Наша робота – це вплив на лукашенка та його «нукерів», - представник ОПК Білорусі в Україні

АНАЛІТИКА 23.10.2023 Коментарі 0

«У нас повинен бути контакт з українським народом та владою, консолідація у поглядах. Ми повинні розуміти, що ворог у нас один - той, який розташований і погрожує з Півночі, - він нам не потрібен… Я кажу зараз про консолідацію. Є чітке розуміння, відсутня ось ця ворожість залишкова після початку війни, що була до білорусів. Плюс у нас ідуть прямі контакти, зустрічі, ми можемо спокійно приїжджати до України,  може приїжджати Світлана Тихановська, Кабінет, приїжджає керівництво зустрічатись, обговорювати глобальні питання, стратегічні, про подальший розвиток».

Про це керівник Місії демократичної Білорусі в Києві Геннадій Манько розповів у програмі You-Tube каналу «Країна для життя» її ведучому Євгенові Соленкову.

Найперше завдання – це встановлення зв'язку з українською державою. А також переконати українську владу, що Об’єднаний перехідний кабінет  (ОПК) та Світлана Тихановська представляють білорусів. Другим моментом є практична допомога всім білорусам, які перебувають в Україні. А це різні групи білорусів, які перебралися в різні періоди в Україну. В тому числі й ті, що сьогодні як добровольці воюють у складі ЗСУ.

Що стосується органів державної влади, то, за словами Геннадія Манька, стійкий контакт є з Верховною Радою. Зокрема, з міжфракційним об’єднанням «За демократичну Білорусь» налагоджена робоча атмосфера. Є контакт з Офісом Президента, але він «тоненький» і завдання його розвинути та посилити.

«Було би суперчудово, якщо би вдалося створити коннект прямий наших представників – це і Кабінету, і Світлани Тихановської – щоби відбулася зустріч, щоби ми могли проговорити конктретні свої цілі та завдання», - сказав гість каналу.

На запитання ведучого, скільки зараз білорусів мешкає в Україні, Геннадій Манько не назвав конкретної цифри.

У Львові група білоруських правозахисників пообіцяла поділитися інформацією про це, якщо отримає відповідь на свій запит від Міграційної служби України.

«Це тисячі людей, не можу сказати, що десятки тисяч, але, вважаю, що це тисячі людей, які перебувають в Україні», - відповів, зокрема, керівник Місії демократичної Білорусі в Києві.

У столиці України заплановано відкрити офіс для всіх білорусів. Цим питанням зараз займаються і оголосять про його відкриття та нададуть повну інформацію включно з адресою та контактами.

Поки що білоруську Місію офіційно представляє лише Геннадій Манько. Проте він підшуковує собі заступника-помічника: з київською реєстрацією, білоруса за походженням і бажано зі знанням англійської та юриспруденції.

У своїй праці Місія активно контактує з «Українською призмою» і львівським середовищем.

«У нас дуже добрі стосунки склалися зі Львовом – там є Західний інформаційний фронт і в нього входить Білоруський інформаційний центр – там наші білоруски. У Львові також Богдан Богданкевич – наш білорус, який активно займається там і бізнесом, і політичним напрямком. Намагаюся налаштувати контакт із керівництвом Міграційної служби найближчим часом. У Києві ми активно та часто зустрічаємося, і зараз отримали нову хвилю стосунків – це Білоруський хаб і все, що з ним повязано. Там правозахисники є – це Жаркевич Олена… Зараз зв'язок був з Одесою – я планую поїхати до Одеси, зустрітися з білорусами там, з білоруською діаспорою», - розповів Геннадій Манько.

Серед українського експертного середовища, яке цікавиться білоруською тематикою, представник ОПК в Україні назвав Ярослава Чорногора, Євгена Магду, Дмитра Громакова та Максима Плешка. Саме вони через свої інформаційні канали «доносять розуміння до української сторони про те, хто такі білоруси, як вони бачать, що відбувається в Білорусі».

«Я ще випустив з уваги одну групу – це Інститут майбутнього, там наш є земляк, який давно перебуває в Україні, мешкає – пан Тишкевич. Мій земляк, до речі», - доповнив свою відповідь Геннадій Манько, який народився в Барановичах Брестської області Білорусі.

Також гість проекту у You-Tube поділився із глядачами каналу «Країна для життя» планами зустрічі з Олексієм Арестовичем, впливом на загальне сприйняття українцями інформації про різні групи білорусів і діяльність проти режиму лукашенка й іншим.

Також читайте: Об'єднуймося і скеровуймо гострі списи на спільного ворога – керівник Місії демократичної Білорусі у Києві Геннадій Манько

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: