2025 року Польща планує виділити на оборону приблизно на 10 млрд дол. більше, ніж Україна

НОВИНИ 04.10.2024 Коментарі 0

Віцепрем'єр-міністр і голова Міністерства національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш наголосив у п'ятницю, 4 жовтня, що наступного року Польща виділить на оборону 186,6 мільярда злотих (приблизно 48 млрд дол.), що відповідає 4,7% ВВП.

Віцепрем'єр-міністр підкреслив, що нинішня влада не хоче розривати контракти, що були укладені при попередньому уряді, який очолювала правоконсервативна партія «Право і справедливість», - повідомило Польське радіо.

Політик зазначив, що збільшено ліміти призову на строкову військову службу. Він додав, що за нинішнього уряду чисельність польської армії перевищила 200 тисяч, а до кінця року сягне 207,5 тисячі.

Косіняк-Камиш також повідомив, що з 13 грудня минулого року було укладено близько 100 угод на суму приблизно 120 мільярдів злотих, значна частина яких буде реалізовуватися польським оборонно-промисловим комплексом. Він повідомив, що до кінця року буде укладено близько 150 договорів.

Заступник міністра Павел Бейда сказав, що укладені угоди стосуються, між іншим, придбання 96 ударних гелікоптерів AH-64E Apache, чотирьох аеростатів Barbara, 6000 гранатометів Carl Gustaf M4, 286 розвідувальних транспортерів KLESZCZ.

Бейда повідомив, що до кінця року буде укладено угоду, зокрема, на боєприпаси до танків Abrams.

Заступник міністра оборони Польщі Цезари Томчик поінформував про реалізацію проєкту «Щит Сходу». Він зазначив, що цього року розпочнеться будівництво перших елементів, що мають захистити північний та східний кордони Республіки Польща.

Заступник міністра Павел Залєвський заявив, що співпраця з Німеччиною, Францією, Великою Британією, Італією та іншими країнами є, окрім ключових відносин із США, основою безпеки. Він додав, що Польща також розвиває співпрацю з країнами Балтії. Він запевнив, що Польща й надалі підтримуватиме Україну.

Додамо, що цьогорічний оборонний бюджет Польщі становить приблизно 156, 6 млрд злотих.

Також нагадаємо, що в проекті держбюджету України на  2025 рік видатки на сектор оборони та безпеки залишаються пріоритетом. Зокрема,  заплановані за програмами Міністерства оборони видатки на рівні 1568 млрд грн (приблизно 39 млрд дол.) хоч і є значно вищими за початковий план 2024 року (1164 млрд грн), але за умови збереження інтенсивності бойових дій протягом усього 2025 року є все ще недостатніми.

Фото – польський міномет Rak / Hita Stalowa Wola

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: