Політиків від ПіСу, яких вдруге помилував президент Дуда, до роботи у Сеймі не допустили

НОВИНИ 25.01.2024 Коментарі 0

Сьогодні, 25 січня, розпочинається дводенне засідання польського Сейму. Зокрема мають розглянути два громадські законопроекти, подані на розгляд у попередній каденції. Йдеться про Карту вчителя і про зміни до закону про соціальні пенсії. Тим часом після помилування Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка знову спалахнула суперечка щодо їхніх депутатських мандатів.

Урядова коаліція однозначно вважає, що обидва політики втратили право бути в Сеймі після вироку суду. Політики ПіС дотримуються протилежної думки, повідомило Польське радіо.

Напередодні Мацей Вонсік заявив про свій намір бути у сесійній залі та виконувати свої депутатські повноваження.

Зі свого боку маршал Сейму Шимон Головня написав на платформі Х, що панове Камінський і Вонсік не є депутатами. Він додав, що їх позбавлено мандатів рішенням суду, а не Сейму, а Сейм має опрацювати важливі громадські проекти і він очікує, що всі поважатимуть громадян, які принесли ці проекти до палати.

20 грудня 2023 року Окружний суд у Варшаві засудив Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка до двох років ув’язнення за перевищення повноважень під час роботи в ЦАБ. У зв’язку з цим маршал Сейму видав рішення про оголошення закінчення їхніх депутатських повноважень. Камінський і Вонсік оскаржили ці рішення.

У вівторок, 23 січня, президент Польщі Анджей Дуда оголосив про рішення вдруге застосувати закон про помилування до Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка. Відтак, обидва політики PiS того ж дня після 21.00 вийшли з в'язниць. А в середу, 24 січня, вони мали зустріч із президентом Дудою.

Згодом прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск так прокоментував ту зустріч: «Це щось неприємне. Мене не дивує, що людей нудить при вигляді президента Республіки Польщі, який обіймається зі злочинцями».  

Нагадаємо, Камінського та Вонсіка засудили в березні 2015 року Варшавським окружним судом до 3 років позбавлення волі, серед іншого, за перевищення повноважень та незаконну оперативну діяльність Центрального антикорупційного бюро (CBA)  під час "земельної справи" у 2007 році, коли перший був керівником CBA, а другий – його заступником, - писала Європейська правда.

CBA на чолі з Камінським хотіло довести, що тодішній лідер "Самооборони" та віцепрем'єр Анджей Леппер нібито брав хабарі за допомогу в так званій дезактивації земельної ділянки в Мазурському воєводстві. Однак цього не вдалося довести.

Ще до того, як апеляції, подані на вирок, встигли розглянути в обласному суді, їх (а також двох інших співробітників CBA, засуджених до тюремного ув'язнення у цій же справі) помилував президент Дуда в листопаді 2015 року – попри те, що вирок не був остаточним.

Багато-хто у Польщі вважає, що справа проти Леппера, то було замовлення від "ПіСу", щоб нейтралізувати політичного опонента. Хай там як, але з того часу про цей скандал підкреслено забули.  Однак коли ПіС за результатами парламентських виборів (у жовтня 2023 року) втратив владу і головою Уряду Польщі став лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск, про неї одразу згадали.

І от у грудні минулого року Окружний суд у Варшаві визнав  Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка винними у згаданому "земельному скандалі". Вирок - два роки позбавлення волі, він є остаточним і підлягав негайному виконанню.  Відтак, ввечері 9 січня польська поліція затримала ексміністра внутрішніх справ цієї країни Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка, котрих позбавили депутатських мандатів.  Під час затримання вони перебували у Президентському палаці.

Коли про це стало відомо, біля Президентського палацу розпочалась акція протесту, на яку зібралось, за різними оцінками,  200-300 осіб. Також "ПіС" планував сьогодні, 11 січня, організувати велику протестну акцію біля будівлі Сейму у Варшаві.  Відтак, за оцінкою Onet, на протест PiS вийшло від 90 до 120 тисяч людей, натомість організатори сказали про 300 тисяч.

Воднораз президент Дуда пообіцяв, що він не заспокоїться поки Маріуш Камінський і Мацей Вонсік не будуть на волі.

Також польські ЗМІ повідомляли, що президент Дуда не волів би оголошувати новий Акт про помилування, оскільки це означало б, що його попередній агналогічний Акт був незаконний. 

Фото – Маріуш Камінський і Мацей Вонсік після звільнення зустрілись із президентом Анджеєм Дудою.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: