Протести проти імпорту птиці та зернових з України: до фермерів приєднався президент Макрон 

Економіка 31.01.2024 Коментарі 0

За останні тижні та місяці протестний рух фермерів швидко поширився по всій Європі. Демонстрації спричинили затори в деяких частинах Німеччини, Польщі, Бельгії та Франції. Вимоги фермерів відрізняються залежно від країни. Але є одна загальна претензія: політика ЄС щодо кліматичних ініціатив і пом’якшення правил імпорту української продукції підірвала доходи європейських фермерів і поставила багато сільськогосподарських підприємств на межу краху. 

Про це йдеться у статті Politico.

Отже, президент Франції Емманюель Макрон почав тиснути на Брюссель, щоби той пом’якшив зобов’язання щодо зеленого землеробства, обмежив імпорт з України та відмовився від переговорів про вільну торгівлю з країнами Південної Америки. 

«Ми просимо про деякі дуже чутливі поступки для наших фермерів», - сказав Макрон журналістам у Швеції у вівторок, 30 січня, підтвердивши, що обговорюватиме кризу особисто з головою Європейської комісії, німецькою політикинею Урсулою фон дер Ляйєн.

Міністр сільського господарства Франції Марк Фено мав підготувати ґрунт для зустрічі з комісаром ЄС з питань сільського господарства Янушем Войцеховським, комісаром із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретоном і віце-прем’єр-міністром Бельгії Девідом Кларінвалем.

Ця зустріч мала б відбутись  сьогодні, 31 січня, тобто напередодні спеціального саміту ЄС щодо  угоди про новий пакет допомоги Україні на 50 млрд євро, що має пройти 1 лютого.

У порядку денному саміту нема питання про сільськогосподарських імпорт з України, однак французи сподіваються доповнити порядок денний, або ж домовитись про окрему зустріч      

Список бажань Макрона включає скасування правил ЄС, які вимагають від фермерів відводити частину орної землі для сприяння біорізноманіттю, а також заходи щодо обмеження імпорту птиці та зернових з України — це дві головні проблеми для французьких фермерів, які поділяють деякі інші країни ЄС. 

Також ідеться про торговельну угоду між ЄС та групою латиноамериканських країн Меркосур. Підготовка угоди вже триває з 20 років і стосуються вона 800 млн людей. Перебуваючи під тиском своїх фермерів, Макрон намагається зірвати цю угоду під лозунгом захисту французького сільського господарства від напливу бразильської та аргентинської яловичини   

"Меркосур (англ. Mercosur) – економічний союз держав у Південній Америці, за темпами розвитку переважає всі інші подібні об'єднання. До нього входять Аргентина, Бразилія, Парагвай, Уругвай та Венесуела, як асоційовані члени – Чилі, Болівія, Перу, Колумбія та Еквадор".

"Нам потрібна ясність щодо Меркусор, ми просимо, щоб угода не була підписана в її нинішньому вигляді", - також сказав Макрон під час візиту до Швеції, офіційно оформивши свою вимогу.

Власне, цю тематику Макрон планує обговорити безпосередньо з Урсулою фон дер Ляйєн, коли вони зустрінуться у Брюсселі на згаданому на саміті лідерів Європейського Союзу. І виглядає на те, що президент Франції хоче скористатись із непевного майбутнього Урсули фон дер Ляйєн, яка планує переобратись на другий п’ятирічний термін на посаді президента Європейської комісії. 

"Урсула фон дер Ляйєн знає, що їй потрібна підтримка президента Макрона в перспективі можливого другого мандату", - сказав один французький євродепутат із табору Макрона. 

Фото – korrespondent.net

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: