Замах на Фіцо: поліція перевіряє версію про групу нападників. «Український слід» укотре спростували

НОВИНИ 20.05.2024 Коментарі 0

Версію про можливу причетність до замаху на прем’єра Роберта Фіцо більшої кількості людей (а не стрільця-одинака) перевіряє словацька поліція.

Спочатку в уряді Словаччини заявляли, що відповідальність за замах на Фіцо несе один злочинець, який мав політичні мотиви. Однак у неділю влада заявила, що правоохоронні органи  розслідують також версію, згідно з якою до злочину може бути причетна група, яка не була ідентифікована, але може бути пов'язана з цим злочином, повідомляє Bloomberg.

Як заявив міністр внутрішніх справ Матус Сутай-Есток, на необхідність розслідувати таку версію вказує той факт, що повідомлення нападника в соціальних мережах були стерті іншою людиною приблизно через дві години після нападу.  

«… Ми додали версію, що це був не тільки нападник-одинак, але що злочин міг бути скоєний певною групою осіб», - сказав він, відмовившись говорити більше.

Життю Фіцо, у якого стріляли 15 травня під час виїзного засідання уряду Словаччини, більше не загрожує безпосередня небезпека. Його стан ще залишається «дуже серйозним», а одужання займе багато часу, заявив у неділю міністр оборони Роберт Калинак. Проте «найгірше, чого ми боялися, на даний момент минуло», повідомив він, додавши, що Фіцо продовжує лікуватися в лікарні в Банській Бистриці, куди його доставили відразу після нападу.

Як повідомляють словацькі медіа, посилаючись на заяву медзакладу, «після сьогоднішньої консультації стан пацієнта стабілізовано. Клінічно його стан покращується, він комунікує, запальні показники повільно спадають. Прем’єр-міністр залишається під нашою опікою».

Нагадаємо, що напад на Фіцо стався під час виїзного засідання уряду у Гандлові. Прем'єр підійшов до людей, аби привітатись із ними, і саме тоді пролунали кілька пострілів, після чого він впав на землю. Політика поранили в груди, живіт та кінцівки. Нападником виявився 71-річний поет Юрай Цинтула, який заявив, що стріляв у Фіцо, бо «не згоден з політикою уряду». Затриманий сказав правоохоронцям, що вирішив здійснити замах ще місяць тому. Йому висунули звинувачення в умисному вбивстві особи, яка перебуває під захистом. Йому загрожує від 25 років ув’язнення до довічного.

Наприкінці минулого тижня рашапропагандисти вкотре знайшли, як притягнути за вуха Україну до цього замаху. У росіянському сегменті соцмереж почали розганяти повідомлення, що до замаху нібито причетна біженка з України. І що до злочину 71-річного Юрая Цинтулу, який стріляв у посадовця, підштовхнула його дружина-українка: начебто саме вона систематично налаштовувала чоловіка помститися за антиукраїнські заяви прем'єра.

Натомість очільник поліції Словаччини Любомир Солак заперечив ці чутки і назвав їх фейком. Він наголосив, що у нападника немає жінки з України через яку він «радикалізувався», зазначили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: