Польща отримала нового прем'єр-міністра

АНАЛІТИКА 11.12.2023 Коментарі 0

Увечері Сейм Республіки Польща 248 голосами проголосував за кандидатуру нового очільника уряду. Ним став Дональд Туск. Проти – 201 голос. Утрималося 0 депутатів.

"Дякую, Польща. Це справді чудовий день не лише для мене, а й для всіх тих, хто протягом багатьох років глибоко вірив, що все піде на краще, що ми проженемо темряву, що ми проженемо зло. І це сталося завдяки вам, ви це зробили. Ви в цій залі, але перш за все мільйони польських жінок і чоловіків, і за це я хотів би вам дуже подякувати", - цитує "Польська агенція преси" (PAP) слова Туска, які він мовив у Сеймі після голосування.

За його словами, 15 жовтня 2023 року стало днем ​​великої польської надії. Він також подякував усім виборцям, які проголосували за "історичну зміну". 

Нагадаємо, того дня поляки голосували за новий склад Сейму. За підсумками виборів, сформувати коаліцію й уряд отримали політичні сили, що були в опозиції до провладної "Право і Справедливість" ("ПіС"). Тож "Громадянська коаліція" (30,7%, 157 мандатів), "Третій шлях" (14,4%, 65 мандатів) і "Лівиця" (8,6%, 26 мандатів) – разом 248 голосів. "ПіС" хоч і набрала понад 35 відсотків (197 депутатів), проте цього виявилося замало, щоби у 460-місному Сеймі правити політичним балом. 

"Туск уписаний в історію цілого покоління – покоління свободи – і його відкритість дозволила йому подолати розбіжності, об’єднати людей навколо відновлення Польщі як країни вільних людей, що належать до Європи, і демократії, яку неможливо знищити", - наводить коментар РАР Бартломея Сенкевича, ексміністра внутрішніх справ і публіциста . 

Він нагадав, що в серпні 1980 року настав "момент одного з найкрасивіших і найефективніших польських повстань", який згодом став точкою відліку для цілого покоління, змінив Польщу і створив спільноту мільйонів поляків, "пов’язаних надзвичайним зв’язком "Солідарності". Він підкреслив, що Дональд Туск був частиною "цієї ненасильницької революції, яка настільки контрастує з історією наших повстань".

А депутат Сейму від "Громадянської коаліції" Борис Будка підкреслив, що кандидатура Дональда Туска на посаду прем’єр-міністра – це прохання понад 11 мільйонів польських жінок і чоловіків. 

Він також нагадав, що Туск "був прем'єр-міністром, який обіймав цю посаду найдовше у ІІІ-ій Республіці Польщі" (2007-2014 роки). 

Також читайте: Сьогодні Дональд Туск стане прем'єр-міністром Польщі: перше питання – розблокувати кордон 

Фото – pap.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: