Папа Римський візьме участь у сесії G7, присвяченій ШІ

НОВИНИ 30.04.2024 Коментарі 0

Папа Римський візьме участь у саміті «Великої сімки» під головуванням Італії, який відбуватиметься з 13 по 15 червня в Борго-Еньяція (регіон Апулія). Очікується, що понтифік виступить на сесії, присвяченій штучному інтелекту. У ній також зможуть брати участь країни, які не є членами G7.

Участь Папи підтвердила пресслужба Ватикану після заяви прем’єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, пише Vatican News. Пані Мелоні також зазначила, що це буде перший в історії виступ Глави католицької церкви на саміті групи, до якої також належать США, Канада, Франція, Великобританія, Німеччина і Японія. Вона підкреслила, що італійський уряд прагне розвинути внесок Святого Престолу в питання штучного інтелекту, зокрема той, який запропоновано «Римським закликом до етики в застосуванні ШІ» у 2020 році, який поширює Папська академія «За життя».
 

«Я переконана, що присутність Папи зробить вирішальний внесок у визначення нормативних, етичних і культурних рамок для штучного інтелекту, тому що на цьому ґрунті, на основі сьогодення і майбутнього цієї технології, вкотре буде оцінюватися наша здатність, здатність міжнародної спільноти, робити те, про що інший Папа, святий Іван Павло II, нагадав у своїй знаменитій промові в ООН 2 жовтня 1979 року: “Політична, національна та міжнародна діяльність походить від людини, здійснюється через людину і призначена для людини”», - наголосила очільниця італійського уряду.

Зазначимо, що про штучний інтелект Папа Франциск висловився раніше - у листі, написаному напередодні святкування Всесвітнього дня миру 1 січня 2024 року. Тоді понтифік висловив занепокоєння, що світова спільнота може потрапити у спіраль «технологічної диктатури» через можливе неетичне використання ШІ. Щоб уникнути цього, він запропонував створити міжнародний договір, який би регулював розробку і застосування штучного інтелекту.

«В основі розвитку нових технологій має лежати притаманна кожній людині гідність, щоби цифровий прогрес міг сприяти справі миру», - йдеться в листі. Якщо ж розробники віддадуть перевагу «прибутку або жадобі влади», ШІ тільки «посилить нерівність і конфлікти».

Папа Римський також назвав серйозною проблемою появу згенерованих фейкових новин, що підривають довіру до ЗМІ. Також він побоюється, що штучний інтелект може залишити більшу частину населення без роботи. Поряд з цим понтифік визнав переваги технології в забезпеченні більш ефективного виробництва, модернізації процесів збору, організації та підтвердження даних.

На світлині: Фальшиві зображення Папи Франциска у великому білому пуховику, створені за допомогою AI-генератора зображень Midjourney.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: