Після ув'язнення кандидата у президенти у Білорусі засудили ще і його сина

НОВИНИ 05.07.2023 Коментарі 0

У середу, 5 липня 2023 року, мінський обласний «суд» оголосив вирок політв'язневі Едуардові Бабарику. Едуард перебуває під вартою понад три роки. Сьогодні він почув вирок від лукашенківської системи: до восьми років позбавлення волі в умовах посиленого режиму.

Його звинуватили за ч. 3 ст. 130 (розпалювання іншої соціальної ворожнечі) та ч. 2 ст. 243 (ухилення від сплати податків) кримінального кодексу Білорусі. «Суддя» владзімір арешка засудив його на два роки менше, ніж просив прокурор аляксандр кароль. Справу розглядали у відкритому режимі у виїзному судовому засіданні із 22 травня, повідомляє Правозахисний центр «Вясна».

Правозахисникам «Вясні» стало відомо, що до терміну не зарахували тримання під вартою в СІЗО КДБ до 14 грудня 2021 року. Саме тоді Едуард став фігурантом нової кримінальної справи, за якою сьогодні його засудили. До цього його затримали на максимальний термін до 18 місяців за ч. 2 ст. 243 ККУ («Ухилення від сплати податків і зборів, що потягло заподіяння шкоди в особливо великому розмірі»).

Едуарда затримали 18 червня 2020 року разом із батьком, коли він ішов до ЦВК здавати зібрані підписи. В обвинувальному акті йдеться, що він «був зобов'язаний задекларувати доходи та мав реальну можливість виконати свої зобов'язання, але податкову декларацію до інспекції не подав». Цікаво, що у в'язниці Едуард мав проблеми з листуванням, тому незрозуміло, як він мав вказувати в податковій декларації про податки у в'язниці за два роки. Згідно з обвинуваченням, затриманий 18 червня 2020 року Едуард Бабарико допомагав затриманому 29 травня 2020 року Сергієві Тихановському в організації масових заворушень.

Едуард Бабарико своєї провини не визнав, а заявив, що не розуміє суті висунутих йому обвинувачень.

«Я не вчиняв жодного зі злочинів, які мені інкримінують. Доказів моєї вини слідство не знайшло», - цитує Бабарика-молодшого ПЦ «Вясна».

З його слів, ті 1,8 мільйона рублів, що фігурують у справі і вважаються отриманими незаконним шляхом, йому передали батьки.

На суді як свідки мали допитати політв’язнів Віктора Бабарику (батька Едуарда) та Сергія Тихановського, про яких не чули кілька місяців, але вони так і не з’явилися на суд, навіть у режимі відеоконференції.

Лідерка білоруських демократичних сил Світлана Тихановська у своєму ТГ-каналі назвала вирок Едуардові розправою за батька.

«Сьогодні білоруський суд виніс черговий вирок невинній людині. 8 років отримав Едуард Бабарико. Це людина, яка провела у СІЗО 3 роки – рекордний для Білорусі термін. Весь цей час режим просто не міг вигадати причину, через яку затримав Едуарда, і знайти докази його провини. Адже за реальну причину – помста за бажання його батька брати участь у виборах – навряд чи дали б якийсь термін навіть у такому суді.

Цей вирок Едуарду за батька, котрий так і не з'явився на суді. Про якого він нічого не чув із 26 квітня і не знає, чи живий він чи ні.

Едуард Бабарико, як і його батько, хоче змінити Білорусь та зробити її кращою. Він запустив платформи, завдяки яким білоруси могли підтримувати ініціативи і проекти. Звідти підтримку отримали проект BY COVID-19, видавництво книг нашої нобелівської лауреатки Світлани Олексійович і багато інших. Я впевнена, що такі молоді та талановиті люди, як Едуард Бабарико, – майбутнє нової Білорусі. Саме ці люди здатні витягнути нашу країну з кризи, в яку її загнав режим, і зробити Білорусь розвиненою та демократичною країною», - йдеться у тексті.

Також читайте: Віктора Бабарика не можуть знайти після того, як він потрапив до лікарні
 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: