Президент Дуда вдруге помилував політиків від ПіСу Камінського та Вонсіка

НОВИНИ 24.01.2024 Коментарі 0

Президент Анджей Дуда оголосив, що знову помилував політиків Маріуша Камінського та Мацєя Вонсіка. Як зазначено в заяві Анджея Дуди, це результат розпочатого 11 січня провадження щодо їхнього помилування. 

Про це повідомило Польське радіо.

Адвокат Міхал Зухмантович, захисник Маріуша Камінського очікує, що процедура їх звільнення з в'язниць відбудеться щонайбільше протягом шести годин.

Як він розповів, рішення президента про помилування має бути передано спочатку до міністерства юстиції, потім до чергового судді, а після підписання ним наказу – до адміністрації колонії.

«Зазвичай це відбувається протягом кількох годин, але вже пізно, і обіг цих документів може бути ще довшим, тим більше, що ізолятори розташовані в двох різних місцях і знаходяться далеко», - підкреслив він.

Президент також звернувся до міністра юстиції, генерального прокурора Адама Боднара з проханням негайно звільнити Маріуша Камінського та Мацєя Вонсіка з в'язниць.

Камінського та Вонсіка засудили в березні 2015 року Варшавським окружним судом до 3 років позбавлення волі, серед іншого, за перевищення повноважень та незаконну оперативну діяльність Центрального антикорупційного бюро (CBA)  під час "земельної справи" у 2007 році, коли перший був керівником CBA, а другий – його заступником, - писала Європейська правда.

CBA на чолі з Камінським хотіло довести, що тодішній лідер "Самооборони" та віцепрем'єр Анджей Леппер нібито брав хабарі за допомогу в так званій дезактивації земельної ділянки в Мазурському воєводстві. Однак цього не вдалося довести.

Ще до того, як апеляції, подані на вирок, встигли розглянути в обласному суді, їх (а також двох інших співробітників CBA, засуджених до тюремного ув'язнення у цій же справі) помилував президент Дуда в листопаді 2015 року – попри те, що вирок не був остаточним.

Багато-хто у Польщі вважає, що справа проти Леппера, то було замовлення від "ПіСу", щоб нейтралізувати політичного опонента. Хай там як, але з того часу про цей скандал підкреслено забули.  Однак коли ПіС за результатами парламентських виборів (у жовтня 2023 року) втратив владу і головою Уряду Польщі став лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск, про неї одразу згадали.

І от у грудні минулого року Окружний суд у Варшаві визнав  Маріуша Камінського і Мацея Вонсіка винними у згаданому "земельному скандалі". Вирок - два роки позбавлення волі, він є остаточним і підлягав негайному виконанню.  Відтак, ввечері 9 січня польська поліція затримала ексміністра внутрішніх справ цієї країни Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка, котрих позбавили депутатських мандатів.  Під час затримання вони перебували у Президентському палаці.

Коли про це стало відомо, біля Президентського палацу розпочалась акція протесту, на яку зібралось, за різними оцінками,  200-300 осіб. Також "ПіС" планував сьогодні, 11 січня, організувати велику протестну акцію біля будівлі Сейму у Варшаві.  Відтак, за оцінкою Onet, на протест PiS вийшло від 90 до 120 тисяч людей, натомість організатори сказали про 300 тисяч.

Фото – президент Польщі Анджей Дуда / Канцелярія президента  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: