Два голуби миру Орбан і Трамп зібрались трохи перекроїти світ

АНАЛІТИКА 11.03.2024 Коментарі 0

Угорський прем’єр Віктор Орбан злітав до США на зустріч зі своїм кумиром і однодумцем Дональдом Трампом. Вони поговорили про війну в Україні та угорсько-американські стосунки, загалом мило провели час та залишилися задоволені один одним, про що не забули повідомити світові.

Про мету поїздки чинного прем’єра до експрезидента США орбанівський прессекретар повідомив, що відвідини відбулись «на запрошення колишнього і, сподіваємося, майбутнього президента США» та задля «відновлення угорсько-американської дружби».

Пізніше в інтерв’ю угорському порталу 24.hu Орбан заявив, що поїхав до Америки, тому що «там була робота». А загалом відносини зі США зараз не найяскравіші здебільшого тому, що американський уряд є провоєнним, на відміну від Угорщини. На противагу адміністрації Байдена, Трамп виступає за мир, про що нібито свідчить той факт, що «на посаді президента він закінчив кілька воєн», наголосив Віктор Орбан. І підкреслив, що кандидат від республіканців Трамп неодноразово заявляв, що хоче «якнайшвидшого миру в конфлікті в Україні, як і уряд Угорщини».

Також угорський прем’єр поділився з журналістами деякими подробицями розмов із близьким за духом американським політиком. Відповідаючи на питання, чи є у Трампа таємні плани щодо припинення війни, Орбан сказав, що так («і досить детальні»), але він не уповноважений публічно ділитися планами «майбутнього президента США». І наголосив, що вони загалом збігаються з інтересами Угорщини.

При цьому таки видав одну таємницю - що Трамп обіцяє не надавати Україні фінансову допомогу у разі свого повернення до Білого дому. І тому війна повинна досить швидко закінчитись, адже «очевидно, що Україна не зможе воювати власними силами». Нічогенький такий рецептик у «миротворця».

Але схоже, що Трамп не хоче допомагати грошима не лише Україні, але і Європі.

«Якщо європейці бояться росіян, або якщо вони хочуть мати високий рівень безпеки в цілому, вони повинні платити за це. Або вони будують свою власну армію, своє власне обладнання, або якщо вони використовують американців для цього, то вони повинні заплатити американцям ціну своєї безпеки», – зазначив Орбан, говорячи про бачення Трампа. І додав, що про це експрезидент США говорить «прямо і чітко».

Майже так само «прямо і чітко» Трамп вже у лютому на передвиборчій зустрічі згадав, як погрожував союзникам «заохотити росію» до агресії проти них, щоби... змусити їх збільшити внески у колективну безпеку НАТО. Тоді його слова викликали неабиякий резонанс серед інших членів Альянсу. А Генсек НАТО Столтенберг навіть мусив попросити Трампа не підривати такими заявами систему безпеки.

Після зустрічі у трампівському маєтку у Флориді Орбан написав у соцмережі X (колишній Twitter): «Нам потрібні у світі лідери, яких поважають і які здатні добиватися миру. І він (Трамп) - один із таких людей. Повертайтеся і поверніть нам мир, пане президенте». Трамп, у свою чергу, опублікував пост у своїй соцмережі Truth, в якому назвав Орбана «визначним лідером».

Окрім цих взаємних «облизувань» Орбан ще й висловився про те, що Угорщина зараз розглядається в Америці як особливе місце, острів у великому ліберальному океані. «Ось чому ми маємо авторитет в Америці», - надувся від гордості сам за себе Орбан, додавши, що в США «дивуються громадській безпеці та імміграційній політиці Угорщини».

До слова, Джо Байден не так давно заявив про Орбана, що той не вірить у демократію і хоче побудувати диктатуру. Угорський прем’єр у боргу не залишився, звинувативши Вашингтон в тому, що там нібито очікують від Угорщини «того, з чим ми не згодні і не хочемо виконувати. Він (Байден — ЗІФ) сказав, що демократичне керівництво США хоче, щоб ми втрутилися у війну в Україні, а уряд змінив свою політику щодо ЛГБТК-спільнот». Але уряд в Будапешті непохитний і американці, мовляв, це розуміють — що зміни можуть настати хіба у випадку заміни нинішнього угорського уряду.

Загалом Орбан і не приховує, що на президентських виборах він тісно пов'язаний з Трампом, і має переконання — що під час виборів можливі фальсифікації, спрямовані на недопущення повернення його союзника у президентське крісло. За словами Орбана, йому з Угорщини, де протягом багатьох десятиліть існувало комуністичне правління, той факт, що комусь не дозволяють балотуватися, здебільшого нагадує диктатури, але він вважає, що Трампу ця ситуація вигідна. «Людина може бути сильною, якщо страждає за результат, а Трамп страждає як собака за перемогу», - підкреслив угорський прем’єр.

Але нехай би ці Трампові страждання краще завершились поразкою, а не тріумфом — для світу (за винятком Віктора Орбана, і ще, можливо, ліліпутіна) так було б спокійніше.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: