Білоруська опозиція: тертя триває, чи вийде смачним драник?

АНАЛІТИКА 08.08.2022 Коментарі 0

У понеділок, 8 серпня, у Вільнюсі завершився перший робочий день Конференції, організованої командою Світлани Тихановської під назвою «Нова Білорусь». Проведенню цього заходу передувала критика з вуст опонентів Світлани Тихановської, в тому числі й під час ІІ Форуму демократичних сил у Берліні.

Попередній захід, що відбувся в Німеччині 11-12 липня, не відвідав жоден представник із команди білоруського опозиційного бренду, яким у світі стала пані Тихановська. Схоже, в команді останньої зважили на критику та не тільки запросили своїх політичних опонентів, закликали до об’єднання, але й готові до конструктивної співпраці. Представники Форуму демсил не лише приїхали у Вільнюс, але й погодилися послухати і щось запропонувати. Що це буде – залишається здогадуватися

Тихановська та її команда постаралися запросити на Конференцію якомога ширше представництво вільного білоруського суспільства. Це приблизно по півсотні бізнесменів, експертів і медійних персон, десятки колишніх політв’язнів, активістів і політичних діячів. У конференції забажали взяти 320 осіб і 50 медіа. Зала, де відбувається Конференція, виявилася навіть тіснуватою через таку кількість охочих. Проте виступ Світлани Тихановської, з якого розпочалася Конференція, хоч і був доволі чуттєвим із розставленими правильно акцентами, не всім він абсолютно сподобався.

У кулуарах Конференції одна з опоненток Світлани Тихановської – Вероніка Цепкало, дала інтерв’ю журналістам. Його можна переглянути на YouTube. У її словах відчувається образа на дії команди Тихановської і критика політичної поведінки опонентів.

Схоже, заклики Світлани Тихановської до об’єднання наразі тонуть в амбіціях, критиці та задавнених образах. Можливо, слава та популярність – хай і такі-сякі – та їх Тихановська здобула після відвідин із півсотні країн, не дає спокою іншим учасникам демократичного процесу. Вони два роки перебували на узбіччі й аж після початку повномасштабної війни між росією та Україною вирішили перехопити ініціативу в Офісу Тихановської. Йдеться про І Форум демократичних сил Білорусі, що відбувся всередині травня у Варшаві (Польща).   

Щодо ідеї створення уряду у вигнанні, то Вероніка Цепкало каже, що своє бачення представники Форуму демсил озвучать 11 серпня.

«Ми матимемо прес-конференцію щодо шляхів виходу з політичної кризи та глухого кута лідерства. Ми запрошуємо всіх. Ми за те, щоби влада не належала одній конкретній людині», - сказала пані Цепкало.

На запитання щодо потенціалу об’єднатися білоруським демсилам, інтерв’юентка відповіла «так». Але на «на засадах відкритості, прозорості та відсутності кулуарності».

«У нас повністю відсутня будь-яка кооперація між демократичними силами. Ми бачимо красиві поїздки до 50 або 55 країн. Ми бачимо, що Світлана із 365 днів провела 180 у закордонних поїздках, але, на жаль, гарними картинками у Фейсбуці й Інстаграмі нам диктатуру не перемогти», - сказала Вероніка Цепкало.

Коли ж її запитали про крайній контакт зі Світланою Тихановською, то вона відповіла: «Понад рік тому».

Насправді ж 25 травня 2022 року жінки-опозиціонерки мали зустріч у німецькому місті Ахен – у переддень церемонії вручення престижної Міжнародної премії імені Карла Великого трьом лідерам білоруської опозиції. Окрім Світлани Тихановської та Вероніки Цепкало премію мала отримати Марія Колеснікова. Проте вона переб: Світлані Тихановській, Вероніці Цепкало та Марії Колесниковій. Остання перебуває у в’язниці після вироку суду режиму лукашенка. Як писала DW, замість неї премію отримала її сестра Тетяна Хомич.

З усього видно, другий день Конференції заповідається цікавішим. Чи станемо ми свідками так званих «бульбосрачів» - чекати залишилось недовго. Наразі ж рухи всередині білоруської демократичної опозиції нагадують тертку та бульбу. Чи вдасться у підсумку зготувати смачний драник для білоруського народу – запитання залишається відкритим.

КОМЕНТАРІ

Юрій Кміть – голова ГО «Західний інформаційний фронт» і співзасновник Білоруського інформаційного центру у Львові:

- Передовсім виступ Світлани Тихановської здивував своєю самокритичністю. Вона розуміє, що долею випадку стала лідеркою, і до такої місії не готувалася та не мала практики та досвіду. Конференція відбувається після Форуму демократичних сил – спочатку у Варшаві, а потім - Берліні, і радники Світлани Тихановської змушені були діяти, бо розуміли, що відстають і втрачають ініціативу у білоруському процесі. Власне ІІ Форум демсил Білорусі у Берліні спонукав до того, що Світлана Тихановська вимушена була організувати Конференцію, визнати помилки, недопрацювання, справедливість критики та запропонувати новий формат співпраці. Але цей формат фактично є старим форматом: формування уряду, утворення виконавчої вертикалі поза межами країни, тобто у вигнанні.

Що цікаво, гучних скандалів не було, але відчувалося, що частина учасників критично ставиться до дій радників Офісу Світлани Тихановської. Є багато запитань до фінансування, звітності, багато запитань до Франека Вечорки. Останній особливо наголошував, що не буде членом уряду в екзилі, чим зірвав бурхливу хвилю оплесків зали.

Щодо України, то Світлана Тихановська чомусь не назвала, хто окупував Білорусь – якимись військами. Проголошено незрозумілий нейтралітет. І якщо у першій панелі успішний бізнесмен і політик Вадим Прокоп’єв говорив про війну в Україні, участь білоруських добровольців у ній, наголошував на тому, що відчинилося вікно можливостей у зв’язку з війною визволення Білорусі силовим способом, то риторика Світлани Тихановської залишалася незрозумілою. Вона не називала речі своїми іменами: ні російську агресію, ні що інше. Лише сказала, що без вільної України не буде вільної Білорусі.

Мені не вдалося поставити запитання із зали жодного разу із 4-ох спроб. Конференцію організували таким чином, що запитання ставили лише визначені люди. Сподіваюся це обов’язково зробити завтра одним із перших як єдиний журналіст з України. Інакше змушений буду вдаватися до скандалу. Жартую.

Загалом перший день Конференції справив приємні враження -багато добрих цікавих виступів, багато критики з боку інших учасників, основний посил – припинити сварки та об’єднуватися заради спільної справи. Бо за всієї поваги до білоруської опозиції та ситуацій, в якій опинився народ Білорусі, але два роки було багато обіцянок і лише на шостому місяці російсько-української війни Офіс Тихановської зрозумів, що Україна йде до перемоги, і тепер збирається щось робити.

Багато із зали цікавиться стосунками білоруської опозиції та України, чому Тихановська не їде до Зеленського, чому нема зустрічей. На це радники Офісу викручуються і не дають чіткої відповіді. В кулуарах також шириться інформація, що представник Офісу Тихановської в Україні став нев’їзним до нас – йому відмовили у праві в’їзду. Це такий секрет Полішинеля – всі про це знають, але роблять вигляд, що це неправда.

Олексій Францкевич, керівник Білоруського кризового центру, представник Форуму демократичних сил Білорусі в Україні:

- Завершився перший день Конференції «Нова Білорусь», яку організував Офіс Світлани Тихановської. Все відбулося, на мою думку, дуже добре. Порушено низку важливих питанб. Одним із основних є те, буде чи не буде створено Кабінет міністрів у вигнанні. Чекаємо на завтрашній день і результат. Зараз ми перебуваємо у Вільнюсі на акції, влаштованої білорусами, на підтримку України. Слава Україні! Живе Білорусь!»

Фото zerkalo.io

Повну відеоверсію Конференції «Нова Білорусь» можна переглянути на YouTube

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: