Сьогодні Дональд Туск стане прем'єр-міністром Польщі: перше питання – розблокувати кордон 

НОВИНИ 11.12.2023 Коментарі 0

Сьогодні, у понеділок 11 грудня, вранці в польському Сеймі відбудеться еxpose (доповідь, представлення програми і складу уряду) прем'єр-міністра Матеуша Моравецького та голосуватимуть за вотум довіри його уряду. Якщо він не отримає більшості голосів, відбудеться так званий другий конституційний крок, на якому Сейм обирає прем'єр-міністра. Кандидатом від партій "Громадянська платформа", "Польська селянська партія", "Польща 2050" та "Лівиці" є голова партії "Громадянська платформа" Дональд Туск.

Про це повідомляє Польська Агенція Преси.

Наприкінці листопада президент Польщі Анджей Дуда привів до присяги новий уряд Матеуша Моравецького, сформований після парламентських виборів на так званому першому конституційному кроці.

Отже, сьогодні о 10 ранку Моравецький представить Сейму expose з пропозицією висловити вотум довіри уряду. Відбудуться 10-хвилинні виступи від імені партій. 

Голосування за вотум довіри уряду Моравецького відбудеться о 15:00. Якщо цей уряд не отримає вотуму довіри, - а партія "Право і справедливість" має тільки 191 депутата, що не дає їй більшості - то розпочнеться так званий другий конституційний крок: ініціативу обрання прем'єр-міністра та уряду візьме на себе Сейм.

Згідно з розкладом на сайті Сейму, після голосування за вотум довіри уряду Матеуша Моравецького буде оголошено півторагодинну перерву, під час якої можна буде запропонувати кандидатури на посаду прем'єр-міністра в рамках так званого другого конституційного кроку.

Кандидата на посаду прем'єр-міністра може запропонувати група з щонайменше із 46 депутатів. Кандидатом від "Громадянської платформи", "Польської селянської партії", "Польщі 2050" та "Лівиці" є голова ГО Дональд Туск. Голови цих партій підписали коаліційну угоду 10 листопада: разом ці формування мають 248 депутатів.

О 16:30 депутати перейдуть до обрання прем'єр-міністра, згідно з розкладом роботи Сейму. Потім відбудуться дебати, після чого о 20:00 відбудеться голосування за кандидатуру прем'єр-міністра.

У вівторок, 12 грудня, о 9.00 новий прем'єр-міністр представить програму дій та склад уряду, а також пропозицію щодо обрання Ради міністрів. Згідно з розкладом, голосування відбудеться о 15.00. Сейм обирає прем'єр-міністра та запропонованих ним членів Ради міністрів абсолютною більшістю голосів у присутності не менше половини від встановленої законом кількості депутатів.

У п'ятницю лідер "Громадянської платформи" Дональд Туск - після зустрічі з кандидатами на посади міністрів у своєму майбутньому уряді - висловив сподівання, що церемонія приведення до присяги нового уряду відбудеться в середу, 13 грудня. "Не тому, що я поспішаю, а тому, що буквально одразу у Брюсселі будуть прийняті дуже важливі рішення з точки зору польських інтересів", - зазначив лідер Громадянської платформи.

Дональд Туск підкреслив, що переговори в Європейській Раді стосуватимуться, серед іншого, України та ситуації на кордоні з цією країною. Європейська Рада збереться в Брюсселі 14-15 грудня. У листопаді голова президентського кабінету Марцін Масталерек, відповідаючи на запитання, хто поїде на грудневий саміт, підкреслив, що той, хто на той час буде прем'єр-міністром. 

27 листопада президент Польщі Анджей Дуда призначив новий уряд Матеуша Моравецького, сформований після парламентських виборів на так званому конституційному першому етапі. Прем'єр-міністр повинен представити Сейму вотум довіри протягом 14 днів після складення присяги його кабінету. Цей термін закінчився 11 грудня.

Також нагадаємо, що 15 жовтня цього року в Польщі відбулися вибори до парламенту – Сенату (верхньої палати) та Сейму (нижньої палати). За результатами виборів до Сейму керівна партія «Право і справедливість» здобула 35,4% голосів; опозиційний блок «Громадянська коаліція» (блок сформований навколо «Громадянської платформи») – 30,7%; коаліція «Третій шлях» (учасники коаліції - "Польська селянська партія" та партія "Польща 2050"– 14,4 %; партія "Нових лівих" – 8,6 %; об’єднання правих сил «Конфедерація свободи і незалежності» – 7,2 %. За результатами виборів до Сенату 34,8 % голосів набрала партія «Право і справедливість»; 28,9 % – «Громадянська коаліція»; 11,5 % – «Третій шлях»; 6,7 % – «Конфедерація свободи і незалежності»; 5,3 % – партія Нових лівих. Явка на виборах була рекордно високою і становила 73%.

Фото – rmf24.pl.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: