Польща з новим урядом. Президент і прем’єр клянуться мирно співпрацювати

НОВИНИ 13.12.2023 Коментарі 0

Уряд Дональда Туска у вівторок увечері отримав від Сейму вотум довіри, і в середу новоспечених міністрів привели до присяги. Найбільше питання при цьому – як співпрацюватимуть президент і прем’єр, які представляють два протилежні політичні табори.

За склад уряду, представлений Туском, депутати віддали 248 голосів «за». Проти очікувано висловились представники PiS, конфедерати і «Кукіз 15». При цьому в Сеймі відбулась чітка поляризація: ніхто не утримався від голосування.

Усього в уряді Дональда Туска буде дев’ятнадцять міністрів і четверо міністрів без портфеля. Польський МЗС знову очолить Радослав Сікорський, який був на посаді у 2007-2014 роках, а нині є депутатом Європарламенту. При цьому міністром у справах ЄС стане лідер партії Nowoczesna Адам Шлапка.

Польська селянська партія делегувала в уряд двох своїх членів: її лідер Владислав Косіняк-Камиш сідає у крісло очільника Міністерства оборони, а Чеслав Секерський стає міністром сільського господарства.

Міністерство освіти відділили від науки, і тепер перше очолить Барбара Новацька з «Громадянської платформи», а друге – Даріуш Вечорек від «Нових лівих».

У середу під час урочистої церемонії складання присяги Анджей Дуда урочисто заявив: «Можу вас запевнити, що я точно не буду протидіяти чи блокувати те, що служить на благо громадян і продовження Республіки Польща. Я хотів би, щоб у наступну середу тут зібралася Рада національної безпеки. Давайте сядемо і поговоримо про безпекову ситуацію в Польщі, як ми це робили раніше – хоча і в іншій конфігурації виконавчої влади».

Новий прем’єр також налаштований на конструктив. Ще перед церемонією журналісти запитали Дональда Туска про співпрацю з президентом. 

«Треба бути оптимістами. Я сподіваюся, що ми маємо спільну мету, навіть якщо у нас різні шляхи та різний досвід, часом дуже різний, але ніхто не повинен сумніватися, що якщо ти президент чи прем’єр-міністр, ти маєш служити Польщі. І ніщо інше не повинно мати значення. Так, я сподіваюся, що все буде ОК», - наголосив Туск.

Він також зазначив, що його уряд «має амбіції, здорові, холодні амбіції керувати польськими справами протягом наступних чотирьох років».

Прикметно також, що за даними польських медіа, українська сторона прагне домовитися про «швидкий» приїзд до Києва нового прем’єра Польщі - аби якнайшвидше почати «перезавантаження відносин».

Візит хочуть організувати незалежно від того, чи відбудеться потенційна зустріч Туска й Президента України Володимира Зеленського цього тижня у Брюсселі, де, як уже писав ЗІФ, 14-15 грудня пройде саміт лідерів ЄС. 

Фото: PAP

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: