати

ООН та G20 заговорили з путінським акцентом: як це трапилося

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: