По кому вдарили безпілотники у москві

АНАЛІТИКА 03.06.2023 Коментарі 0

Перетворити атаку безпілотників по москві на власну звитягу рашистам так і не вдалося. Ані з самими безпілотниками, ані з наслідками їх прильоту вони відверто не впоралися. Тим часом цей епізод вже обріс чутками, мемами та конспірологічними теоріями.

Декілька слів власне про БПЛА. Їхню кількість так і не підрахували – у різних джерелах варіювалося від 8 до 32 штук, частину збили, частину нібито перехопили та посадили засобами РЕБ. Прикметно, що в результаті атаки безпілотників уранці 30 травня жоден московит не загинув, лише кілька звернулося по меддопомогу.

За деякими даними, принаймні значна частина дронів були оснащені кумулятивними зарядами, які спрямовані на руйнування укріплень, а не на ураження великої кількості живої сили.

Так само немає точних даних ані про те, звідки прилетіли БПЛА, ані про їх цілі – до них жоден апарат, судячи з наслідків, не долетів. Натомість постраждали декілька будинків – схоже, саме внаслідок роботи систем радіоелектронної боротьби, які збили дрони з курсу посеред мегаполісу.

Як реагували рашисти

Традиційно московити намагаються маскувати свою розгубленість за бравадою та мегапозитивом навіть при найгіршому стані справ. Ситуація з атакою БПЛА це вкотре проілюструвала.

Рашапропаганда навіть знайшла приводи порадіти за країну та її ППО, потролити Київ і знову вказати на внутрішніх ворогів. Пізніше ліліпутін у короткому виступі зробив ті ж самі акценти: ППО рф працює нормально («штатно»), а українці відповідають у стилі терористів на результативні удари ВКС рф.

Воєнкор «кп» алєксандр коц побачив в атаці плюси: «На підльоті до міста більшість дронів було збито «панцирями», для яких помітна, шумна і нешвидкісна безпілотна система – не найскладніша ціль. <…> Наші удари по території України та її столиці мають осмислений характер, що має стратегічні цілі. Тоді як наліт противника на москву – суто інформаційний».

Голова думського комітету з оборони андрєй картаполов побачив у цьому привід для гордості: «Це стало можливим, тому що у нас дуже велика країна, тож завжди десь якась лазівка знайдеться».

«Сама по собі атака дронами москви не є чимось несподіваним. Скоріше, дуже запізнилася», - заспокоює і водночас критикує Київ за неквапливість військовий публіцист владіслав шуригін. Він упевнений, що безпілотники запустили з території Росії проукраїнські агенти – мовляв, дрони з більшою траєкторією знищили би раніше.

Телепропагандиста владіміра соловйова все ж таки засмутила відсутність у росіян співчуття до москвичів і еліти, яка живе в підмосковних селищах: «Що ви так радієте – ах, Рубльовка, а там не наші з вами співвітчизники живуть? <…> Ось так трохи своє его в дупу собі запхайте і про країну подумайте!».

Можливо, репліка Соловйова пролунала на адресу рашанаціоналіста єгора холмогорова, який перейнявся багатозначним питанням: «Чи не є удари по елітних підмосковних селищах ударами по центрах прийняття рішень? Українських», - саркастично припустили на ТГ-каналі «МО».

Поразка рашаППО і ліліпутіна?

Іншу версію – про те, що атака могла бути постановкою московитських спецслужб – рішуче спростував військовий аналітик Данського королівського оборонного коледжу Андерс Нільсен, якого процитував у своєму ТГ-каналі ізраїльський офіцер Ігаль Левін.

Нільсен, зокрема, стверджує, що це не була постановочна операція російських спецслужб, оскільки постановки створюються з метою їхнього подальшого розкручування в медіа. Натомість атака на москву обговорювалася лише кілька годин, після чого її почали замовчувати. Тим часом пошкодження від атаки безпілотників робітники замазали у максимально стислий термін.

«Деякі люди досі не вірять, що російське ППО може бути настільки поганим, тому вважають це постановочною атакою. Але російське ППО насправді погане і не може перехоплювати дрони до того, як вони долетять до москви», - вважає Андерс Нільсен.

На його думку, для посилення захисту столиці рф доведеться знімати ППО з фронту, оскільки резервних систем у них немає. Перекидати доведеться й авіацію – винищувачі й розвідники на зразок А-50. Тож керівництво рф постає перед першою дилемою – захист москви чи фронт.

Друга дилема – атака безпілотників підриває авторитет ліліпутіна як керівника, не здатного захистити навіть столицю. При цьому пропаганда не може замовчати цю проблему, оскільки ситуація у москві у всіх на очах і її активно знімають на смартфони. І ще один момент, на думку Нільсена – це те, що активні російські прихильники війни дуже задоволені цією атакою, радіючи, що москвичі (особливо мешканці Рубльовки, біля якої зафіксували найбільше «прильотів») тепер теж відчують війну на собі. І схоже, що з часом таких атак більшатиме.

Ці думки фактично підтвердили росіянські джерела. Вони стверджують, що кремлівський карлик того дня саме перебував у своїй резиденції в «Ново-Огарьово» (фактично та сама Рубльовка), і що його фактично піднімала з ліжка служба безпеки через повітряну загрозу. Один з дронів упав лише за 3 км від резиденції.

Наліт на москву був насамперед показовою акцією, але мав і конкретні військові завдання, розповів в інтерв'ю «МО» військовий експерт ФБК Ян Матвєєв.

«Якщо такий дрон не потрапить особисто в ліліпутіна, то жодної серйозної шкоди військовим об'єктам він не завдасть. Але ми вже бачили палаючий кремль, цілком можливо, метою було показати палаючу резиденцію в Ново-Огарьово, або палаючу будівлю міноборони», - каже Матвєєв.

За його словами, усе це спрямоване на привернення уваги, і річ навіть не в паніці серед населення. Це картинка для Путіна, для військового керівництва, і їм треба якось реагувати. Вони будуть змушені стягувати до москви комплекси ППО, які можна взяти лише на фронті. Він послаблюється і цим може скористатися українська армія.

Хоч дрони збили, але ціль була уражена?

На ще один цікавий аспект звернули увагу аналітики американського Інституту вивчення війни. Так ліліпутін заявив, що «два-три дні тому» окупаційні війська нібито вдарили по штабу української військової розвідки, а також продовжують бити по українській військовій інфраструктурі. Тож БПЛА – це, мовляв, відповідь Києва на це.

Але американці стверджують, що мінубивства рф не хвалилося ударами по штабу української військової розвідки, і підтверджень цієї заяви бункерного діда немає.

«Акцент ліліпутіна на минулих і поточних ракетних ударах є, ймовірно, спробою сигналізувати про те, що росія вже активно вживає заходів у відповідь, і їй не потрібно відповідати на подальші українські провокації. Бункерний послідовно відповідає на справжні та ймовірні дії України, віддаючи накази про масштабні ракетні й дронові удари, ймовірно, через нездатність російських військ досягти будь-яких вирішальних результатів на полі бою», - йдеться в повідомленні ISW.

Ну а слова ліліпутіна про те, що хоча московські системи протиповітряної оборони «працювали нормально», потрібно ще «попрацювати» над їх удосконаленням – це не що інше, як спроба запобігти критиці з боку російських ультранаціоналістів, які критикували неефективні системи протиповітряної оборони рф у москві та в прикордонних регіонах росії.

Схоже, цього разу хоч і не без труднощів, але бункерний дідок таки викрутиться із незручного становища, в яке його загнали невідомі БПЛА. Але картковий будинок кремлівської брехні щоразу частіше тріщить по швах. А саме його повне руйнування буде одним з факторів перемоги у цій війні.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: