На росії озвіріли після «оскароносного» фільму українських документалістів про знищений Маріуполь

НОВИНИ 11.03.2024 Коментарі 0

Російська пропаганда оскаженіла після вручення першого «Оскара» українській команді документалістів у складі Мстислава Чернова, Євгенія Малолєтки та Василиси Степанової за документальний фільм «20 днів у Маріуполі». 96-та церемонія вручення найпрестижнішої американської кінонагороди «Оскар» відбулася у Голлівуді у неділю, 10 березня. 

Мстислав Чернов і Євгеній Малолєтка опинилися в обложеному місті та фільмували перші три тижні війни, російську облогу та наслідки удару загарбників по тамтешньому пологовому будинку. Проте документальні кадри російська пропаганда назвала «фейковими» та кинула всі свої зусилля на дискредитацію нагороди на всіх можливих інформаційних майданчиках.

На це звернув увагу український журналіст Андрій Цаплієнко, який підібрав дещицю скринів повідомлень російського агітпропу.

«Під публікаціями про цю нагороду на сторінках світових ЗМІ роспропаганда випустила цілу армію ботів. Як же їх корчить від цієї гідної української перемоги. Реакція рашистів на «Оскар» за фільм «20 днів в Маріуполі» підтверджує, наскільки важливе значення має ця перемога для України», - написав журналіст.

«Імовірно, я перший режисер в історії, який скаже з цієї сцени: «Хотів би я, щоби цього фільму не було». Я би віддав цю нагороду, щоби росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не захоплювала наші міста, щоби не вбивала десятки тисяч українців, щоби не утримувала заручників — цивільних і військових, які захищали свою землю», - сказав зі сцени режисер фільму Мстислав.

Як зазначає «МО», на піратських трансляціях церемонії, у російських сервісах ВК і Рутьюб фрагмент нагородження української команди вирізали (як і згадку про опозиціонера Олексія Навального, який раптово помер у російській в’язниці). Більшість «ЗМІ» і блогерів на росфедерації, які висвітлювали «Оскар», перемогу українського фільму проігнорували. Або ж, як топпропагандистка ольґа скабеєва, назвала фільм «набором фейків» і «постановкою».

Роботу українців відзначив та подякував авторам фільму про Маріуполь Президент України Володимир Зеленський.

- Понад два роки тому росія жорстоко атакувала Маріуполь. «20 днів у Маріуполі» – фільм, який показує правду про російський тероризм. Дякую команді, яка працювала над цим фільмом і здобула таку важливу нагороду «Оскар», яка дає змогу голосно сказати про російську війну проти України. Дякую всім журналістам у світі, які розуміють важливість висвітлення правди про нашу боротьбу та розповідають її.

Ми пам’ятаємо й ніколи не забудемо кожен день цієї війни, кожен день Маріуполя, його захисників і захисниць. Ми пам’ятаємо всіх, хто боровся заради міста. Памʼятаємо та маємо звільнити з російського полону всіх оборонців Маріуполя та «Азовсталі», яких досі утримують у нелюдських умовах. Ми пам’ятаємо, що маємо перемогти російське зло, щоби відновити нормальне життя для всіх наших людей, для кожного нашого міста.

Я дякую кожному й кожній, хто поширює правду про цю війну, про хоробрість наших людей і про біль нашого народу. Правда долає все. І я дякую кожному у світі, хто підтримує нашу державу, наших людей із перших днів цієї війни. Разом маємо захистити життя.

«Суспільне» нагадує, що режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка і продюсерка та журналістка Василиса Степаненко були чи не останніми, які висвітлювали початок знищення росією Маріуполя. За свою роботу вони Пулітцерівську премію, а 2024 року отримали і Шевченківську премію.

Кіно стало найкасовішим документальним в Україні минулого року – за перші вихідні у прокаті стрічка зібрала 500 тисяч гривень.

Фільм також переміг у номінації документалістики британської кінопремії BAFTA, а Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards).

«Суспільне» також підготувало відеорозповідь про «20 днів у Маріуполі» за участі його творців та експертів.Reuters

Фото – скриншот відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: