На московії тестують відключення Інтернету?

АНАЛІТИКА 22.08.2024 Коментарі 0

За останні декілька днів на болотах почастішали провали у різноманітних інтернет-сервісах, месенджерах та інших програмах комунікації та розваг. Згодом почав пропадати і мобільний зв’язок. Влада традиційно відморозилася, а пізніше зіпхнула проблеми на анонімних хакерів. Але на болотах усе частіше говорять про тотальне обмеження в доступі до інформації.

Спершу в ніч на 19 серпня на масовий збій скаржилися користувачі Telegram. Найбільше обурення висловлювали москвичі і петербуржці – у них ТГ не працював без VPN-сервісу. Уже тоді багато хто заговорив про те, що влада тестує блокування.

А уже вдень 21 серпня стався найбільш масштабний збій: судячи з профільних сайтів, на роZZії працювали з перебоями, або взагалі були відключені купа сервісів: месенджери Telegram і WhatsApp, додаток IP-телефонії Skype, інтернет-енциклопедія «Вікіпедія», сервіс розповсюдження відеоігор Steam, месенджер Discord, соцмережа «ВКонтакте сервіс трансляцій Twitch, магазин програм для iOS AppStore. Також повідомляється про проблеми у роботі мобільних операторів та провайдерів, у тому числі «Ростелекому». А Ксенія Собчак писала, що користувачі повідомляли про такий, вочевидь, критичний для московитів «баг», як недоступність сайту PornHub.

роскомнагляд заявив, що масштабний збій стався через DDoS-атаку, нібито спрямовану проти російських операторів зв'язку. Щоправда, більшість мобільних операторів у коментарях журналістам це не підтвердили.

Експерти вважають, що проблеми з доступом до багатьох сервісів у Росії схожі на блокування владою, пише «Агентство». «Таке зазвичай буває, коли вони включають так званий «режим антимесенджер», - заявив директор Товариства захисту інтернету Михайло Климарьов. За його словами, такі ж проблеми виникали в Дагестані під час погромів, Якутії та Башкирії під час протестів. «У мене повне відчуття, що щось трапилося, але тепер на федеральному рівні», - вважає Климарьов.

Нагадаємо, як уже писав ЗІФ, на початку серпня «роскомнадзор» заблокував і месенджер Signal – нібито «за порушення законодавства», а насправді щоби унеможливити спілкування зашифрованим каналом на території рф.

Від 8 серпня на комп’ютерах росіянських користувачів перестав відкриватися YouTube. Цьому передував період тривалих проблем, коли відео завантажувалося довго і відтворювалося в низькій якості.

Російська влада хоче замінити YouTube вітчизняним додатком VКВідео, пише видання «Верстка». Але поки спасибі ліліпутіну за блокування YouTube і месенджерів можуть сказати хіба що продавці Wi-Fi-роутерів з попередньо встановленими VPN-сервісами. У першій половині серпня продажі таких пристроїв у РФ зросли на 40%, порівняно з липнем. 

Цікаво, що VPN-роутери росіянці використовують не тільки для перегляду YouTube без будь-яких проблем, але й для доступу до пристроїв «розумного будинку», доступ до яких заблокували західні виробники після введення санкцій. Так, сьогодні, щоб користуватися, наприклад, якимось «розумним» газовим котлом, потрібен доступ до нього через VPN, який приховає, що насправді він розташований на роzzії, зазначають фахівці з інформаційної безпеки.

«Ми давно чекаємо на наступ на Рунет. роскомнагляд вже, по-перше, намагається заблокувати способи обходу блокувань, а по-друге – майданчики, які розповсюджують контент та непідконтрольні йому. Блокують Signal, блокують YouTube, блокують VPN-протоколи. Блокування Telegram теж очікувана історія. І роблять вони це у серпні, коли багато хто у відпустках і тому не сильно стежать за новинами. Все це лягає у загальну картину блокувань сервісів, які не можна змусити самоцензуруватись», - цитують представників «Роскомсвободи» (громадська організація проти цензури в Інтернеті) росіянські опозиційні видання.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: