Операція Росії проти Польщі та НАТО

ПЕРЕКЛАДИ 20.12.2022 Коментарі 0

Російська дезінформаційна кампанія хоче переконати українців, що Польща готується анексувати свої західні території. Це нісенітниця, але небезпечна та має наслідки для НАТО.

Російська пропаганда надає великого значення поширенню антипольської брехні. Серед найпоширеніших тез – твердження про те, що Польща хоче напасти на Україну й анексувати її західні території. Ця нісенітниця, що може лише потішити деяких людей, насправді є частиною серйозної та небезпечної операції з дезінформації, спрямованої проти Польщі, яка також має наслідки для всього НАТО.

Російська пропаганда брехливо стверджує, що Польща готується анексувати західні території України, а всі зусилля, спрямовані на допомогу українцям, – це цинічна гра, пов’язана із планом нападу.

Є твердження, що польський уряд хоче відродження історичної Республіки Польща або що він продовжує підготовку до референдумів про анексію. Деякі пропагандисти звинувачують Польщу в тому, що вона планує захопити всю Українську державу чи розділити її – разом із Румунією та Угорщиною.

Мета такої брехні зрозуміла – йдеться про провокування хаосу, дестабілізацію міжнародної ситуації, ворожнечу між поляками й українцями та підрив позицій Польщі на міжнародній арені.

Той факт, що найвідоміші російські політики, включаючи навіть Володимира Путіна, посилаються на нібито польські «територіальні амбіції» та плани «поділити Україну», доводить важливість цього наративу для російської пропаганди.

В одному зі своїх останніх звернень Путін повторив брехню про те, що «польські націоналісти» прагнуть повернути території Західної України, які були «історичними для Польщі», підкресливши, що «сумнівів у наявності таких планів не було».

Путін навіть припускав, що найбільшу загрозу для України становить Польща, а Росія – гарант безпеки.

Такі ж пропагандистські тези – вже не вперше – поширив голова служби зовнішньої розвідки РФ Сєрґєй Наришкін. За словами Наришкіна, зараз Польща активізує дії щодо захоплення Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей, що має стати результатом вимог Польщі про відповідну «компенсацію» за надану Україні допомогу.

Щоби посилити цей антипольський наратив, російська пропаганда використовує інформаційну диверсію, спрямовану на підтвердження польських планів анексії України.

Із цією метою виготовляють фальшиві докази та документи, які потім поширюють ЗМІ режиму та на платформах соціальних мереж – як доказ, що підтверджує наратив Кремля про майбутній напад на Україну.

Фальшиві наративи

У квітні російські пропагандистські канали оприлюднили фейковий наказ начальника Генштабу Війська Польського про нібито підготовку польських підрозділів до взяття під контроль стратегічних об’єктів у Львівській і Волинській областях – цілеспрямовану операцію з дезінформації на підтвердження неправдивих заяв.

Із такою ж метою було розповсюджено сфабриковані польські документи – фальшиві бюлетені Національної виборчої комісії Польщі, які мали бути підготовлені до референдуму про приєднання України до Польщі. Також був підроблений документ нібито від посольства Польщі в Києві щодо нібито анкет про «протекторат Польщі» в Україні. Таких прикладів можна наводити багато.

Цей антипольський меседж, неодноразово підбурюваний від початку російської агресії, спрямований як до аудиторії в Україні, так і для внутрішніх цілей у Росії.

По-перше, наративи про майбутню анексію мають на меті антагонізувати польський та український народи, підірвати довіру до поляків, пожвавити історичну образу і, як наслідок, дестабілізувати польсько-українські відносини.

Метою цього повідомлення також є послаблення позицій Польщі серед західних партнерів. Росія має намір зобразити нашу країну розпалювачем війни, з яким важко стояти рука об руку.

Для росіян ці теми мають посилити думку, що поляки є вічними ворогами, і посилити відчуття, що Росія стає фортецею в облозі, якій загрожують з усіх боків. Аналіз наративів і дій російської пропаганди показує, що значні зусилля докладаються для просування неправдивих тверджень про польські плани нападу на Україну, а також в інших наративах, спрямованих проти Польщі.

Замовлення «згори»

Схоже, що автори цих пропагандистських кампаній, здійснюючи свої лінійні дії, отримували «згори» вказівки фабрикувати матеріали проти Польщі. Масштаби фейкових документів, пов’язаних із нападом та анексією України, свідчать про те, що Польща стає все більш значимою мішенню для агресивних російських операцій.

Ці дії покликані мати короткострокові наслідки – спричинити ворожнечу між Польщею та Україною, спровокувати хаос та плутанину, а також мати довгострокові наслідки – послабити безпеку Польщі й ізолювати Польщу на міжнародній арені через системну брехню та неправду.

Це стратегічні цілі для Росії, яка своїми пропагандистськими операціями, політичними кроками та тиском хоче послабити східний фланг НАТО.

Хоча ми аналізуємо інформаційні дії, але ставки, як бачимо, високі. Російська антипольська операція становить загрозу стратегічного характеру. І не тільки до моєї країни.

Станіслав Жарин , заступник міністра координатора спеціальних служб й уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Республіки Польща для Emerging Europe

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: