Рада Європи створить реєстр збитків, які росія завдала Україні

НОВИНИ 17.05.2023 Коментарі 0

Європа хоче створити облік збитків, які Росія завдала Україні внаслідок військової агресії. Декларацію з цього приводу підпишуть лідери 46 країн континенту на саміті Ради Європи в Рейк'явіку.

Рада Європи існує 74 роки, однак, зустріч в столиці Ісландії — лише четвертий саміт в історії організації, - пише Польське радіо. 

Саміт скликається в надзвичайних ситуаціях, а такою зараз є війна в Україні.

«У Європі точиться кривава війна, найбільша з часів Другої світової війни. Ми мусимо шукати рішення, як впоратись з викликами, які спричинила нова геополітична ситуація», - сказала генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Зустріч лідерів Ради Європи – організації, яка об'єднує майже всі країни континенту, має показати, що Європа слідує принципам демократії та захисту прав людини, на відміну від владіміра путіна.

Найважливішим рішенням саміту має бути створення реєстру збитків, які росія завдала Україні. Йдеться не лише про документування воєнних злочинів, але також про притягнення винних до відповідальності.

Відповідна декларація має бути підписана наприкінці саміту в Рейк’явіку. Деякі лідери підписали її ще вчора, частина – підпише сьогодні.

За ініціативу подякував вчора в онлайн-форматі президент України Володимир Зеленський. «Не буде миру без справедливості. Я вдячний Раді Європи та кожному з вас за рішення про створення такого реєстру збитків, спричинених російською агресією», - сказав він.

На тому, що винні мають бути покарані, наголосив і президент Польщі Анджей Дуда.

«Притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах в Україні — дуже важливий крок. Злочини не можуть залишитись безкарними. Потерпілі та їхні родичі мають отримати компенсації. Це також є умовою майбутнього спокою та стабільності», - підкреслив польський лідер.

У Рейк’явіку лідери країн також хочуть запропонувати допомогу в майбутній повоєнній відбудові України. У цьогорічному саміті не беруть участі представники росії та Білорусі, які були виключені зі складу Ради Європи після інвазії в Україну.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: