Зеленський привітав Дональда Туска з поверненням до влади у Польщі 

НОВИНИ 11.12.2023 Коментарі 0

Президент України Володимир Зеленський привітав Дональда Туска з обранням на посаду прем'єр-міністра Польщі. 

Володимир Зеленський: "Вітаємо Дональда Туска із обранням Сеймом прем’єр-міністром Польщі. Майбутнє України та Польщі – в єдності, взаємодопомозі та стратегічному партнерстві для перемоги над нашим спільним ворогом. Коли ми стоїмо разом, свобода обох наших націй нездоланною. Ми цінуємо підтримку Польщі. Разом ми зміцнюємо один одного і всю Європу. Я впевнений, що Україна та Польща залишаться відданими справі захисту глобальної свободи".

Голова Уряду України Денис Шмигаль також привітав Туска: "Вітаю Дональда Туска з обранням на посаду прем'єр-міністра Польщі. Вірю, що Україна і Польща сьогодні створюють нову сторінку в історії двосторонніх відносин, а також всієї об'єднаної Європи".

Отже, як повідомила Польська Агенція Преси, сьогодні, 11 грудня, Сейм у рамках так званого другого конституційного кроку обрав Дональда Туска прем'єр-міністро. 248 депутатів проголосували "за", 201 - "проти", тих, хто утримався, на було. Зокрема, "за" проголосувало 157 депутатів "Громадянської платформи", 33 депутати "Польща 2050", 32 депутати "Польської селянської парті", 26 депутатів "Лівиці".  "Проти" - 181 депутат "Права і справедливості", 17 депутатів "Конфедерації" та три депутати "Кукіз15".

Дев'ять депутатів "Права і справедливості" не голосували: Адам Андрушкевич, Ян Кшиштоф Ардановський, Марек Аст, Гжегож Гажа, Кшиштоф Ліпець, Гжегож Матусяк, Шимон Шинковський вель Сенк, Агнєшка Стігай і Збігнєв Зьобро, а також депутат Конфедерації Кшиштоф Босак.

Раніше в понеділок депутати проголосували за те, щоб не висловити вотум довіри уряду прем'єр-міністра Матеуша Моравецького. У цій ситуації ініціативу обрання прем'єр-міністра та уряду перебрав на себе Сейм. Єдиним кандидатом на цю посаду, висунутим представниками більшості, яку мали "ромадянська платформа", "Третій шлях" і "Лівиця", був Дональд Туск.

Очікується, що у вівторок о 10 ранку новий прем'єр-міністр представить програму дій та склад уряду, а також пропозицію щодо обрання Ради міністрів. Згідно з розкладом, голосування відбудеться о 16:00. Сейм обирає прем'єр-міністра та запропонованих ним членів Ради міністрів абсолютною більшістю голосів у присутності не менше половини від встановленої законом кількості депутатів. Президент призначає обраний таким чином уряд і приймає від нього присягу.

Дональд Туск був головою Ради міністрів Польщі з 2007 по 2014 рік. 

Фото з допису Арсенія Яценюка у мережі Х.  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: