29 травня – День солідарності з білорусами

НОВИНИ 25.05.2022 Коментарі 0

День затримання слугами лукашенка Сергія Тихановського став Днем солідарності з білорусами. Сталося це 29 травня 2020 року – за два місяці і 10 днів до голосування на виборчих дільницях.

«Але це ще день, з якого в Білорусі розпочалися репресії. У відповідь на них білоруси почали масово виходити на вулиці, - пише дружина політичного в’язня Світлана Тихановська у своєму телеграм-каналі. - Що таке солідарність з білорусами через два роки? Це допомога добровольцям, невинним ув'язненим, фондам та ініціативам, які захищають Україну, які збирають гуманітарну допомогу. Завдяки цій солідарності люди бачать, що білоруси – не заодно з режимом. Білоруси протистоять двом диктаторам, які намагаються переконати нас, ніби все вирішено наперед і немає сенсу чинити опір. Але це не так. Щодня білоруси показують, що дбають одне про одного, захищають своїх, захищають своє. І, дорогі білоруси, я прошу вас 29 травня – як і будь-якого іншого дня року – бути собою: дбайливими, небайдужими і згуртованими».

Світлана Тихановська повідомила, що увесь тиждень - із 23-го травня, присвячений заходам солідарності з Білоруссю і закликала робіти донати у фонди, що збирають кошти та гуманітарну допомогу для українців і білорусів.

Це BYSOL, ByMedSol, Prague Support Team, Free Belarus Center, Беларускі Моладзевы Хаб, Центр Беларусской Солидарности, DAR, Partyzanka и FreeShop Fundacja «ŻYVI», Беларускi крызiсны цэнтр у Львове, «Страна для Жизни».

Можна підтримати  білоруських добровольців у лавах ЗСУ: полк Калиновского, полк «Пагоня».

Писати листи політв'язням через ініціативи «Вклеточку» або «письмо.бел». Дізнатися більше про політв'язнів можна на сайті «Весны», dissidentby.com, politzek.me.

Розміщувати прапори, графіті, банери, плакати, хештеги #StandWithBelarus і #BelarusWithUkraine у ​​містах.

Якщо це можливо - проводити за місцем свого перебування пікети солідарності, робити об'єднані акції з українцями.

Розповідати про ситуацію в Білорусі, про те, що білоруси – не дорівнює режимлЛукашенка. Ділиться новинами про Білорусь у соціальних мережах з тегом #StandWithBelarus.

Як писав ЗІФ, неповних два роки тому під час виборів президента Білорусі Світлана Тихановська у першому турі набрала приблизно 3 мільйони голосів, тоді як диктатор лукашенко – лише 1,8 мільйона.

Альтернативний підрахунок голосів виборців проводили за допомогою платформи «Голос». Її розробник, білоруський ІТ-фахівець Павло Лібер розповідав, що виборці самостійно позначали свій вибір у «Голосі» та надсилали фотографії бюлетенів з указуванням дільниці, де голосували. Таким чином встановили, за кого проголосували майже 900 тисяч виборців Згідно з альтернативними результатами виборів Світлана Тихановська набрала 56% голосів, лукашенко - 34% голосів. Інші - 10% голосів. Явка на виборах становила 78%.

Чоловік Світлани Тихановської – Сергій, якого не зареєстрували кандидатом у президенти, відбуває 18-річний термін ув’язнення. Білоруський блогер, опозиційний політик і підприємець є лауреатом премії імені Сахарова. За час своєї блогерської діяльності його не один раз затримували «органи».

29 травня 2020 року у Ґродно слуги лукашенка затримали Тихановського. У грудні того ж року почув вирок про 18-років в’язниці. Amnesty International визнала його в'язнем совісті, а білоруські правозахисні організації «Весна», Білоруський Гельсінський комітет, «Офіс з прав людей з інвалідністю», Білоруський ПЕН-центр та інші оголосили Тихановського політичним в'язненим.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: