На заклик до миру Кремль цинічно відповів дезінформаційними заявами

ПЕРЕКЛАДИ 12.04.2020 Коментарі 0

8 квітня на порталі Polygraph.info (спільний фактчекінговий проєкт «Голосу Америки» і «Радіо Свобода») було опубліковано матеріал «Ambassadors Call for Peace in Ukraine, Russia Reacts With Falsehoods», в якому показано як російська сторона цинічно реагує на заклики до миру брехливими заявами.

6 квітня на веб-сторінці Національного громадського радіо було опублікувано звернення співавторства трьох колишніх послів США в Україні: Стівена Пайфера, Джона Гербста та Вільяма Б. Тейлора «Криза коронавірусу дає можливість закінчити війну в Україні». Вони стверджували, що пандемія COVID-19 «може запропонувати несподівану можливість як вирішити єдину гарячу війну в Європі, так і вирішити питання порушення президентом Росії Володимиром Путіним міжнародних норм поведінки».

«У тісній співпраці з лідерами Німеччини, Франції та України президент Трамп повинен запропонувати президенту Путіну припинити бойові дії, повернення Донбасу та контроль над міжнародним кордоном українській стороні та зняття санкцій, застосованих проти Росії за її вторгнення на Донбас», - пишуть троє колишніх послів.

Вони також згадують потребу на відновлення суверенітету України над Кримом, який Росія анексувала в березні 2014 року: «Якщо Путін готовий вийти з Криму, інші санкції, запроваджені через цю незаконну анексію, можуть бути зняті також».

Російське державне інформаційне агентство ТАСС процитувало прес-секретаря президента Дмитра Пєскова, який сказав :

«Крим є частиною Російської Федерації, з усіма наслідками, які це тягне за собою. Росія не повинна залишати землю Донбасу, оскільки вона ніколи туди не заходила».

 Обидві заяви Пєскова є неправдивими.

По-перше, міжнародна спільнота вважає Крим українською територією, як окупована Росією. Переважна більшість держав-членів Організації Об'єднаних Націй визнає Крим частиною України, а ООН у 2016 році прийняла резолюцію про визнання Росії як державою-окупантом у Криму. Міжнародний кримінальний суд визнав окупацію Криму «міжнародним збройним конфліктом між Росією та Україною».

Заява Пєскова про те, що Росія ніколи не «заходила» на Донбас, прямо суперечить масовим доказам розвідки з відкритих джерел та свідчень очевидців, в тому числі від російських солдатів, які воювали на Донбасі . Більше того, поки Путін не визнав відкрито своєї участі військових на Донбасі, він це непрямо зробив під час щорічної медіаконференції у грудні 2015 року.

«Ми ніколи не говорили, що немає людей, які займаються військовими справами, але це не означає, що є регулярні російські війська», - заявив  Путін .

Насправді, це твердження суперечило попередній заяві Путіна: він раніше заперечував відправлення сил на Донбас для участі у «військових справах», незважаючи на те, що регулярні російські війська брали участь у двох великих битвах - в Ілловайську в 2014 році та в Дебальцевому в 2015 році.

Реакція на заяву інших російських чиновників була різкою. У той же день, коли було опубліковано коментарі Пєскова для ТАСС, російське державне інформаційне агентство «РИА Новости» опублікувало розлогий матеріал із відповідями Кремля та російських політиків, частина з яких перебувають на території окупованого Криму.

Сергій Аксьонов, нині голова російського окупаційного уряду в Криму, також жорстко відреагував на заяву колишніх послів США. Аксьонов, який відіграв ключову роль в анексії півострова в 2014 році, написав на своїй персональній сторінці у Facebook, що екс-посли «мріють», і що американська політична еліта плутає «фантазію та реальність».

Сходження Аксьонова на вищі щаблі влади у Криму може бути охарактеризовано як «фантастичне». Він став депутатом місцевого парламенту на виборах у 2010 році, коли його партія набрала лише 4 відсотки голосів . 27 лютого 2014 року Аксьонов увійшов до будівлі парламенту Криму після того, як його захопили озброєні люди та почав творити «референдум», що призвів до анексії Криму Росією. Згодом з'ясувалося, що озброєні люди, які захопили парламент, були російськими спецпризначенцями.

Дмитро Белік, депутат Державної думи (нижня палата російського парламенту) від кримського міста Севастополя, заявив, що троє колишніх дипломатів США носять «рожеві окуляри».

«Вони просто не знають нашого національного менталітету, не хочуть вивчати нашу історію, і тому вони покладаються на принципи тиску стосовно нашої країни», - сказав Белік. «Росія багато бачила і вже пережила те, про що інші ніколи не мріяли. І вся свою історію перебували санкціями Заходу».

Версія російської історії Бєліка ігнорує той факт, що Радянський Союз розпався під політичним тиском, втративши всі республіки, що його формували, а у період 1991-2014 років Росія не перебувала під жодними західними санкціями.

Найсуворіша критика заяви колишніх послів США надійшла також з Криму від Сергія Цекова, «членом Ради Федерації Росії», верхньої палати російського парламенту.

«Якесь загальне недоумство охопило трьох колишніх послів. У їхній заяві немає і сліду навіть елементарної логіки», - сказав він.

Член Ради Федерації Росії з Севастополя Катерина Алтабаєва сказала: «Криза коронавірусу не лише не створила умов для повернення Криму в Україну, а, навпаки, створила умови для зняття незаконних санкцій. Накладених на Росію, півострів та його жителів».

Твердження Алтабаєвої про те, що санкції проти Росії є «незаконними», є звичним рефреном російських політиків з 2014 року. І вони абсолютно неправдивими

Більшість експертів навпаки погоджуються з тим, що як анексія так і окупація Криму Росією були незаконними.

Оригінальний текст polygraph.info
переклад ІА "Західний інформаційний фронт"

ілюстративне фото:колаж

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: