НАТО не боїться погроз путіна і зробить усе для перемоги України, - генсек НАТО

НОВИНИ 15.10.2024 Коментарі 0

НАТО не лякатиметься російських погроз та надалі рішуче підтримує Київ. Таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Марк Рютте під час свого першого візиту до Вісбадена у Німеччині. Тут, на американській базі, формують штаб нової місії НАТО – Допомога у сфері безпеки та навчання для України (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU). Місія поступово візьме на себе координацію західної військової допомоги офіційному Києву.

«Послання (путіну, - ред.) полягає в тому, що ми продовжимо робити все необхідне, щоби переконатися, що він не досягне свого, й Україна переможе», - цитує генсека Альянсу Reuters.

Під час свого виступу у споруджуваному об’єкті, де розташовуватиметься NSATU, Марк Рютте звернувся до військ союзників із понад дюжини країн, які вже працюють над створенням місії. Тут також заплановане перебування українських військових.

За попередніми даними, у місії NSATU працюватиме приблизно 700 осіб, включно з військовими, дислокованими у штабі НАТО SHAPE у Бельгії та в логістичних центрах у Польщі та Румунії.

Цікаво, що на базі у Вісбадені присутній американський підрозділ, відповідальний за ракети великої дальності. Вашингтон планує тимчасово розгорнути у Німеччині цей вид озброєння із 2026 року на противагу потенційній загрозі від росії, яка розмістила свої ракети у Калінінградській області, що розташована приблизно за 500 кілометрів від Берліна.

Як зазначає Reuters, створення місії NSATU у Вісбадені багато хто сприймає як спробу захистити механізм допомоги Україні від можливого повернення до Білого дому критика НАТО Дональда Трампа. На виборах у США 5 листопада республіканець Трамп зберігає шанси перемогти демократку Камалу Гарріс.

Проте, на думку дипломатів, такий крок щодо передачі координації військової допомоги НАТО може мати обмежений ефект. Адже США домінують а Альянсі та постачають більшість зброї Україні.

Марк Рютте, колишній прем'єр Нідерландів (2010-2024 роки) заявив, що для НАТО вкрай важливо мати повний спектр засобів для стримування російської загрози.

«Ми – НАТО. Ми – оборонний альянс, а не наступальний. Ми не зацікавлені в захопленні будь-якої частини будь-якої іншої країни за межами території НАТО», - наголосив генсек Альянсу та запевнив, що демократичний і найсильніший військовий блок у світовій історії, що охоплює 1 мільярд людей, готовий протистояти будь-якій загрозі.

«Нас ніколи не злякають наші противники», - додав він.

За підсумками свого візиту до НІмеччини Марк Рютте написав у соцмережі Х

- Радий бути у Вісбадені, щоби відвідати новітнє командування NATO. Допомога НАТО у сфері безпеки та навчання для України змінюватимуть ситуацію на полі бою. Я подякував нашим військовим за те, що вони зберегли нашу безпеку, допомагаючи #Україні перемогти.

Фото – візит Марка Рютте до Німеччини / з його сторніки у соцмережі Х 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: