Щоби підірвати чеську ініціативу снаряди для України, було використано видання Handelsblatt

ПЕРЕКЛАДИ 04.10.2024 Коментарі 0

Понад третину із 500 000 одиниць боєприпасів, які мають бути в рамках чеської ініціативи поставлені до 2024 року, вже перебувають в Україні. Про це  повідомив посол України в Чехії Василь Зварич. Дипломат уточнив, що він не має інформації про будь-які проблеми з отриманими боєприпасами, про що нещодавно повідомляла німецька газета Handelsblatt.

Про це він повідомив в інтерв'ю ČTK (Чеське національне агентство преси та інформації).

Додамо, що раніше німецьке видання Handelsblatt повідомило, що начебто Україна в листі, адресованому чеському керівництву, поскаржилася, що частина доставлених до країни артилерійських снарядів вибухає передчасно, тим самим наражаючи на небезпеку українських солдатів і техніку. «Німеччина є одним із провідних учасників чеської ініціативи. Чому Німеччина це робить? Тому що вона досить впевнена, що ця ініціатива чудова, прозора та дійсно ефективна», - сказав Василь Зварич. За його словами, українським солдатам потрібні 155-міліметрові боєприпаси. «Це позитивно впливає на зміцнення нашої обороноздатності», - наголосив він.

Василь Зварич не обговорював публікацію Handelsblatt. «Я не бачив жодних листів від українських чиновників», - повідомив він. Дипломат вважає, що публікація є радше спробою дискредитувати чеський проект. «Цього не має статися, бо це чудова ініціатива. Вона по-справжньому ефективна та допомагає нашим солдатам на полі бою», - зазначив Василь Зварич.

За словами посла, ініціатива не повинна критикуватися, навпаки, є простір для її розширення. Посол України сподівається, що постачання боєприпасів триватиме і наступного року. Ініціатива також має стати інструментом для інвестицій у виробництво боєприпасів безпосередньо в Україні. «Україна збільшила обсяги виробництва, але щоб розвивати їх і далі і мати можливість виробляти боєприпаси меншого калібру, нам потрібні певні фінансові ресурси» , – зазначив дипломат, повідомивши, що з цього питання вже ведуться переговори з Міноборони України.

За словами Василя Зварича, Україна веде переговори з Міноборони Чехії щодо розширення співпраці щодо проекту отримання снарядів.

Дипломат сказав, що українці дуже вдячні Чехії за підтримку та солідарність. При цьому під час нещодавніх сильних повеней, що обрушилися на Чехію, Україна без найменшого запропонувала Чехії допомогу. Посол зазначив, що українці, які проживають у Чехії, намагаються бути корисними чеській економіці. «Понад 70% українців тут офіційно працевлаштовані та сплачують податки та інші збори. Сума, яку українці внесли до держбюджету у першому півріччі цього року, перевищує ту, що вони отримали у вигляді соціальної допомоги», - зазначив посол України у Чехії Василь Зварич.

Чеська ініціатива полягає у пошуку артилерійських снарядів для України у країнах за межами Євросоюзу. У лютому 2024 року, коли ЗСУ зіткнулася з гострою нестачею боєприпасів, прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала виступив на саміті ЄС із пропозицією закупити артилерійські боєприпаси для України у країн за межами Євросоюзу, - нагадало Радіо Прага.

До кінця серпня 2024 року внесок у фінансування чеського проєкту зробили 15 країн. Чеська Республіка внесла до проєкту майже 866 млн крон (понад 34 млн євро).

Чехія особливо тісно співпрацює у цьому проєкті з Нідерландами та Данією. У рамках "снарядної коаліції" республіка виступає посередником, пов'язуючи окремі країни з постачальниками військової техніки.

Фото – посол України в Чехії Василь Зварич/Roman Vondrouš / ČTK

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: