Про білорусів, які вчать «хароших русскіх» жить

ОКРЕМА ДУМКА 20.09.2023 Коментарі 0

Якось нашу інформбульбашку оминула одна новина. Чи то просто я не побачила достатнього фідбека. Починається все сумно, але закінчується, як завжди, мемами. Передісторія така. Після протестів 2020-го року в Білорусі та їхніх жорстоких придушень (не без допомоги расєюшки, звісно) із країни повалило дуже багато людей. Це були як ідейні опозиціонери, так і просто люди, які швидко зорієнтувалися та відреагували на кризу. Хоча, зважаючи на те, що недавно там затримали пацана, який у Твіторі написав «фу, зі мною в одній тренажерці Азарьонак», то неясно, хто з білорусів реально екстреміст, а хто просто.

Люди валили сотнями тисяч, цілими родинами, після початку російської агресії в Україні 2022-го білоруси почали валити ще активніше. Їм не давали виїхати, їх переслідували, вони тікали прямо по дорозі від допиту. Деякі історії були шокуючими. Наприклад, про жінку, яка на сьомому місяці вагітності перепливала прикордонну річку, щоби втекти від режиму. Разом із тим, витік людей триває, і він дуже потужний. Особливо для країни, де всього лиш 9 мільйонів населення. Було. До 2020-го.

І ясно, що всі, хто тікав, особливо політично активні люди, належать до найрозумніших верств населення. Це ті, хто має ресурс розпочати нове життя в іншій країні, як фінансовий, так і інтелектуальний. І ясно, що Лукашенкові стало дуже-дуже сумно, коли працездатне населення, зібравши свої приватні бізнеси, включаючи доволі потужну ІТ-сферу, в короткий проміжок часу зригнуло в ЄС.

Ще трохи сумного, але смішно в кінці теж буде, обіцяю.

Так от, картопляний фюрер довго думав, як же помститися отим огидним розумникам, які не хочуть ходити строєм і будувати комуністичний рай.

І придумав.

Він перестав поновлювати білорусам закордонні паспорти в консульствах. Тобто, якщо ти хочеш поновити паспорт, ти маєш приїхати назад у Білорусь.

Звучить просто, але насправді це дуже великий гемор не тільки для політичних біженців, але і для ЄС. І взагалі отака відмова уряду опікуватися своїми громадянами - це незаконно. І можливо, ці паспорти стануть однією зі суттєвих причин, чому Європарлемент закликав МКС оголосити підозру Лукашенкові. Але я вам обіцяла «смішно в кінці», а досі про сумне. Вибачте, зараз уже підводка.

У гру вступає уряд Тихановської, якій розробив власні паспорти та тепер намагається щось придумати, щоби зробити їх офіційними. У принципі, непогана ідея, і мені здається, що навіть матиме життя. Але це ще не смішне.

Смішне, як завжди, видали хароші руські.

Я волаю.

Хароші руські написали, що «ну канєшно, от у білорусів є Тіхановська, вона їх захищає, опікується ними. От би й нам так, бо нашими людьми ніхто не опікується, нема такої людини, а как же тє, хто бєжал от мобілізациї».

На шо білоруси написали: «ну, типу, об'єднайте опозицію під вибори, висуніть кандидата, проголосуйте, задокументуйте випадки фальсифікації, вийдіть на протести. Тоді буде у вас така людина».

Но харошим рускім така відповідь чомусь не сподобалася. Точніше найбільше не сподобався розділ, де при цьому частина людей помре, а частина зігниє в тюрмі. Бо рускі вони, знаєте, на позитиві такі, прості рібята, їм треба, щоби режим свєргать було легко.

І в мене просто кинулися тредом одним, а там за ним усе підтягнулося. І росіяни плачуть, що на російських номерах не можна заїхать тепер у ЄС, а білорусам можна, і тепер у хороших руських не «українські боти» влаштовують теракти в коментах, а уже «срані білоруси їх вчать жить». І що «от дивіться, білоруси, ви такі нарвані та гадості нам пишете, бо це Лукашенка недостатньо вв'язався у війну, інакше були би на наших правах». «Нас ї*уть просто за то, што ми росіяні, і нікому за нас бідних вступиться». Аахахахах.

І я сиджу, ору весь день. Ну чого вони такі огидні, господибожемій. Хороші руські – це, знаєте, як токсична людина в колективі, якій усі намагаються натякнути, що вона не права і не можна так поводитися. І замість того, аби змінюватися, людина стає в опозицію і каже «я стійкий, я держусь, хоч мене і оточують одні вороги».

Каріна Тумаєва, сторінка у FB

Також читайте: Указ Лукашенка значно ускладнить життя білорусів в Україні, - коментар і поради правника

Помста лукашенка для вільних білорусів

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: