Непростий рік для Білорусі або Перед ким лукашенкові доведеться ставати на коліна

АНАЛІТИКА 03.01.2024 Коментарі 0

У новорічному привітанні до поневоленого народу білоруський диктатор лукашенко вкотре наголосив, що Заходу не вдалося поставити Білорусь на коліна у 2023 році. Проте бульбофюрер скромно промовчав, що вже давно стоїть на колінах перед путіним, а його країна цілком узалежнена від злочинної політики кремля. Схоже, лукашенкові у 2024 році доведеться знову нагинатися перед своїми господарями – передовсім у москві та Пекіні. І, для підтримки "міжнародного іміджу" - відвідати декілька країн Африки. Бо судячи з усього, справи у Білорусі цього року на краще не повернуть. Про це свідчить декілька сигналів. 

Наприкінці минулого року стало відомо про перекрій у бюджеті – замість розвитку космічної програми (так, диктатора тягнуло ближче до зірок) у Мінську вирішили вкласти кошти у будівництво бульбосховища на 20 тисяч тонн. Вочевидь, бульбофюрер усвідомив, що у космосі їжі у скрутний час не роздобудеш, а от запаси національного овоча можуть порятувати. Тому фінансування, передбачене Національною академією наук на створення космічної системи дистанційного зондування Землі, зменшили на понад 2 мільйони білоруських рублів.

Іншим прикметним сигналом є страх лукашенка перед своїм народом та інформаційним тиском білоруських демократичних сил. У новорічну ніч режим відімкнув Інтернет. У Мінську, наприклад, на 10 хвилин до настання Нового року. 

Вочевидь, "ябацька" хвилювався, що його звернення набили за 30 років оскому білорусам, і вони захочуть почути альтернативні привітання. А там, того й гляди, розігріті шампанським і міцнішими напоями, захочуть знову вийти на Площу. 

Влучно описав ситуацію з інформаційною завісою від лукашенка політичний аналітик Олександр Фрідман: 

- Блокування YouTube у Білорусі під час новорічного звернення Світлани Тихановської – остання хороша новина з Білорусі у 2023 році. Це як же треба було злякатися в серпні 2020 року, щоби займатися подібним дрібним шкідництвом у новорічну ніч через три з половиною роки?

А ще це відповідь на успішну хакерську атаку на БелТУ 31 грудня та фактичне визнання того, що радянський спіч Лукашенка із традиційними колінами, на які Захід нібито хотів поставити Білорусь, виглядав блякло на тлі сучасного та креативного ролика Тихановської.

Мабуть, білоруси усередині країни відчувають нутром незворотність катастрофи, що насувається, тому покидають країну не лише через неможливість вільно дихати та постійні штрафи й арешти за найменші дрібниці. Із 2000-их та дотепер Білорусь полишили 1.5 мільйона осіб. А недобір у вищих навчальних закладах (навіть на державні місця) триває третій рік. Не дивно, що режим заборонив рекламувати роботу та навчання за кордоном – відповідні зміни до законодавства уже схвалила Рада республіки. 

Щодо фінансів, то гаманці білорусів навряд чи стануть тугішими 2024 року. Санкції й обмежений експорт змусять лукашенка знову шукати виходи на російський і китайський ринки, щоби втримати хоч якось ситуацію. Та ще, можливо, стати на коліна перед Пу та Сі, щоби виторгувати який контракт чи взяти позичку.

Про завали в економіці свідчать і цифри щодо обсягу заборгованості білорусів перед банками. Вона становить (станом на 1 грудня 2023 року) понад 20 мільярдів доларів. За минулий рік борг збільшився на 20% (3,37 млрд. білоруських рублів).

 І це на тлі знецінення національної валюти. За минулий рік білоруський рубль подешевшав відносно долара США на понад 16%, щодо євро – на 21%, і навіть китайського юаня на 15%.

Невдоволення викликає і так звана податкова "реформа" чи то пак зміни у податковому кодексі. Багаті, чиї сукупні доходи за рік перевищили 200.тисяч рублів (в середньому щомісяця понад 5,2 тисячі доларів США), відтепер платитимуть більше у бюджет. Податок збільшили із 13-ти до 25-ти відсотків. 

Один із гуру в білоруському бізнесі, підприємець із 30-річним стажем, жорстко висловився про масштабні податкові зміни, пише ресурс bgmedia.site. Окрім змін у податковому кодексі і податку на "багатство", фізосіб зобов'язали повідомляти про рахунки в іноземних банках, а мобільних операторів "доносити"  чиновникам усю інформацію.

Бізнесмен економічну ситуацію в Білорусі сьогодні називає "плачевною та непередбачуваною".

- Я у бізнесі понад 30 років і скажу прямо: такої складної ситуації для нас не було ще ніколи, якщо брати з початку 90-их років. Тому що на сьогоднішній день жодне підприємство у країні не мислить далі, ніж на півроку. Усі живуть за принципом "день простояти та ніч протриматися".

З огляду на вищесказане, лукашенкові доведеться не лише шукати кошти, щоби прогодувати охоронців режиму у погонах та свою кліку, але й не довести до голодних бунтів народ. Бо у протилежному випадку є ризик не встигнути втекти за кордон і плазувати перед білорусами зі слізливими благаннями про прощення. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: