У Польщі почали саджати політиків ПіСу: фігуранти намагалися сховатись у Президентському палаці

НОВИНИ 10.01.2024 Коментарі 0

Головне управління поліції Варшави на платформі X повідомило, що політиків Права і Справедливості Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка взято під варту. «Осіб, щодо яких здійснювалися дії, згідно з ухвалою суду доставлено до відповідної установи виконання покарань», - йдеться у дописі.

Про це повідомило Польське радіо.

Маріуш Камінський і Мацей Вонсік були затримані ввечері у вівторок, 9 січня. Колишнього міністра внутрішніх справ та адміністрації Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка засудили до двох років позбавлення волі за перевищення повноважень, коли вони очолювали Центральне антикорупційне бюро.

Нагадаємо, 20 грудня 2023  року було винесено вирок колишньому голові Центрального антикорупційного бюро, а згодом екс-міністру внутрішніх справ Маріушу Камінському та його колишньому заступнику Мацею Восіку. Вироком суду передбачено позбавлення на два роки волі у зв’язку з т. зв. земельним скандалом.

Справа повернулася до суду після понад восьми років у зв’язку з червневим рішенням Верховного суду. На початку червня минулого тижня року Верховний суд у складі Кримінальної палати після касаційних скарг, поданих допоміжними прокурорами, скасував рішення про припинення справи (березень 2016 року, Окружний суд у Варшаві) проти колишніх керівників ЦАБ у зв’язку із застосуванням президентом Анджеєм Дудою закону про помилування.

(Колишнього міністра внутрішніх справ та адміністрації Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка засудили до двох років позбавлення волі за перевищення повноважень, коли вони очолювали Центральне антикорупційне бюро).

У понеділок, 8 січня, президент Дуда зустрівся зі спікером Сейму Шимоном Головнею щодо справи політиків. Після зустрічі президент сказав, що запропонував Головні визнати чинним помилування 2015 року для закриття справи Камінського та Вонсіка. Президент додав, що вони з очільником Сейму не дійшли згоди з цього приводу.

Також у понеділок, 8 січня, Окружний суд Варшави-Середмістя оголосив про підготовку виконавчих документів, у тому числі постанов про доставлення обох засуджених до пенітенціарних установ.

Камінський і Вонсік залишалися в палаці після церемонії призначення нових радників президента, яка відбулася у вівторок, 9 січня, об 11:00. Через їх затримання перед Президентським палацом пройшла акція протесту на захист колишніх міністрів.

Після оголошення вироку маршал Сейму видав постанову про припинення повноважень обох депутатів. Цю постанову Камінський і Вонсік оскаржили у Верховному Суді.

Минулого тижня Надзвичайна контрольно-громадська палата скасувала цю постанову.

Цього тижня рішення щодо цього питання має винести Палата праці та соціального страхування, до якої відповідний запит направив маршал Сейму.

Дональд Туск: "Пане президенте, годі грати виставу" / Krysrian Maj / Kancelaria Premiera

Водночас прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск звинуватив президента країни Анджея Дуду у перешкоджанні ув'язненню двох колишніх урядовців та товаришів з партії "Право і справедливість" (PiS), засуджених до позбавлення волі.

"Пане президенте, мій сердечний заклик для блага польської держави: Ви повинні покласти край цьому спектаклю. Це приведе нас до дуже небезпечної ситуації", - цитує Туска у Варшаві у вівторок, 9 січня, інформагенція dpa.

Туск пригрозив главі польскої державі, а також лідерові PiS Ярославу Качинському притягненням до відповідальності за саботаж конституції і порушення закону, - про це повідомила Німецька хвиля.

Також у повідомленні сказано: "Польска поліція мала намір 9 січня арештувати Камінського і Вонсіка та доправити до в'язниці, однак не знайшла їх вдома - обоє перебралися до президентського палацу, який відмовляються залишати".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: