Надійний захист українських міст від ракет рф – це найперше завдання для коаліції країн Заходу

ОКРЕМА ДУМКА 22.03.2024 Коментарі 0

Масовані російські ракетні обстріли, що їх зазнали українські міста протягом останніх двох днів, 21 і 22 березня, ще раз актуалізують гостру потребу України в додаткових системах ППО та ПРО та ракет до них.

Так, 21 березня російська армія завдала масованого ракетного удару по головному українському місту крилатими і балістичними ракетами. Під час цієї масованої ракетної атаки Повітряні Сили України знищили 31 з 31 запущених ракет, серед них 2 балістичні і 29 крилатих.

Основним напрямком удару був Київ. 100% ефективність збиття російських ракет стала можливою завдяки західним системам ППО та ПРО, зокрема Patriot, SAMP/T, IRIS-T та NASAMS.

Отже, росія продовжує обстрілювати мирне населення України, грубо порушуючи Четверту Женевську конвенцію. Найважливішим правилом Четвертої Женевської, як і всього міжнародного гуманітарного права, є захист цивільних осіб під час війни. Цим правилом нехтують російські військові, свідомо обстрілюючи цивільну інфраструктуру українських міст. Тільки за останній тиждень москва атакувала низку українських міст на Херсонщині, Сумщині, Чернігівщині, Одещині, Київщині.

На територію громад цих областей армія рф скидає керовані авіабомби, ракети, дрони-камікадзе, які б'ють по цивільній інфраструктурі та будинках мирних людей. У прикордонних районах України продовжуються артилерійські та мінометні обстріли з території рф. Цілями російських терористів переважно стають цивільні об’єкти такі як житлові будинки, школи, лікарні, енергетична інфраструктура. Внаслідок ракетної атаки у Києві пошкоджено шість закладів освіти - це школи та дитячі садочки.

Росія атакувала греблю ДніпроГЕСу: ракета поцілила у тролейбус, що саме переїжджав на правий берег, водій тролейбуса загинув/Європейське Запоріжжя

Уночі на 22 березня росіяни атакували об’єкти енергосистеми України у Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Сумській, Вінницькій, Хмельницькій, Івано-Франківській областях. Атака  на українську енергетику стала наймасштабнішою за останній час. Усього ворог застосував 151 засіб повітряного нападу (65 ударних дронів Shahed136, 12 балістичних ракет «ІскандерМ», 40 крилатих ракет Х-101/Х-555, 5 крилатих ракет Х-22, 7 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», 2 керовані авіаційні ракети Х-59, 22 керовані зенітні ракети С-300 та С-400.

Метою ворожих обстрілів було не просто завдати шкоди, а спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми України. Внаслідок атаки у деяких регіонах виникли перебої з енергопостачанням. Енергетики вже працюють над відновленням мереж. Відключилася зовнішня повітряна лінія “Дніпровська”, яка з’єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України. Станція опинилася на межі блекауту.

Під час згаданаго масованого нападу  Росія також атакувала ракетами греблю ДніпроГЕС у Запоріжжі.  ДніпроГЕС – найбільша гідроелектростанція України, важливий об’єкт критичної інфраструктури, який обслуговує мільйони людей. Російська ракета поцілила у тролейбус, який рухався через дамбу. На станції почалася пожежа. Є людські жертви. Рух автодорожнім переїздом через греблю закрито. 

Росіяни цілили в греблю ДніпроГЕС, намагаючись створити нову екологічну катастрофу на кшталт тієї, коли вони підірвали греблю Каховської ГЕС у 2023 році. Загрози прориву греблі наразі немає. Але Росію необхідно зупинити, поки вона не довела до нових екологічних катастроф глобального масштабу. Атака проти ДніпроГЕС вкотре засвідчила, що у кремлівських терористів відсутні гальма.

Російські ракетні атаки були спрямовані в тому числі і на знищення наявних систем ППО, щоб завдати якомога більше руйнувань. Власне, Україна зіткнулась з браком зенітних боєприпасів настільки, що до кінця місяця у військових можуть закінчитися ракети для систем ППО для захисту міст. Замість того, щоб намагатися збивати чотири з п'яти російських ракет, як це робиться зараз, Україна незабаром буде змушена обмежити свої системи протиповітряної оборони і збивати лише одну з п'яти. росія умисно б’є по українським містам, намагаючись виснажити ППО на фоні затримки військової допомоги з боку США.

Систематичні поставки достатньої кількості систем ППО та ПРО та ракет до них необхідні для збереження тисяч життів мирних українців. Надійний захист українських міст від ракетних атак рф продемонструє стійку консолідацію Заходу та України, збереже тисячі життів та сприятиме зниженню міграційних потоків, особливо з районів, які росіяни обстрілюють щодня.

Прямі збитки від російської агресії вже перевищують 155 мільярдів доларів, відповідно надання більшої кількості новітніх західних систем ППО та ПРО допоможе уникнути різкого зростання цієї суми в подальшому. Єдина гарантія безпеки життя цивільних українців в тилу – це наявність потужної системи ППО. Якби її не існувало б, то росія знищувала б українські міста авіацією як це вона вже робила у Чечні та у Сирії. Україна має гостру потребу в додаткових системах ППО та ПРО і ракет до них. Це цілком можливо, якщо у партнерів буде достатньо політичної волі.

  Олександр ЛЕВЧЕНКО, посол України в Хорватії 2010 -2017 рр., історик

Головне фото – 22 березня росія атакувала ракетами греблю ДніпроГЕС у Запоріжжі/Антон Геращенко, мережа Х

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: