Прокремлівська дезінформація на тему COVID-19

ПЕРЕКЛАДИ 13.04.2020 Коментарі 0

Головною ознакою дезінформації є її повторюваність. Дотримуйтесь чіткого плану, використовуйте одні й ті ж прийоми — неправда сприйматиметься легше. (Неправда сприймається легше, якщо використовувати одні й ті ж прийоми). Повторювана дезінформація може створити враження достовірності невідомих раніше фактів та джерел. Вона ж з часом стає джерелом. Якщо професійні журналісти мають перевіряти факти, підтверджувати інформацію та знаходити джерела, то  дезінформаторам потрібно ж просто дотримуватися кількох потрібних їм наративів та повторювати їх.

Матеріал російського рупора Sputnik, про те що новий вірус у Китаї «ймовірно був зроблений в лабораторіях НАТО» можна вважати першим прикладом дезінформації щодо COVID-19. На сьогодні, російські державні та приватні ЗМІ, міжнародні сайти з теорій змови та багато інших повторювали цю заяву щонайменше 20 разів.

Зручні старі претензії

Наратив про те, що  «Захід/Європа/США мертві» — це ще одна зручна стара тема, яку з певними змінами прокремлівські ЗМІ використовують ще з радянських часів. Прокремлівські дезінформатори продовжують прогнозувати або заявляти про розпад Євросоюзу, Шенгенської зони, Брюсселя та нівелювання ролі Європи у світі.

Наочним прикладом повторюваної дезінформації є поширення членом Ради Федерації РФ Олексієм Пушковим інформації, про те що Польща відмовилась пропускати через свій повітряний простір російські літаки, що прямували до Італії. Пізніше твіт депутата був видалений, але суперечливий наратив підхопили державні російські ЗМІ. Натомість після опублікування цього допису його обуло спростовано спікером верхньої палати російського парламенту, та запропоновано застосувати дисциплінарні заходи щодо сенатора.

Ехокамера дезінформації

 П’ять джерел поширення прокремлівської дезінформації:
  • сайти, що відкрито належать до російських державних структур або пов'язані з ними. RT, Sputnik, Первый Канал та rubaltic.ru;
  • сайти, що зареєстровані в Росії та, що мають очевидний зв’язок з прокремлівськими колами. Прикладами є geopolitica.ru та News Front;
  • сайти, зареєстровані в Росії, але без явного зв'язку з Кремлем або іншими російськими структурами: Strategic Culture Foundation, South Front та One World.

Дві інші категорії сайтів функціонують як розповсюджувачі та джерела.

  • сайти, зареєстровані за межами Росії, що не мають явних зв’язків з російськими державними чи олігархічними структурами, але присвячені переважно російській тематиці та з відкрито прокремлівською програмою: наприклад, Russia-Insider, Russian-Faith, The Duran, The Saker;
  • сайти, зареєстровані за межами Росії, які підтримують прокремлівські наративи, не маючи очевидних зв’язків з Росією, а також повідомляють про більш широке коло питань. Наприклад, Global Research, Unz Review, Veterans Today, The Alt World,

Ці сайти створюють своєрідну ехокамеру дезінформації. Вони діляться змістом, контентом, поглядами та розповідями. Претензії повторюються та адаптуються для нової аудиторії.

Ліки від всіх хвороб

Дезінформація небезпечна, оскільки викликає недовіру в період подолання кризи. У всьому світі цілодобово працюють дослідники над розробкою тестів, вакцин та нових методів лікування. Жоден медичний чи громадський орган в області охорони здоров’я досі не має рішення.

Але прокремлівські дезінформатори завжди мають відповідь: чудодійний засіб — цинк. Або гідроксихлорохін, або мефлохін, або вітамін С, або … соціалізм!.

Ще одна повторювана неправда — це твердження, що реальну допомогу надає лише Росія (ну, і Китай). Це просто не відповідає дійсності, незалежно від того, як часто повторюється. Більш детальну інформацію про зусилля ЄС щодо підтримки країн-членів, партнерів та світу можна знайти тут.

Зазвичай в такі огляди включаються кілька жартів. Але не «весело», коли білоруські опозиційні сили отримують звинувачення у свідомому поширенні COVID-19, що нібито є частиною схеми винищення білоруської нації. Не було «весело», коли це вперше прозвучало, і не «весело» зараз.

Старі жарти вже не такі смішні, на відміну від старої дезінформації.

Володимир Кириленко для ІА "Західний інформаційний фронт"
за матеріалами euvsdisinfo.eu

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: