Новий президент Тайваню пропонує мир, Китай гне своє

НОВИНИ 20.05.2024 Коментарі 0

Припинити свої військові та політичні погрози закликав Китай президент Тайваню у своїй інавгураційній промові. Лай Чін-те також наголосив, що мир має бути єдиним шляхом, а Пекін повинен поважати вибір народу Тайваню.

Звертаючись до співгромадян, що зібрались під президентським офісом в центрі Тайбея, президент Лай повторив заклик до перемовин із Китаєм, який розглядає острів як свою власну територію і ніколи не відмовлявся від застосування сили, щоб поставити його під контроль Пекіна, пише Reuters.

«Я також хочу закликати Китай припинити залякувати Тайвань політично та військово, і взяти на себе глобальну відповідальність разом із Тайванем, щоб наполегливо працювати над підтримкою миру та стабільності в Тайванській протоці та в регіоні, щоб забезпечити мир без страху початку війни», - заявив він.

При цьому новий президент Тайваню додав, що країна не піде на поступки щодо демократії та свободи.

«Перш ніж Китай відмовиться від застосування сили для вторгнення на Тайвань, громадяни повинні зрозуміти це: навіть якщо ми приймемо всі претензії Китаю і відмовимося від нашого суверенітету, прагнення Китаю анексувати Тайвань не зникне», - додав він.

Лая підтримали аплодисментами після того, як він повторив твердження своєї попередниці Цай Ін Вень, яка наголошувала, що Китайська Республіка (офіційна назва Тайваню) і Китайська Народна Республіка «не підпорядковуються одна одній».

Щоправда, у Пекіні продемонстрували, що їх не надто цікавлять зусилля щодо збереження миру зі сторони нещодавно обраного очільника Тайваню.

У відповідь Китай заявив, що Лай надіслав «небезпечні сигнали», спрямовані на «підрив миру і стабільності» через Тайванську протоку. А напередодні інавгурації Лая Управління у справах Тайваню в Пекіні, яке займається питаннями протоки, назвало «незалежність Тайваню та мир у протоці… як вода та вогонь».

Китайські військові літаки та військово-морські кораблі зберігають майже щоденну присутність навколо острова. У Пекіні не було негайної реакції на промову Лая, але китайська платформа соціальних мереж Weibo заблокувала хештег, пов’язаний з інавгурацією, а Міністерство оборони Тайваню у своєму щоденному звіті в понеділок про військову діяльність Китаю за попередні 24 години повідомило, що шість китайських літаків перетнули середню лінію Тайванської протоки, яка вважається неофіційним кордоном.

Китай неодноразово називав Лая «сепаратистом», який ризикнув війною напередодні свого обрання в січні.

На церемонії інавгурації були присутні колишні офіційні особи США, відряджені президентом Джо Байденом, законодавці з таких країн, як Японія, Німеччина та Канада, а також лідери деяких із 12 країн, які все ще підтримують офіційні дипломатичні відносини з Тайванем, такі як президент Парагваю Сантьяго Пена.

Тайвань зіткнувся з тиском з боку Китаю, включаючи регулярну діяльність військово-повітряних сил і флоту поблизу острова, після перемоги на виборах 64-річного Лая, який широко відомий під своїм англійським ім'ям Вільям. Більшість тайванців не хоче бути частиною КНР, а погрози та безкомпромісність китайського уряду обернулися протилежними результатами вже треті вибори поспіль.

На фото: президент Тайваню Лай Чін-те / з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: