Ні у Польщі, ні в Румунії нема вільних потужностей, щоби зберігати пальне для України

Економіка 20.06.2024 Коментарі 0

На сьогодні ні Польща, ні Румунія не мають вільних потужностей для зберігання пального, на які могли б розраховувати українські оператори з огляду на виконання вимог закону щодо мінімальних запасів нафти й нафтопродуктів (МЗНН).

Про це під час Petroleum Ukraine 2024 повідомили представники польського та румунського ринків, пише пише видання enkorr.

Зокрема, як розповів CEO Unimot Адам Сікорський, вільних нафтобаз у Польщі для оренди нема.

«В Unimot обмежені можливості для зберігання пального. Наразі у нас є 9 терміналів, з яких 75% використовуються для власного зберігання», - каже він.

Директор комерційного й операційного відділів PERN Рафал Єнджеєвський зазначив, що попри те, що нафтобаза у Дебогоже постійно працює на користь українського ринку як пункт постачань ДП, можливості зберігати пальне для України у них теж немає.

«Ми виконуємо замовлення зі зведення потужностей для зберігання пального для європейських клієнтів. Для українських компаній ми хотіли б будувати, але треба розуміти, що є «черга» на резервуари серед внутрішніх користувачів», - пояснив Єнджеєвський.

На питання про наявність вільних об’ємів для зберігання українських нафтопродуктів у Румунії Джорджиан Поп, президент N.A.S.R.S.I., запропонував дочекатися ухвалення нової редакції закону про паливні резерви у його країні, який має з’явитися на початку липня.

«Закон передбачає можливість зберігання пального за кордоном, але, як бачимо, за фактом такої можливості  немає», - підсумував директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн обговорення теми МЗНН з польськими й румунськими представниками.

Учасники дискусії дійшли висновку, що Україні вже потрібно домовлятися й шукати партнерів у цьому напрямі.

Як зазначив заступник міністра енергетики Микола Колісник, закон набуває чинності з 24 грудня 2024 року. Мінімальний об'єм, який необхідно сформувати, – 250 тонн, або від 3%, які вводяться в обіг суб'єктом на ринок.

«Це зобов’язання поширюється на імпортерів і виробників. Тобто на партії пального, які вперше потрапляють на ринок. Не поширюється він на операторів, які залишаються у сегменті паливного ринку перепродажу, тобто внутрішньому ринку», - підсумував він.

Нагадаємо, 18 червня у Варшаві відбулася конференція Petroleum Ukraine 2024. Серед учасників форуму – представники світових енергетичних організацій, профільних асоціацій, органів влади України та країн Європейського Союзу, бізнесу та інші стейкхолдери.

Нагадаємо, раніше заступник міністра енергетики України Микола Колісник під час онлайн-виступу на міжнародній конференції Petroleum Ukraine 2024 у Варшаві, наголосив, що одним із важливих напрямків роботи Міненерго є недопущення надходження на ринок палива російського походження, яке може постачатися у вигляді ресурсу невизначеного або змішаного походження. Важливим інструментом у цій роботі є співпраця з європейськими партнерами. Йдеться, зокрема, як про запровадження в країнах ЄС всеохоплюючих санкцій щодо палива російського походження, так і протидія можливості змішування палива для обходу санкцій, - повідомило Міненерго

За словами заступника міністра, найбільша частка імпортного палива надходить в Україну автомобільними маршрутами з країн ЄС. «Але ми розуміємо, що в цій частині структури є паливо невизначеного походження, мікс. Тому сказати, що це паливо саме вироблене в ЄС, ми точно не можемо». 

Також важливими є спільні дії країн у запровадженні повних санкцій проти скрапленого газу російського походження. 

Микола Колісник наголосив, що безпека постачання – один з ключових напрямків у забезпеченні енергетичної безпеки України та всієї Європи.

Довідка

21 листопада 2023 Верховна Рада ухвалила Закон «Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів», він вводиться в дію через 12 місяців - 24 грудня 2024.

Закон ухвалений "для підвищення рівня енергетичної безпеки України та сталого постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів, а також з метою запровадження надійного та прозорого механізму постачання нафти та нафтопродуктів на основі принципу солідарності Договірних Сторін "Договору про заснування Енергетичного Співтовариства" створюються мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів.  підвищення рівня енергетичної безпеки України та безперебійного постачання нафти та нафтопродуктів у разі виникнення кризової ситуації на ринку.

Зокрема, ухвалення Закону було спричинене Угодою про асоціацію з Європейським Союзом. Йдеться про імплементацію Директиви Ради ЄС 2009/119/ЄС, яка зобов'язує Україну сформувати та підтримувати мінімальний рівень резервів сирої нафти та нафтопродуктів.

Фото – заступник міністра енергетики Микола Колісник / Міненерго

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: