«Потрібно діяти – на кону стоїть незалежність Білорусі», - керівник Білоруського кризового центру Олексій Францкевич

НОВИНИ 24.05.2022 Коментарі 0

Як усунути проблеми правового характеру, пов’язані з перебування білорусів в Україні, розблокувати їхні банківські картки – особливо це важливо для тих добровольців, хто воює за Україну на фронті чи займається волонтерством. Про ці та інші питання керівник Білоруського кризового центру Олексій Францкевич розповів після повернення з Києва, де зустрічався із представниками української влади.

За словами співрозмовника Білоруського інформаційного центру, сотні тисяч білорусів покинули свою Батьківщину через переслідування і загрози режиму лукашенка. Найбільше їх зараз у Польщі та Литві. З десяток тисяч залишилися в Україні. Їх поєднує не лише втрата зв’язку з рідною домівкою, але й проблеми, пов’язані із правовими колізіями у тій чи іншій країні.

Наприклад, у Польщі проблем із легалізацією білорусів уже не виникає, в Литві теж є механізми легалізації громадян Білорусі, складніше з цим у Чехії та Німеччині. В Україні, на жаль, теж на даний момент нема розуміння, як цей процес легалізації відбуватиметься, зважаючи на воєнний стан та проблеми іншого характеру.

У країнах, де перебувають білоруські біженці, є ініціативи та «білоруські доми», що кожен день надають білорусам психологічну та юридичну допомогу, працюють на державному рівні у законодавчому напрямку для забезпечення нормальних умов проживання білорусів.

Окрім побутових питань, білоруська діаспора веде і політичну діяльність. Нещодавно у Варшаві (Польща) відбувся Форум демократичних сил Білорусі.  На думку Олексія Францкевича, це хороша ініціатива, завдяки якій білоруси з різних країн мають спільний майданчик для обговорення планів подальших дій.

«Проблем дуже багато, їх потрібно обговорювати, приходити до спільного знаменника і, найголовніше, діяти. Тому що у нас на кону стоїть незалежність Білорусі. Війна в Україні, проблеми з біженцями… Тож нам потрібно частіше зустрічатися, обговорювати та щось робити», - каже Олексій Францкевич.

За його словами, настав час білорусам об’єднуватися довкола ідеї – вільної, демократичної Білорусі.

«Дуже багато лідерів зараз перебуває у тюрмах Білорусі. Понад 1 200 тільки визнаних політв’язнів. Зараз потрібно об’єднатися довкола України, перемогти спільного ворога, а потім перейти до питання деокупації Білорусі, звільнення в’язнів. Тоді з’являться лідери, відбудуться вільні демократичні вибори і все стане на свої місця», - вважає гість БІЦу.

Олексій Францкевич також відповів на запитання щодо негативного ставлення українців до білорусів після того, як режим лукашенка перетворив Білорусь для наступу російської армії на Україну з півночі.

«Не забуваймо про Михайла Жизневського (молодий білорус, який загинув під час Революції Гідності 2014 року, -ЗІФ). Герой України – людина, яка однією з перших віддала життя на Майдані за вільну, демократичну Україну. Це білоруси, які віддають свої життя у полку «Пагоня» у боротьбі з російським агресором. Це білоруси, які записалися у терборону, це білоруси, які волонтерять і щодня наближають перемогу над спільним ворогом. На мою думку, неправильно змішувати усіх білорусів – є «лукашисти», а є білоруси. Так само, як є чеченці, а є «кадировці», – каже пан Францкевич.

Керівник БКЦ переконаний, що Білорусь – це Європа, і білоруси хочуть бути серед європейських держав. Через рік його країна стане вільною, демократичною, незалежною – живе Білорусь!
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: