Польща включить прикордонні переходи з Україною до критичної інфраструктури, що унеможливить блокування руху

ПЕРЕКЛАДИ 22.02.2024 Коментарі 0

"Ще в Києві я домовився, що 28 березня у Варшаві відбудеться зустріч урядів Польщі та України", - сказав Дональд Туск. Таким чином прем'єр-міністр відповів на вчорашню (21 лютого) заяву президента України Володимира Зеленського, який запросив голову польського уряду взяти участь у  зустрічі польсько-українському кордоні до 24 лютого для обговорення питання протестів польських фермерів.

Прем'єр-міністр Дональд Туск під час пресконференції сказав, що він хотів би, щоб "усі усвідомлювали історичний момент, у який ми повинні ухвалювати рішення". Він повідомив, що провів низку зустрічей з політичними лідерами європейських країн та європейських інституцій", - пише rmf24.pl/

"Ми перебуваємо в постійному контакті з американською стороною, міністр Радослав Сікорський перебуває у Вашингтоні, можливо, у понеділок ми прийматимемо прем’єр-міністра Канади. Я також перебуваю в постійному робочому контакті з президентом Анджеєм Дудою", - сказав прем’єр...

Він підкреслив, що всі ці розмови та зустрічі присвячені війні. Справа справді дуже серйозна і пов’язана не лише з критичною ситуацією на українсько-російському фронті. Це також пов'язано з нестандартною, екстраординарною мобілізацією західних країн, щоб усе західне співтовариство було готове до складніших сценаріїв, - зазначив прем'єр.

У певному сенсі дипломатія перетворилася на стан перманентних дебатів про те, що робити перед обличчям зростаючої загрози з боку Росії, - сказав Туск.

Під час прес-конференції голова польського уряду наголосив, що польська держава зобов’язана захищати інтереси польських фермерів і сільгоспвиробників. Він також нагадав, що Польща з перших днів війни і навіть раніше була на боці України і підтримує Україну всіма доступними засобами.

Він закликав, аби в дебатах внутрішньо- і зовнішньополітичних розділяти обидва питання, тобто питання про беззаперечну підтримку України та питання захист польських фермерів і польського ринку від негативних наслідків лібералізації торгівлі з Україною.

Ми будемо шукати захисні рішення для польських фермерів, як всередині країни, шляхом використання національних фондів, так і шляхом подальших переговорів з Україною та європейськими інституціями, щоб негативні наслідки лібералізації торгівлі з Україною були менш серйозними та щоб можна було б максимально їх усунути. Тут на мене можуть розраховувати польські фермери, – запевнив прем’єр.

За його словами, уряд хоче досягти такого компромісу з фермерами, щоб він їх повністю задовольнив і дозволив би покласти край протестам.

Прем'єр-міністр зазначив, що одним із завдань уряду, яке він ефективно виконує, є повна пропускна здатність кордону для військових транспортів і гуманітарної допомоги, що прямує до України.

Щоби забезпечити 100 відсотків гарантій, що військова допомога, техніка, боєприпаси, гуманітарна та медична допомога надійдуть українській стороні без затримок, ми включимо прикордонні переходи з Україною та зазначені ділянки доріг і залізничних колій до переліку критичної інфраструктури. Це справа найближчих кількох годин, оголосив він.

Дональд Туск наголосив, що це означатиме «інший тип організаційного режиму» на цих переходах і під’їзних шляхах. З цього також будемо робити практичні наслідки, щоб цей рух відбувався без будь-яких затримок і гальмувань», – додав він.

Глава польського уряду підкреслив, що ми не можемо дозволити тим, хто відкрито й активно служить пропаганді Володимира Путіна, скористатися протестом фермерів на кордоні з Україною.

Дональд Туск заявив, що будь-який випад у публічному просторі на підтримку наративу Путіна є державною зрадою. Сподіваюся, що і протестувальники, і всі служби зроблять з цього правильні висновки. Ми жодним чином не потерпимо цього, – наголосив він.

Фото – голова Польського Уряду Дональд Туск/Paweł Supernak /PAP

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: