Після пейджерів – рації: ще дві хвилі вибухів серед бойовиків «Хезболли»

НОВИНИ 19.09.2024 Коментарі 0

Учора, 18 вересня, стало відомо про нові серії вибухів: спершу це були портативні рації, а згодом – і інші електронні пристрої. Внаслідок цього загинуло 14 осіб, і ще 450 поранено.

Детонацію рацій, як повідомляють світові медіа, зафіксували на півдні Лівану та в південних передмістях Бейрута. За даними Reuters, вибухнули портативні радіоприймачі, які «Хезболла» закупила п'ять місяців тому – приблизно у той же час, що й пейджери, які вибухнули напередодні.

Щонайменше один вибух стався під час похорону загиблого за день до цього від підриву пейджера члена «Хезболли». Це спричинило масову паніку: під час чергової хвилі детонацій пристроїв особи, причетні до «Хезболли» намагались якнайшвидше витягнути батареї з рацій і кидали їх у металеві бочки, повідомили очевидці.

Повідомлялося також про те, що вибухали ноутбуки, електроніка у транспортних засобах і фіксувалася детонація у магазинах стільникового зв’язку.

Тим часом близько сотні осіб, важко поранених внаслідок масштабних підривів електроніки, евакуйовують до Ірану для лікування. Офіційна версія – через переповнені лікарні у Лівані.

«Хезболла» вже визнала загиблими 32 бойовиків. Але нові некрологи продовжують надходити, тож їх кількість зростатиме.

Тим часом влада Ізраїлю заявила про початок «нової фази війни» на півночі, де країна межує з Ліваном. За словами міністра оборони Йоава Ґаланта, цілі війни Ізраїлю на півночі «ясні та прості» - повернути мешканців північних міст до їхніх домівок у безпеці.

Тим часом ізраїльський генштаб затвердив план оборони та наступу на одному з оперативних напрямків. А його керівники натякнули, що були активовані ще не всі можливості для знищення членів «Хезболли».

Як уже писав ЗІФ, 17 вересня у різних районах Лівану за короткий період часу були підірвані сотні пейджерів і телефонів, які використовувались бойовиками для зв’язку. Пристрої детонували в кишенях людей, залишаючи їх без рук та інших частин тіла. Загинули щонайменше 12 людей, серед них і члени «Хезболли». Також відомо про понад 2 700 поранених. 

Ліванські медіа звинуватили Ізраїль у зламі телефонів членів угруповання «Хезболла». Тим часом ряд світових медіа повідомили, що ізраїльська спецслужба «Моссад» заклала невелику кількість вибухівки в 5 000 тайванських пейджерів, які замовило ліванське угруповання «Хезболла» за кілька місяців до вибухів. При цьому 3 000 пейджерів вибухнули, коли на них надіслали спеціальне закодоване повідомлення, яке активувало вибухівку. В пейджерах заховали близько трьох грамів вибухівки, яка місяцями «залишилася непоміченою» «Хезболлою».

Світом уже почала ширитися теорія про «літієвий терор». Йдеться про широке розповсюдження пристроїв із літієвими батареями, які є у більшості електронних пристроїв довкола. І виготовлені в інтересах «певних людей» репліки цих акумуляторів, які окрім звичного функціоналу містять ще й вибухівку, яка активується за командою.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: