Польська влада проти національних меншин?!?

ПЕРЕКЛАДИ 24.05.2017 Коментарі 0

З початку 2017 року українсько-польські відносини перебувають не в найкращому стані, це слід визнати. Хто в цьому винен: проросійські сили, польська влада, українська сторона – це питання занадто дискусійне для короткого обговорення, і як завжди у кожної зі сторін буде своя правда.

     Поряд з цим, оцінюючи дії польської влади в останні кілька тижнів, на жаль слід констатувати триваючий негативний тренд і по відношенню до української нацменшини в Польщі. Як відомо, Міністерство внутрішніх справ і адміністрації РП, яке здійснює розподіл державні дотацій для національних меншин, не виділили жодної копійки для вшанування 70-ої річниці операції «Вісла» 1947 року. Навіть більше – в сусідній країні чимдуж гучніше почали лунати заклики скасувати Ухвалу Сенату РП від 03 серпня 1990 року, в якій засуджено операцію «Вісла», як злочин комуністичного режиму. Відмовлено у подальшому фінансуванні редакції українського видання PROstir.pl, яке з січня 2017 змушене працювати на добровільних засадах. Та чи лише українська меншина в Польщі потрапила в немилість правлячій верхівці польської влади?
     На це запитання відповів у інтерв’ю виданню «wyborcza.pl» голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима. Як виявилось українська меншина у питанні «дивного» ставлення влади РП далеко не одинока. В подібній ситуації опинились також осередки інших національних меншин в Польщі – литовців, білорусів, словаків, німців. Зі слів керівників ряду товариств, станом на кінець березня вони від початку 2017 року очікують надходження коштів від МВСіА РП. Для існування їм доводиться брати позики в банках та просити гроші у членів осередків.
     Зважаючи на відсутність коштів фактично неможливим стало фінансування видань «Aušra» Товариства Литовців Польщі, «Život» Товариства Словаків Польщі. Товариство Білорусів Польщі не може розрахуватись із кредитом у 141 тисячу злотих (а відсотки збільшують суму), яку було взято у банку для проведення Фестивалю білоруської пісні, що завершився 27 лютого 2017 року. Товариство Караїмів Польщі не оплачує роботу працівника, та навіть не має коштів на оплату приміщення. Як стало відомо, із фінансовими складнощами та проблеми зіткнулись більшість товариств та організацій національних меншин в Польщі.
     Польська держава через МВСіА здійснює фінансування заходів, що мають на меті розвиток культурної ідентичності національних та етнічних меншин, а також розвитку регіональних мов. Дотації розподілялись на конкурсній основі, за результати розгляду проектів в кінці кожного року на наступний. Міністерство підписувало угоди із товариствами і на початку наступного року всі знали, хто і якими коштами володітиме. Проте в 2017 році все відбулось інакше.
     Водночас 22 березня 2017 року Богумила Бердиховська (Bogumiła Berdychowska), експерт конкурсної комісії МВСіА, на засідання комісії Сейму РП з питань національних та етнічних меншин повідомила, що міністерство під час конкурсу змінило засади надання коштів, при цьому не повідомивши ані членів комісії, ані організації, які подавали проекту на отримання фінансування. При цьому на запитання про причини відмови у фінансуванні проектів, що пролунали від представників нацменшин, які були присутні на засіданні не було отримано відповіді.
     Надалі польське міністерство внутрішніх справ і адміністрації надіслало на підпис угоди у іншому форматі, ніж був представлений на їх сайті. Як зауважив керівник Об’єднання Українців Польщі Петро Тима «На представників організацій нацменшин було накладено ряд додаткових обов’язків. При розрахунках організатори повинні долучати до матеріалів всі рахунки та фактури. У випадку українського товариства це майже 6 000 документів. То хто буде цим всім займатись, чи МВСіА найматиме нових співробітників?»
На запит видання «Wyborczа» 24 березня 2017 року прес-бюро МВСіА повідомило, що з 27 березня «повинно розпочатись надходження коштів на узгоджені проекти для нацменшин. На даний час на підтримку діяльності нацменшин в Польщі виділено 14,7 млн. злотих, додатково 1,7 млн. злотих буде виділено до кінця червня 2017 року. В цілому у цьому році МВСіА виділить на 900 тисяч злотих більше ніж в минулому»
      Водночас представники нацменшин не розуміють кому саме буде збільшено фінансування, якщо для прикладу Товариству Німців Польщі виділяють 390 тисяч на відміну від 420 тисяч в минулому році, майже на 200 тисяч менше отримає українська меншина.

Підсумовуючи викладене вище, Петро Тима наголошує на тому, що представники національних меншин у Польщі такі затримки у розподілі коштів, сприйняли як несподівану зміну політики по відношенню до меншин: «Уряд РП не веде діалогу із меншинами. Цим значно послаблено довіру до польської держави. Знищено ті напрацювання, які вдалось досягнуто попередньо».

​​​​​​ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНСТВО
"ГО "ЗАХІДНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ" 

за матеріалами «wyborcza.pl».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: